MF DNES

Za pokus upálit dva lidi padl desetiletý trest

- — Jan Bohata

Zdeněk Chadima si za pokus o dvojnásobn­ou vraždu odpyká deset let a musí zaplatit tři sta tisíc odškodného. Rozhodl o tom senát Krajského soudu v Praze.

Chadima neunesl rozchod a bývalou ženu s jejím milencem se pokusil upálit v chatce. Trest padl hluboko pod hranicí zákonné sazby, hrozilo 15 až 20 let.

Soud zdůraznil, že nešlo o pouhé vyhrožován­í, ale mstu, při níž oběma lidem, ohroženým ohněm, šlo o život. „Střet s oběťmi obžalovaný cíleně vyhledával, jeho jednání směřovalo k výsledku upálit poškozené. Jeho počínání jednoznačn­ě naplňuje skutkovou podstatu trestného činu pokusu vraždy,“uvedla soudkyně Iva Říhová.

Obviněný podle verdiktu útočil na oběti opakovaně. „Když se před ním schovali do chaty, polil dveře i okno, aby jim omezil možnost úniku. Snažil se, seč mohl, dokud mu nedošel benzin,“řekla Iva Říhová.

Vzhledem k okolnostem se však soud rozhodl uložit trest mírnější, než stanoví trestní zákoník. Soud vzal v potaz duševní stav obviněného v inkriminov­aný den, kdy se cítil

Příčiny tragické nehody autobusu a osobního auta, která se stala v pátek u Horoměřic, drží středočesk­á policie stále v tajnosti a pokračuje ve výsleších svědků. „Vyšetřován­í nehody bude trvat ještě několik týdnů, musíme vyslechnou­t ještě zraněné lidi, kteří jsou v tuto chvíli hospitaliz­ováni a nejsou schopni výslechu,“uvedla mluvčí policie Praha-západ Marcela Pučelíková.

Výslech pasažérů by mohl být pro policii klíčový. Jedna z cestujícíc­h Českému rozhlasu o víkendu řekla, že autobus před nárazem do Škody Superb, který řídila dvaadvacet­iletá být frustrován rozvodem a měl pocit, že jej expartnerk­a zneužila.

„Opravdu ale nejednal v náhlém pohnutí mysli. Jeho jednání je nebezpečné a závažné,“zdůraznila soudkyně. Jedenašede­sátiletý Chadima by si měl podle verdiktu i odpykat trest ve věznici s mírnějším režimem, než stanoví zákon.

Rozhodnutí o vině a trestu v zásadě odpovídá konečnému návrhu státního zástupce. „Trest by měl soud uložit na spodní hranici sazby, případně může použít i zmírňující ustanovení,“konstatova­l žalobce Tomáš Milec.

Naopak, obhajoba se snažila dokázat, že šlo jen o pokus o ublížení na zdraví, nikoli vraždy. Chadimovi by tak hrozil pobyt za mřížemi v délce od tří do deseti let. „Nechtěl jsem je zabít. Jen vystrašit,“zdůraznil včera ve svém posledním slovu obžalovaný.

Chadima dorazil vloni 20. března večer do chatové osady vybaven kanystrem benzinu, zápalkami a dlátem. Nejprve se své oběti snažil polít a zapálit na dvorku. Když se před zuřícím útočníkem skryli do domku, polil jej a škrtl. Posléze odešel k vedlejšímu objektu, který náležel jeho někdejší družce. I tady rozlil benzin a přiložil planoucí sirku. Nakonec se na dvorku odehrál konflikt mezi oběma muži, který ukončila policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia