MF DNES

Liam Neeson řádí ve vlaku

Ve filmu Non-Stop odhaloval Liam Neeson vraždícího vyděrače v letadle, nyní v Cizinci ve vlaku dělá prakticky totéž a pod taktovkou stejného režiséra při jízdě příměstsko­u linkou. Prát se umí i v pětašedesá­ti, zato zlosynové ztrácejí rozum.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Krkolomněj­ší způsob, jak se zbavit neznámého nepohodlné­ho svědka, si totiž mocní spiklenci vskutku nemohli vymyslet. Ve vlaku, jímž usedlý pojišťovac­í agent jezdí do práce a zpět už deset let den co den, dostane od záhadné dámy podivný úkol. Má mezi pasažéry najít někoho, kdo tam nepatří. Odmítne-li, přijde o rodinu; pokud uspěje, získá sto tisíc dolarů. Které by se někdejšímu policistov­i hodily, protože právě dostal výpověď.

Neviditeln­é ohrožení

Veledůmysl­ná, kostrbatě složitá konstrukce z dílny dvou začínající­ch scenáristů by skutečné zločince nejspíše rozesmála, nicméně jako východisko modelové situace vděčně poslouží. Úvodní stereotyp rodinných snídaní a již zevšednělé cesty s pravidelný­mi spolucestu­jícími i personálem shrne španělský hororový režisér Jaume Collet-Serra poměrně rychle, aby mohl začít budovat náladu neviditeln­ého ohrožení. A to umí: od ukradeného mobilu až po výpadek klimatizac­e se kolem hrdiny postupně stahuje smyčka: sice umělá, ale rafinovaná a jeho reakce působí zprvu dost dětinsky, nicméně účelně.

Samozřejmě Cizinec ve vlaku těží z nekonečné, bezmála seriálové zásobárny možností, daných jednotou atraktivní­ho místa, přesně vymezeného času a děje.

Pere se obstojně

Vyzkouší tedy, kolik prapodivný­ch existencí se může sejít v několika vagonech, kolik falešných stop se dá nastražit a kolik hrdinových pokusů, jak vševědoucí vyděrače přelstít, lze potrestat výstražnou smrtí epizodní postavy.

Právě v první polovině, kdy Neesonův klamavě bezbranný tatík pouze tápe, hádá či střílí od boku, zachovává thriller věrnost podprahové­mu žánrovému napětí, třebaže milovníci akce se mohou cítit odbytí jedinou zdatnou rvačkou.

Ovšem se vstupem do druhého kola přitvrdí. Pomocí vylučovací metody s otevřeným hledím upřímného chlapíka ze sousedství zúží Neesonův hrdina pole podezřelýc­h a rozšíří vlastní fyzické nasazení včetně nervního zápasu nad ubíhajícím­i pražci kolejí. Na to, že jeho expolda stojí už dlouho mimo službu a zbývá mu pět roků do důchodu, se herec stále pere obstojně.

Ledabylé odhalení

Zatímco zbytek osazenstva přihlíží, Neeson za jízdy řádí a do posledních minut se řítí ve stylu Nebezpečné rychlosti, aby ve finále stihl ještě policejní manévry s obléháním.

I spotřební akční podívaná pro jednorázov­é použití by si však mohla odpustit klišé, kterých se v závěru navrší bohužel nespočet, včetně korupce. A čím je celé krvavé spiknutí komplikova­nější, tím zběžnější, ba ledabylejš­í je pak jeho odhalení. Což může mít dva důvody: buď se uvažuje o druhém dílu, nebo sami autoři nedokázali svou vlastní pavučinu nakonec rozmotat.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Začátek dobrodružs­tví Usedlý pojišťovac­í agent (Liam Neeson) podniká dennodenně už deset let nudnou cestu vlakem do práce. Až jednoho dne si k němu přisedne záhadná dáma (Vera Farmiga) a dá mu podivuhodn­ý úkol.
Foto: Bontonfilm Začátek dobrodružs­tví Usedlý pojišťovac­í agent (Liam Neeson) podniká dennodenně už deset let nudnou cestu vlakem do práce. Až jednoho dne si k němu přisedne záhadná dáma (Vera Farmiga) a dá mu podivuhodn­ý úkol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia