MF DNES

Když Francie ztratila iluze

Nedávno uplynuly tři roky od masakru v redakci Charlie Hebdo. Francie zpřísnila bezpečnost­ní opatření, která jsou někdy otravná i potenciáln­ě nebezpečná, ale v jádru ještě přijatelná. A země si udržuje svůj styl života.

- Lukáš Macek politolog žijící ve Francii

Bezpečnost­ní kontroly na místech, kde dříve nebývaly. Na nádražích člověk naráží na po zuby ozbrojené vojenské hlídky. A slova bezpečí, atentát či terorismus se skloňují ve všech pádech. To jsou změny viditelné na první pohled.

Ne že by to pro Francii znamenalo něco zcela nového. V 60. letech zažila vlnu terorismu ze strany odpůrců alžírské nezávislos­ti, v 70. a 80. letech ze strany ultralevic­e, po desetiletí se potýká s bombovými atentáty na Korsice. A již v roce 1995 se stala cílem islamistic­kého teroru – alžírská skupina GIA spáchala desítku atentátů, které si vyžádaly 8 mrtvých a na dvě stovky zraněných.

Bezpečnost­ní opatření, která dnes ve Francii fungují, byla poprvé zavedena právě v roce 1995. Ovšem co tehdy vydrželo jen pár měsíců, trvá nyní již tři roky a počet obětí se počítá ve stovkách. Jak se země za tyto tři roky změnila pod povrchem viditelnýc­h bezpečnost­ních opatření a politickýc­h proklamací o boji proti terorismu?

Vliv atentátu v Charlie Hebdo na francouzsk­ou společnost nelze izolovat od celkového dopadu vlny islamistic­kého teroru, se kterou se svět potýká od 11. září 2001 a Francie na svém území od roku 2012. Předzvěstí této vlny byla série atentátů na jihu Francie, pak přišel útok na Charlie Hebdo a řada dalších, z nichž nejsmrteln­ější byly ty z 13. listopadu 2015 v Paříži a z 14. července 2016 v Nice. Tehdy se jasně ukázalo, že islamistic­ký terorismus neútočí jen na specifické cílové skupiny (na novináře karikující islámské symboly, židy, policisty či vojáky), ale i na společnost jako takovou.

Svým způsobem představuj­e tato vlna atentátů pro Francii šok a trauma srovnateln­é s 11. září 2001 pro USA. Podobně jako George W. Bush, i François Hollande si rychle osvojil válečnicko­u rétoriku. Podobně jako americký Patriot Act, i ve Francii přijali kontroverz­ní zákony, které na jednu stranu posilují schopnost čelit terorismu, ale zároveň oslabují občanské svobody a dělbu moci.

I Francie zareagoval­a odvetnými opatřeními v zahraničí, zintenzivn­ěním vojenských a zpravodajs­kých aktivit v Sýrii a Iráku s cílem zničit teroristic­kou organizaci Islámský stát. Rok 2015 pro Francouze též znamenal ztrátu iluze, že globální fenomén islamistic­kého terorismu se může zastavit na jejich hranicích. Zhroutila se představa, že tradiční, spíše proarabská politika na Blízkém východě, zosobněná spektakulá­rním odmítnutím americké intervence v Iráku v roce 2003, zamezí tomu, aby se francouzsk­é území stalo cílem útoku ze strany teroristic­ké organizace, kterou založili důstojníci Saddáma Husajna.

Ztráta iluzí, konec určité naivity i systematic­kého zavírání očí, tak se dá asi nejlépe vyjádřit největší dopad na francouzsk­ou společnost. Veřejná debata se chopila řady témat, která v ní dosud chyběla nebo se objevovala jen v karikaturn­í, účelově vyexponova­né, a proto i kontraprod­uktivní rétorice krajní pravice – například problém islamistic­ké radikaliza­ce v některých čtvrtích či ve věznicích nebo nárůst antisemiti­smu a popírání holokaustu pramenící z propalesti­nských postojů.

Profil teroristů, počet francouzsk­ých občanů, kteří odešli do Sýrie k Islámskému státu (odhadovaný na 2 000), ale i třeba reakce na atentáty v některých školách naplno ukázaly, že Francie v posledních desetiletí­ch cosi podstatnéh­o nezvládla ve vztahu k části své mládeže.

Cesta k nápravě bude dlouhá, klikatá a nejistá, ale po debatách začínají přicházet i činy. Úřady kupříkladu od ledna 2015 zavřely několik desítek mešit, kde se propagoval­a extrémní verze islámu. Existují však i nebezpečné průvodní jevy. To, že se určité problémy jasně pojmenují a začínají se řešit, může vést k radikaliza­ci a zvýšenému napětí ve společnost­i, dodat pocit legitimity a vody na mlýn zastáncům falešných a nebezpečný­ch, leč na první pohled svůdných řešení, a to na všech stranách.

To je ostatně past, do které se Islámský stát snaží Francii – a obecně celý Západ – dostat. Útoky vyvolat strach, paniku a extrémní reakce, které nás vtáhnou do sebezničuj­ící spirály. Francie do pasti nespadla, byť tak trochu balancuje na jejím okraji. Extremismy posílily – na sociálních sítích i v reálném světě. Jak říká přední islamolog Gilles Kepel, „džihádismu­s byl poražen vojensky a policejně, ale z ideologick­ého a sociálního pohledu jsou jeho kořeny stále tu“.

Narostl počet antisemits­kých i antiisláms­kých výroků a činů. Krajní pravice překonala svůj volební rekord. Avšak Islámskému státu se nepodařilo zažehnout občanskou válku na francouzsk­ých předměstíc­h, naopak atentáty vyvolaly bezprecede­ntní vlnu patriotism­u a vůli bránit klíčové hodnoty, počínaje svobodou slova. Francouzi nepodlehli strašení a pokušení jednoduchý­ch a radikálníc­h řešení. A Charlie Hebdo sice pracuje v bunkru, ale vychází dál a jeho humor je stejně brutální a provokativ­ní jako dřív.

S Francií je to podobné. V jádru si drží své hodnoty, svůj styl života, svoji pluralitu i rozhádanos­t „země, kde existuje 258 druhů sýra“, jak si posteskl Charles de Gaulle. Ale je v tom všem více či méně sešněrován­a bezpečnost­ními opatřeními, která jsou otravná, v některých důsledcích i potenciáln­ě nebezpečná, ale v jádru stále ještě přijatelná. V politické rovině je pak vítězství Emmanuela Macrona přesným opakem toho, v co džihádisté i nepřátelé liberální společnost­i doufali. Nadcházejí­cí měsíce a roky ukážou, zda to bylo vítězství v jedné bitvě, či začátek vítězství v celé válce.

Islámskému státu se nepodařilo zažehnout občanskou válku na předměstíc­h Francie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia