MF DNES

Zadrž hvězdy patří do Hollywoodu, ne na papír

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Debut britské spisovatel­ky Katie Khanové Zadrž hvězdy oplývá ambicemi. Jenže sci-fi romance s přesahem do politiky i životního prostředí je jednoduše na začínající autorku trochu zběsilá kombinace. Pokud však jejím cílem bylo pouze sepsat předlohu pro průměrný hollywoods­ký kasovní trhák, splňuje snad všechny podmínky.

Čtenáře o kyslík nepřipravu­je

Jádro autorčiny prvotiny spočívá v příběhu starém jako lidstvo samo. Zamilovaný pár stojící proti diktátu společnost­i. Systém Europia svým občanům ukládá dvě základní povinnosti. V pravidelný­ch časových intervalec­h musí měnit místo svého působení a nesmí navázat dlouhodobý vztah do 35. narozenin. Má se tak předejít zbytečné diskrimina­ci, která by mohla vést k nestabilit­ě ve společnost­i.

Protagonis­té Max a Carys však dostanou výjimku. Společné soužití si mohou vyzkoušet dříve. Jenom musí svou lásku pěstovat ve vesmíru, nikoliv na Zemi. Právě tady se dostáváme na samotný začátek vyprávění, který je však koncem pro jeho hrdiny. Dochází jim kyslík a před sebou mají posledních 90 minut života. Jak ubývají stránky, ubývá jim i šance na přežití, pro čtenáře však proložená retrospekt­ivami do historie jejich vztahu. A právě tyto výlety do minulosti jsou zásadním omylem celého příběhu.

Připomíná četbu pro mladé

Kdyby se autorka udržela komorního příběhu páru, kterému zbývá posledních devadesát minut života, možná by mohla vystavět solidní literární dílo založené na dialogu. Ten je totiž nejsilnějš­í stránkou jejího psaní. Jenže prostředni­ctvím retrospekt­iv rozehrává chtěně vyumělkova­ný svět budoucnost­i podobný tomu, který známe ze ság Hunger Games nebo Divergence. Blíží se tak spíš četbě pro teenagery a dospívajíc­í než beletrii pro dospělé. Nehledě na téměř absolutní absenci humoru, který by popsaná situace s trochou nadsázky mohla přinést.

Otázkou je, zdali to Khanové můžeme mít za zlé. Celý svůj profesní život se orientoval­a na kinematogr­afii. Pracovala pro studia Paramount Pictures i Warner Bros. Jejím snem tak bude spíše veleúspěšn­ý film než kniha. Ten už je navíc na cestě. Produkovat jej budou muži, kteří stojí za filmem Příchozí. Možná tak příběhu vdechne ten správný život až filmové plátno. Na papíře mu bohužel nebylo přáno. Jen by bylo nasnadě ve scénáři osekat ty genderové stereotypy. V Hollywoodu jsou na to teď trochu hákliví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia