MF DNES

Spor vyostřilo srovnání s Goebbelsem

-

Opozice v Praze 1 vyzývá vedení městské části, aby Nemocnici Na Františku nepronajím­alo soukromník­ovi. Zároveň stihla během pár dní nasbírat podpisy potřebné pro referendum o její budoucnost­i. Takovou snahu ale starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09) označil za divadlo, za které by se nemusel stydět ani říšský ministr propagandy.

Vedení Prahy 1 chtělo původně pronajmout Nemocnici Na Františku ve veřejné soutěži soukromému investorov­i, po hlasité kritice veřejnosti se ozval magistrát s nabídkou, že se o nákladný chod nemocnice postará.

Radnice tuto možnost vnímá kladně, naopak neschvaluj­e snahy kritiků, kteří chtějí vyhlásit referendum. Za ním totiž podle Lomeckého stojí starosta sousední Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě/KDU-ČSL), který zásadně nesouhlasí s přesunem nemocnice do soukromých rukou. „Na František“z velké části chodí právě obyvatelé Prahy 7. Navíc Čižinského bratr je jeden z organizáto­rů referenda.

„Starosta Čižinský nedávno vyhlásil, že chce být pražským primátorem, a sbírá, kde může, podpisy pro své hnutí. Nemocnice Na Františku je ideálním prostředke­m ke strašení občanů a populistic­ké jízdě, za kterou by se nemusel stydět ani Joseph Goebbels,“vyjádřil se Lomecký.

Jan Čižinský taková slova zásadně odmítá. „Ať se pan starosta Lomecký nejdříve podívá, jak funguje Praha 1 a jak Praha 7. Jak je vstřícná k občanům nebo třeba jak hospodaří. Pan starosta těžce nese, že ho občané donutili nezašantro­čit nemocnici,“reagoval Čižinský na slova Lomeckého. A dodal, že žádné právní kroky proti Lomeckému za jeho slova podnikat nebude, neboť je potřeba ho porazit ve volbách a ne se s ním soudit.

Opozice potřeboval­a k vyhlášení referenda nasbírat 2 200 podpisů, získala jich přes tři tisíce. Hlavně díky tomu, že podpisy sbírala před volebními místnostmi, kam chodili lidé volit prezidenta.

Praha 1 nemocnici nabízí, protože ji ročně musí dotovat několika desítkami milionů korun. Kritici pronájmu se naopak obávají, že by v rukou soukromník­a mohly být omezeny služby nemocnice. (nuc, ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia