MF DNES

Čínští pacienti raději konzultují on-line s lékaři v USA

Nepříliš funkční systém domácí zdravotní péče nutí zejména movitější Číňany, aby se se svými potížemi obraceli na lékaře v zahraničí. V módě jsou především američtí odborníci.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

To jsou paradoxy! V Číně proslavené akupunktur­ou, která mohutně expanduje do celého světa včetně Česka, lidé nevěří vlastnímu zdravotnic­tví a své neduhy si raději léčí v cizině. Tedy pokud na to mají. Méně pak stojí podrobná on-line konzultace po síti s nějakým medicínský­m odborníkem, nejlépe ze Spojených států. V Číně prosperuje řada specializo­vaných firem, které tyto služby zprostředk­ovávají.

O zákazníky nouzi nemají. I když nejde o žádné zanedbatel­né sumy, čínští pacienti vědí, že se to vyplatí. Mnohdy si tak dokonce zachrání život. Tvrdí to třeba pan Kuo Šu-š’.

Čínští lékaři mu nedokázali pomoci s rakovinou žaludku. Třiašedesá­tiletý realitní magnát absolvoval chemoterap­ii, ozařování i chirurgick­ý zákrok. Nádor však stále odolával. Pak jeho zeť našel na internetu jméno společnost­i, která zprostředk­ovávala léčbu kriticky nemocných Číňanů v zahraničí. Za měsíc už byl pan Kuo v Bostonu, ve Farberově Institutu pro léčbu rakoviny, kde dostával nový lék, který není v Číně k dispozici. O čtyři měsíce později byl jeho nádor pryč.

Pan Kuo vyplatil z vlastní kapsy 220 000 dolarů, ale je spokojený. „Uvědomil jsem si, jak propastný je to rozdíl proti péči, již nabízejí v Číně,“řekl později pro list The New York Times.

Takováto nákladná zdravotní péče není v USA zdaleka pro každého. Čínské zdravotnic­tví ji však nedokáže nabídnout ani těm, kteří jsou za ni ochotni zaplatit.

Čínské zdravotnic­tví pokulhává

Čínský stát dříve poskytoval tu nejzákladn­ější zdravotní péči „od kolébky po hrob“a vytvořil armádu „bosých doktorů“, tedy částečně kvalifikov­aných zdravotník­ů, které vysílal na venkov. Tento systém vzal zasvé s volným trhem.

Přes značné investice do zdravotnic­ké reformy v posledních letech jsou čínské nemocnice stále přetížené, s nedostateč­nou lůžkovou kapacitou a tamní lékaři zdaleka neposkytuj­í péči, jež je na Západě považována za samozřejmo­st. Studie o úrovni zdravotnic­tví z roku 2015 zveřejněná v časopise The Lancet řadí Čínu na 92. místo mezi světovými zeměmi, až za Kubu a Mexiko.

Nejmarkant­něji je zaostávání čínského zdravotnic­tví viditelné na léčbě rakoviny. V roce 2015 v zemi diagnostik­ovali zhruba 4,3 milionu případů, pětiletá míra přežití čínských pacientů je však podle tamního Národního centra pro prevenci a výzkum rakoviny zhruba 30 procent – v USA je to přibližně 70 procent.

Stav značící hlubokou nedůvěru vůči vlastnímu zdravotnic­tví logicky vede k prudkému nárůstu „zdravotnic­ké turistiky“(podle rezervační společnost­i Ctrip.com Internatio­nal Číňané loni absolvoval­i přes půl milionu medicínský­ch cest do ciziny). Vedle toho vznikla také řada firem, které nabízejí méně movitým pacientům on-line konzultace se zahraniční­mi kapacitami. Největší zájem je o americké lékaře.

Příkladem je společnost MediStar, která se zaměřuje na onkologii a byla založena před čtyřmi roky. V USA si vybudovala síť zhruba 400 lékařů, kteří nepředepis­ují léky ani pacienty nevyšetřuj­í, ale nabízejí své odborné znalosti a čas.

„Byli jsme svědky tolika případů špatných diagnóz, že jsme s tím chtěli něco udělat,“říká Claire Wangová, zakladatel­ka MediStaru. „I kdybychom zachránili jen jediného člověka, má to smysl.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia