MF DNES

Nárůst cizinců je už znát ve školkách

-

„V době rekordně nízké nezaměstna­nosti se těžko shání pracovníci v celém spektru ekonomiky, tedy nejen dělníci, ale i vysokoškol­áci nebo třeba lékaři,“vysvětluje vedoucí oddělení informační­ch služeb (ČSÚ) pro Prahu Tomáš Mládek s tím, že pokud se ekonomice přestane dařit, příliv cizinců se může lehce zpomalit.

Navíc se ukazuje, že stále více cizinců chce v metropoli zakotvit. „V jednom z našich výzkumů jsme zjistili, že v Praze nyní ve velké míře přibývá školáků a předškolák­ů cizinců,“říká Mládek.

To podle něj svědčí o tom, že cizinci své působení v Praze už neberou jako krátkodobo­u epizodu, ale chtějí se v hlavním městě usídlit dlouhodobě. „Stěhují se sem rovnou s rodinami, nebo je tady zakládají,“dodává Mládek.

Trendu si všímají i pedagogové, kteří s dětmi cizinců pracují ve školách. „Zatímco ve vyšších ročnících dětí cizinců tolik není, v těch nižších je jejich počet určitě vyšší,“potvrzuje z vlastní zkušenosti Vladimír Dykast, který na pražských školách organizuje projekt Cizinec našinec, v rámci něhož se děti seznamují s odlišnými kulturami a se spolužáky, kteří pocházejí z jiných zemí. „V nižších ročnících je také pestřejší zastoupení zemí, ze kterých děti pocházejí,“dodává Dykast.

Američan z Vysočan

Přesto mezi cizinci v Praze stále převažují Ukrajinci, kterých bylo k poslednímu dni roku 2016 celkem 47 278. Následují s počtem 29 068 Slováci a poté Rusové, kterých v Praze ČSÚ evidoval 22 257.

Výrazný nárůst zaznamenal­i Američané. Těch v hlavním městě přibyly meziročně asi dva tisíce. „Je to poměrně překvapují­cí. Může být za tím například to, že je Praha pro Američany atraktivní turisticko­u destinací a podle toho se pak rozhodují i z hlediska dlouhodobé­ho pobytu,“komentuje údaje Mládek.

Dalším metropolit­ním trendem, který ze statistick­é ročenky vyplývá a který souvisí s pražskou ekonomikou, je zvyšující se věk matek při narození prvního dítěte. Ten sice stoupl meziročně jen mírně, zato ale Praha jasně vede před ostatními kraji. Zatímco celorepubl­ikový průměr je 28,2 let, v Praze mají ženy první dítě ve věku 31,2 let. „V hlavním městě mají ženy více možností a mohou také dosáhnout na vyšší platy. Tím pádem se soustředí na kariéru, a proto roste věk matek,“uvádí Mládek.

Pozitivním zjištěním, vyplývajíc­ím ze statistick­é ročenky, je například to, že Pražané častěji uzavírají sňatek a méně se rozvádějí. V roce 2015 bylo v Praze 6 073 sňatků a 2 983 rozvodů. Za rok 2016 statistici napočítali sňatků 6 415 a rozvodů 2 715. Téměř o dvě stovky přibylo také narozených dětí. 2015 2016 2015 2016 Praha 1 Praha 2 Praha 3 Praha 4 Praha 5 Praha 6 Praha 7 Praha 8 6 073 6 415

 ??  ?? Sňatky v Praze
Sňatky v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia