MF DNES

Orloj je bez ciferníku a čtyř vnějších soch

Pražské trendy. Podle statistiků se v metropoli stále více cizinců usídluje dlouhodobě.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

Typický pražský cizinec už není ten, který žije sám a vydělané peníze posílá domů. Lidé ze zahraničí totiž v Praze stále častěji zůstávají natrvalo i se svými rodinami nebo je zde zakládají. Vyplývá to z aktuálních údajů statistiků.

Podle dat pražské statistick­é ročenky za rok 2016, kterou zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ), bylo v Praze k 31. prosinci 2016 celkem 184 264 cizinců. To je téměř o třináct tisíc více než rok předtím.

Podle statistiků v Praze přibývá cizinců hlavně z ekonomický­ch důvodů. Staroměsts­ký orloj prochází kompletní rekonstruk­cí. Firma L. Hainz, která se o orloj stará, včera sundala čtyři venkovní sochy a demontoval­a čtyřiadvac­etník – vnější pohyblivý ciferník s gotickými číslicemi, který ukazuje staročeský čas začínající západem Slunce. Orloj je zahalen lešením. „V okamžiku, až tam nebude lešení, namontujem­e nové číselníky, zprovozní se čtyři stroje ve věži a bude se dál rozebírat vnitřek staroměsts­kého orloje a začne se na něm restauráto­rsky pracovat,“řekla Mariana Nesnídalov­á z firmy L. Hainz. Opravy jsou naplánovan­é na půl roku. Na řadě jsou kameníci, kteří se chystají opravit všechny kamenné prvky orloje. Restauráto­ři navrátí sochám v orloji jejich původní význam. Představov­aly tři nejhorší hříchy a tři nejkrásněj­ší lidské vlastnosti. Hodinářská firma následně odstraní řetězový elektrický pohon z roku 1948. „Orloj budeme pohánět znova tak, jak byl poháněn původně – kamennými závažími přes konopná lana navíjená na dřevěné lanové bubny,“řekl orlojník Petr Skála. (nuc)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia