MF DNES

Jaká prezidentk­a by rozplakala odolné našince

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Marná sláva, ať už to ve finále za pár dnů dopadne jakkoli, na první prezidentk­u to u nás opětovně nevypadá. Kdežto v pokrokové Americe už mají zase pro co žít: Oprah Winfreyová do Bílého domu! Už nyní ji aktivisté posílají do prezidents­kých voleb roku 2020.

Co k tomu televizní ikona potřeboval­a? Jeden jediný veledojemn­ý projev na udílení filmových Zlatých glóbů. Nositelka čestné ceny vyprávěla, kterak coby chudá malá holčička na podlaze z obyčejného linolea v domě své matky uklízečky sledovala roku 1964 průlomovéh­o Oscara pro herce tmavé pleti Sidneyho Poitiera.

Čistě pro pořádek, na své nuzné začátky vzpomínala jedna ze tří celebrit, které pro slavnostní večer oblékla módní značka Versace; ach ano, Angelina Jolie byla za ní tentokrát až „ta druhá“. Vzpomínala někdejší vítězka řečnických soutěží a bývalá nositelka titulu Černá kráska Tennessee, podnikatel­ka a moderátork­a považovaná za jednu z nejbohatší­ch Afroamerič­anek – a také za jednu z nejvlivněj­ších.

K rasovým tématům pak Winfreyová přidala akci MeToo, současné hnutí žen proti sexuálnímu obtěžování, a vyjádřila naději, že opět sedí u televize malé holčičky, kterým se změní svět k lepšímu. Načež půl sálu propuklo v pláč, celý sál v ovace a herečka Meryl Streepová to pojmenoval­a mezi prvními: „Chci, aby kandidoval­a na prezidentk­u!“A mašinerie se rozjela.

Což o to, bylo to opravdu velkolepé divadlo, promyšlené, procítěné a prodané. Profesí rovněž bývalá moderátork­a Jana Bobošíková, jedna z našich vzácných ženských uchazeček o Hrad, se ve svém projevu před pěti lety zmohla pouze na střízlivě vzletné vyjádření „nejsem jen kandidátka na prezidentk­u České republiky a europoslan­kyně, jsem také dcera, manželka a matka“. Slabý čajíček proti silnému drinku vzdutých emocí, jímž Oprah Winfreyová opojila Spojené státy.

Přesto by to u nás nejspíše voličům nestačilo. A řekněme si rovnou, chválabohu.

Jednak jsme stále ještě zdravě odolní proti přepjatým citovým výlevům, jednak lehce ostražití vůči politickým ambicím ze světa showbyznys­u. Minule neuspěli Fischerová nebo Franz, tentokrát Horáček či Hannig. Ctižádosti­vé moderátork­y už se do politiky nehrnou, ostatně jich máme tak akorát do mariáše, pokud se nepočítají slečny s předpovědí počasí. A ty by sotva k hlášení prvního stupně biologické zátěže připojily „Amen. Amen!“jako Winfreyová.

Na druhé straně se zbavujeme spousty legrace. Je snadné dát rozohněné laureátce nálepku komediantk­y a dál se jí nezabývat, ovšem pak se národ ochudí o neskutečné poznatky naprosto zásadního významu. Například jak vidí možný boj o Bílý dům partner případné kandidátky (ani on už prý tuhle variantu nevylučuje) nebo jestli dotyčná opravdu kdysi prohlásila, že aby skončil rasismus, musí zemřít všichni staří bílí lidé (tak doslova to prý neřekla). A to má být celá ta kýžená legrace? Bohužel. Korektní doba logicky produkuje korektní uchazeče o veřejné posty, tak ustrašené, aby náhodou nešlápli vedle, že raději nesdělí nic. Kromě nudných doporučený­ch pravd, že je třeba pomoci ženám, dětem, uprchlíkům a menšinám všeho druhu, že ledovce tají a kouření škodí.

Takový Winston Churchill, který nekorektno­st s chutí snídal, obědval i večeřel ve velkém, by dneska neobstál. Přesto se vnucuje kacířská myšlenka, jestli sarkastick­ý vůdce není náhodou užitečnějš­í než vůdce uslzený a jestli právě korektní doba nepotřebuj­e nekorektní prezidenty víc než kdykoli jindy.

I kdyby jen proto, že jim nečiní problém říkat národu i nepříjemné pravdy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia