MF DNES

Řidiči chtějí pomoci rodině kolegy

Silnice u Horoměřic není podle police nebezpečná, ale lidé tam jezdí rychle a neopatrně

-

Roman Šafhauser Pavla Franzkiová

Pro rodinu řidiče autobusu, který zahynul při tragické nehodě na okraji Prahy u Horoměřic, vznikla mezi jeho kolegy z Kladna sbírka.

„Naši řidiči a odborová organizace v Kladně se rozhodli podpořit rodinu po kolegovi, který během tragické páteční nehody přišel o život. Zájem ostatních řidičů je veliký, našim odborářům se již ozvaly odborové organizace v Berouně a v Praze,“uvedl Luděk Landa, ředitel ČSAD MHD Kladno.

Sbírku mezi svými zaměstnanc­i na podporu rodiny zesnulého řidiče plánuje i Arriva, která je vlastníkem kladenskéh­o ČSAD a patří jí havarovaný autobus. „Detaily této sbírky aktuálně řešíme a informace předáme našim zaměstnanc­ům v tomto týdnu,“dodal mluvčí společnost­i Roman Herden.

Silnice provozu nestačí

řidička, troubil. „Sesunuli jsme se na sebe. Stihla jsem si v hlavě říct, že jsme všichni v pohodě. Pak ale přišel druhý náraz do stromu,“uvedla. Definitivn­í závěry budou podle policie známy až po zpracování znaleckých posudků, což může trvat až několik týdnů.

Starosta Horoměřic Zdeněk Babka je přesvědčen­ý, že stav silnice číslo 240 neodpovídá současnému nadměrnému provozu. „Chci si počkat až na výsledky policejníh­o šetření, ale snížit rychlost zde asi nepůjde. Silnice je mimo obec a navíc je to krajská komunikace, takže rozhodnout o tom může jen krajský úřad,“řekl Babka.

Podle policie na silnici u Horoměřic k častým nehodám nedochází. Od roku 2013 zde policie zaznamenal­a jen osm dopravních nehod, ve čtyřech případech šlo o střet se zvěří. Rizikové je spíše to, jak se tu řidiči chovají.

„Jezdím tudy často, pokud to jde, tak mezi 90 a 100 kilometry za hodinu. A taky jsem často ta nejpomalej­ší, pomalejší už jsou jen autobusy a náklaďáky,“napsala jedna z diskutujíc­ích na webu iDNES.cz.

Zranění nejsou v ohrožení života

Tragická nehoda se stala v pátek okolo čtvrté hodiny. Linkový autobus 316 se pravděpodo­bně nejdříve střetl s bílou Škodou Superb a následně sjel ze silnice a naboural do stromu. Zraněno bylo 45 lidí. Čtyřicetil­etý řidič autobusu a dvaadvacet­iletá řidička při nehodě zemřeli. Zahynul také jeden z cestujícíc­h. Ani jeden ze zraněných není podle mluvčích pražských nemocnic přímo ohrožen na životě.

 ??  ?? Pomoc hasičů a záchranářů Při páteční tragické nehodě autobusu u Horoměřic, při které se srazil linkový autobus se Škodou Superb, zemřeli tři lidé a 45 jich bylo zraněno.
Pomoc hasičů a záchranářů Při páteční tragické nehodě autobusu u Horoměřic, při které se srazil linkový autobus se Škodou Superb, zemřeli tři lidé a 45 jich bylo zraněno.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia