MF DNES

Jandačova volba jistot

Jeto nominace bez překvapení, spíš jistota. Mělo cenu riskovat?

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Tentokrát žádná salva otázek, proč se zase zapomnělo na útočníka Hudlera. Asi ani nebudou noviny plné „ukřivděnýc­h“výroků opomenutýc­h beků. Tahle hokejová nominace na olympiádu v Koreji v první řadě nikoho nešokuje. Nejspíš ani výrazně nepobuřuje. A je sázkou na jistotu. Ale lze se divit, že na někoho seznam 25 hráčů může působit šedě – až nudně – když v reálu bylo ve hře o hry 30, 32 mužů? „Okruh lidí nebyl tak široký,“přiznal i kouč Josef Jandač.

Zvolené brankáře nemá cenu pitvat. Na Furcha s Francouzem Jandač i jeho předchůdce Vůjtek sází už třetí sezonu a Bartošák je po odchodu Mazance zpět do zámoří jedinou „prověřenou“trojkou.

Na osm beků se dle Jandače tlačilo 10 lidí, což není závratné číslo. Za to, že nejede třeba Zbyněk Michálek, který kvůli olympijské­mu snu odložil konec kariéry a vrátil se do Evropy, může kromě formy i přetlak obránců s pravým držením. Jandač dal na radu svého asistenta Špačka, protřelého beka, který tvrdil, že přehazovat obránce z jedné strany na druhou nikdy nedělá dobrotu. Sám to zažil v Montrealu a jeho mottem se tehdy stalo: „Glasses your best friends.“Tedy že až příliš často vyhazoval puk po plexiskle, jak mu role neseděla.

A tak Jandač „překvapil“volbou Ondřeje Vitáska, který na olympiádu pojede v sezoně, kterou sice začal ve švédském Örebru, ale ještě před prvním zápasem dostal padáka. „Byly u něj otazníky, ale bereme ho jako velmi spolehlivé­ho a defenzivní­ho hráče. V mezinárodn­ích zápasech nás nikdy nezklamal,“hájí Jandač volbu hráče z KHL.

Teď útok. Zatímco Alois Hadamczik před čtyřmi lety při své olympijské nominaci říkal, že se nechce bavit o hráčích, kteří na seznamu nejsou, Jandač vysvětlova­l. A tak mluvil především o dvou chybějícíc­h Martinech – třineckém snajprovi Růžičkovi a brněnském mladíkovi Nečasovi. Ten první zaujal nedávným hattrickem proti Finsku, řádí v lize, jeho síla je v přesilovká­ch...

Ale po pravdě – na posledním turnaji zase tolik při hře 5 na 5 nevynikal, i proto ho Jandač škrtnul: „Zvažovali jsme použitelno­st při hře 5 na 5, ta miska vah se přiklonila na jiné borce.“Podobný typ je Kubalík.

A Nečas? Být nominace o tři týdny dřív, nikdo by ho neřešil. Nečas po podzimním návratu ze zámoří v Kometě strádal, avšak na juniorském šampionátu ožil. Nečasova volba mohla být závanem budoucnost­i. Do jisté míry riskem, přesto osvěžením. Jandač volal Liboru Zábranském­u, majiteli i trenérovi Komety. Vyptával se i Filipa Pešána, reprezenta­čního kolegy z dvacítky. Od obou slyšel: „Vezmi ho.“Na jejich rady nedal. „Juniorský hokej je jiný než chlapský a jeho muskulatur­a je spíš juniorská. Není připravený na chlapský hokej hlavně v obranném pásmu.“

Chybná volba? Září Nečas v extralize skutečně tak, aby na hry jel? Jandač tvrdí: „Snažili jsme se hráče vybrat i na posty, které hrají v klubech. Než by se nám rozkoukal, tak by mohlo být po turnaji.“Neriskoval, ve své volbě vsadil na prověřená jména, navzdory tomu, že třeba útočník Kovář, jindy lídr, se v sezoně bodově trápí. „Jenže na obou akcích nás přesvědčil, že do týmu patří,“říká Jandač. Jede i Roman Červenka, kterého ve Švýcarsku trápí zdraví a nebyl na jediném reprezenta­čním testu. Co tedy ukazuje seznam olympionik­ů? Vladimír Růžička, bývalý kouč reprezenta­ce, ho pro iDNES.cz hodnotil takto: „Kdyby byli k dispozici hráči z NHL, tak šanci nemáme, takhle je mnohem větší. Sám jsem zvědavý, jaká bude skutečná síla. Přiznám, že bych si nějaké hráče vybral jinak, ale to je věcí trenéra. Jeví se to, že by tým mohl být dobrý v ofenzivě. I brankáři vypadají dobře.“Jandač přidává: „Věřím, že budeme dostávat málo branek. A máme dost produktivi­ty, abychom to překlopili na naši stranu.“Zní to tak snadno.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kapitán Céčko bude mít na dresu Martin Erat.
Foto: Profimedia.cz Kapitán Céčko bude mít na dresu Martin Erat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia