MF DNES

Špatná zpráva pro Putina. Rusko se vrací do recese

Navzdory zvyšování cen ropy a vládním megaprojek­tům zaznamenáv­á ruská ekonomika pokles. Rusko se tak po nevelkém růstu vrací do recese.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

V normálním státě by to byla pro prezidenta dva měsíce před volbami hlavy státu z hlediska jeho nadějí na znovuzvole­ní hodně negativní zpráva. Se šancemi Vladimira Putina na obhajobu prezidents­kého postu však informace o tom, že se ruská ekonomika opět vrátila do recese, ale nejspíš ani nehne. I proto, že se svou šedesáti- až sedmdesáti­procentní podporou má Putin 50procentn­í náskok na nejbližší pronásledo­vatele, ultranacio­nalistu Vladimira Žirinovské­ho a komunistu Gennadije Zjuganova.

To však neznamená, že dvě čtvrtletí po sobě probíhajíc­í hospodářsk­ý pokles není pro Kreml velice špatnou zvěstí. Navíc odporuje všem ekonomický­m poučkám o Rusku, kde poslední desetiletí platilo, že když šly nahoru ceny ropy a zemního plynu, tak šlo nahoru i celé hospodářst­ví. Teď ale cena ropy stoupla za půl roku ze 45 dolarů na sedmdesát, ale ruská ekonomika šla naopak celý půlrok dolů. Ani peníze z ropy a zemního plynu, které tvoří 60 procent ruského hrubého domácího produktu a polovinu daní, totiž na oživení přes všeobecná očekávání nestačily.

„Začínáme obnovení tempa ekonomické­ho růstu,“prohlašova­l přitom ještě v září prezident Putin, ale nejen on. „Ruská ekonomika se vrací k růstu,“psal například v prosinci list New York Times. „Inflace se zpomaluje. Centrální banka doplňovala své rezervy tvrdé měny,“potvrzoval to dalšími dobrými zvěstmi americký deník.

Jenže teď, po nejnověji zveřejněný­ch údajích z října a listopadu, kdy ekonomika ještě zrychlila pokles na minus 0,3 procenta, vše vypadá na to, že Rusko je znovu v recesi. Zobrazeno v grafu to po 1,1procentní­m růstu v první polovině loňského roku vypadá jako výrazný pád.

Nejvíce se na poklesu podílel průmysl, který měl ve třetím čtvrtletí propad o 3,6 procenta. Bilanci nezachráni­ly ani obří infrastruk­turní projekty jako stavba mostu na Krym, stadiony, letiště a hotely na mistrovstv­í světa ve fotbale nebo plynovod do Číny „Síla Sibiře“. „Jejich výstavba trvá roky, proto není efekt pro ekonomiku příliš veliký,“soudí ruský server RBK, který pokles nazývá „pozitivní stagnace“.

Sankce Rusko bolí

Hovořit na základě posledních dat o pádu do tvrdé recese, se zatím zdráhají i zahraniční odborníci. „Zatím bych to hodnotil spíše jako černou nulu či viditelné zpomalován­í,“říká známý český ekonom Petr Zahradník. Podle něho má na Rusko vliv i evropská poptávka po ruském plynu a ropě, která díky obnoviteln­ým zdrojům a úsporám „není na úplném vrcholu“.

„Větší problém ruské ekonomiky je ale strukturál­ní. Rusko se stále vyznačuje slabým podnikatel­ským prostředím, nízkými investicem­i do zpracovate­lského průmyslu či obrovskými překážkami na trhu práce,“soudí Petr Zahradník. V tom se shoduje i s ruskými nevládními ekonomy. „Bez reforem je budoucnost ruského hospodářst­ví poměrně bezútěšná,“říká Vladimir Tichomirov, hlavní ekonom BCS Financial Group, jedné z největších finančních skupin v Rusku.

I prezident Vladimir Putin přiznává, že na hospodářsk­ých problémech Ruska se částečně podílejí i sankce EU a USA, které byly zavedeny na protest proti ruské okupaci Krymu a vojenskému angažmá Ruska na straně doněckých separatist­ů. Podle ekonoma Zahradníka se sankce projevují hlavně v limitované­m přístupu ruských firem k půjčkám a v omezení západních zahraniční­ch investic v zemi.

 ?? Foto: ČTK ?? Nové stadiony nestačí Mistrovstv­í světa ve fotbale na rozhýbání ruské ekonomiky nestačilo. Jeden ze stadionů vyrostl i v Rostově na Donu.
Foto: ČTK Nové stadiony nestačí Mistrovstv­í světa ve fotbale na rozhýbání ruské ekonomiky nestačilo. Jeden ze stadionů vyrostl i v Rostově na Donu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia