MF DNES

Stavba záchranné stanice v Jinonicích může začít

Soud rozhodl o vyklizení pozemku, kde má vzniknout nový areál záchranné stanice. Výstavbě už chybí jen stavební povolení.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Vůbec nejvytížen­ější v celé zemi je záchranná stanice pro divoká zvířata v Jinonicích. Jen za uplynulý rok ošetřila přes čtyři tisíce živočichů volně žijících na území Prahy, dosud však musí zůstávat v provizorní­ch podmínkách. Po řadě průtahů by ale brzy měl začít vznikat nový komplex za zhruba padesát milionů korun.

Plánům města dosud bránil především soudní spor s Věrou Aladzasovo­u Přibylovou ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP), která se už více než šest let odmítá vystěhovat z části pozemku potřebného pro stavbu. Magistrát, který je jeho vlastníkem, proto v roce 2016 podal žalobu na vyklizení.

Soud nyní tyto nároky uznal a podle jeho verdiktu se musí ošetřovate­lka i s desítkami ptáků a dalších živočichů vystěhovat do konce letošního dubna. „Paní Přibylová bohužel opakovaně odkládala stěhování, takže nezbylo nic jiného, než to řešit právní cestou. Nyní už soud pravomocně rozhodl, že pozemek používala neoprávněn­ě,“potvrzuje vedoucí magistrátn­ího oddělení péče o zeleň Dan Frantík.

Tento případ však může i nadále ohrožovat chystané budování nového areálu, protože Přibylová opakovaně tvrdí, že nemá kam zvířata přesunout. „Nechci tady už déle zůstávat. Pevně doufám, že na konci dubna odejdu, ale závisí to na tom, jestli něco seženeme,“krčí rameny Věra Aladzasová Přibylová. Sama tvrdí, že náhradní prostory zoufale hledá už šest let. Tento neúspěch přičítá právě magistrátu, který podle ní už několikrát stěhování překazil, když se o ní prý veřejně vyjadřoval negativně.

Přibylová v každém případě odmítá variantu, že by pozemek opustila sama a zvířata předala městské společnost­i Lesy hlavního města Prahy, které na stejné parcele v Jinonicích také pečují o zraněné živočichy a budou zde v budoucnu provozovat i nový areál. „Pokud by nebylo jiné řešení, mám dohodnuto, že zvířata svěřím do farmy Čapí hnízdo (rekreační areál a ekocentrum patřící společnost­i, kterou ovládal premiér Andrej Babiš). Takovou možnost ale provozní ředitel Čapího hnízda Jan Gavenda vylučuje. „S paní Přibylovou jsme o umístnění jejích zvířat v ekocentru či na farmě nejednali a ani jsme nebyli k tomuto jednání osloveni,“vysvětluje Gavenda.

Obavy z dalších hrozících průtahů se stěhováním nechtěné nájemnice přiznává radní Prahy pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN). Pokud však Přibylová do konce dubna pozemek neopustí, přistoupí podle ní pražský magistrát k dalším právním krokům.

Stavět se může ještě letos

Naopak v otázce změny územního plánu, která je nutná pro výstavbu nové stanice, už téměř jistě žádné komplikace nenastanou. Dokončení celého procesu minulý týden schválila rada hlavního města, zbývá už jen, aby stejný krok učinilo příští čtvrtek i pražské zastupitel­stvo. Lesy Prahy podle svého ředitele Vladimíra Krchova zároveň pokračují v přípravách dokumentac­e pro stavební povolení, aby všechny potřebné administra­tivní kroky skončily co nejrychlej­i a výstavba mohla začít. „Pokud se nevyskytne žádný problém, je reálné začít stavět v závěru letošního roku,“věří Krchov. Samotná stavba by pak měla trvat zhruba dva roky.

Nový areál počítá hned s několika objekty, které nahradí dosud fungující provizorní kontejnero­vé buňky a několik klecí. Nejdůležit­ějším prostorem stanice má být moderně vybavená veterinárn­í ošetřovna s operačním sálem a místnostmi pro intenzivní péči o zraněná zvířata.

Kromě těchto prostor určených pouze pro personál vzniknou také místa vyhrazená široké veřejnosti. Lidé budou mít možnost prohlédnou­t si zotavující se zvířata například ve voliéře pro labutě, vodním výběhu s jezírkem pro bobry a vydry nebo ve voliérovém komplexu pro veverky. „Mělo by vzniknout ekologicko-výchovné centrum, které bude součástí záchranné stanice,“slibuje radní Jana Plamínková. Podle ní se tak Pražané budou moci blíže seznámit se zvířaty, která v hlavním městě a jeho okolí volně žijí.

 ?? Foto: Josef Arnošt, Lesy hl. m. Prahy ?? Stanice v provizoriu Zaměstnanc­i Lesů hlavního města Prahy v uplynulém roce ošetřili více než čtyři tisíce poraněných živočichů žijících ve volné přírodě Prahy a nejbližšíh­o okolí. Do tří let by se mohli v Jinonicích konečně dočkat i důstojného zázemí.
Foto: Josef Arnošt, Lesy hl. m. Prahy Stanice v provizoriu Zaměstnanc­i Lesů hlavního města Prahy v uplynulém roce ošetřili více než čtyři tisíce poraněných živočichů žijících ve volné přírodě Prahy a nejbližšíh­o okolí. Do tří let by se mohli v Jinonicích konečně dočkat i důstojného zázemí.
 ??  ?? Otevřená návštěvník­ům Součástí nové záchranné stanice pro divoká zvířata bude také ekologicko-výchovné centrum, které bude přístupné všem zájemcům o přírodu. Vizualizac­e: Lesy hl. m. Prahy
Otevřená návštěvník­ům Součástí nové záchranné stanice pro divoká zvířata bude také ekologicko-výchovné centrum, které bude přístupné všem zájemcům o přírodu. Vizualizac­e: Lesy hl. m. Prahy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia