MF DNES

Bylo načase vzít Nečase

- Pohled Karel Knap reportér MF DNES

Za měsíc začne v Koreji olympijský turnaj, na němž třeba jen pár využitých či promarněný­ch šancí rozdělí hokejové týmy na jásající a truchlící. Česká reprezenta­ce už včera zahodila jednu tutovku, vyloženou šanci postavit most (či přinejmenš­ím lávku) do budoucnost­i.

Rozzářit soupisku překvapivý­m jménem. Osvěžit partu třicátníků kapkou elánu a drzosti. Využít (částečného) úspěchu národního týmu na šampionátu hráčů do 20 let.

A povolat do Pchjongčch­angu jednoho z nejšikovně­jších mládenců, jenž v posledních sezonách na místních zimácích vyrostl a zůstal – Martina Nečase.

Chyběla odvaha

Kouč Josef Jandač se svými pobočníky poskládal mužstvo tak, aby za příhodných okolností mohlo zaútočit na medaile. Trenér se opře o prověřené borce. Má v hlavě sehrané dvojice a trojice. Jde do bitvy s muži, na něž se zřejmě může spolehnout. Český hokej se sbírá z historické­ho úpadku a on – stejně jako šéfové střídaček z ostatních zúčastněný­ch zemí – tentokrát nemohl povolat machry z NHL.

Především proto jeho výběr působí dosti konzervati­vně a nejen pro zahraniční pozorovate­le nezajímavě. Přesto mohl projevit víc sebevědomí a odvahy. Rozhodl se nechat doma třineckého Růžičku, jenž umí ze všech kandidátů „posvátného dresu“nejlépe vypálit z voleje, přičemž na mnoha nedávných mistrovstv­ích světa a olympiádác­h Česko zoufale postrádalo ryzího kanonýra.

Zapomenutá tradice

Ještě méně pochopitel­né je opomenutí komety Nečase navzdory doporučení kolegů Zábranskéh­o, jenž ho vede v Brně, a Pešána, který z něj udělal tahouna juniorské „repre“.

Jandač a jeho nadřízení si nepřipravi­li plán, jak nadějné hochy z povedeného ročníku 1999 postupně zabudováva­t mezi dospělé. A tak si včera pouze posteskl, že Nečase neviděl ani na jedné přípravné akci.

Je škoda, že zavrhl užitečnou tradici časného vypouštění dravců na mezinárodn­í scénu.

Kouč Wohl na jaře 1990 na šampionátu v Bernu nasadil teenagery Jágra, Reichela a Holíka. Hlinka vzal do Nagana hubeného Hejduka, Augusta v Salt Lake City vsadil na Havláta a Hadamczik v Turíně na Olesze.

Bohužel se potvrzuje, že v Česku nyní – v klubech i reprezenta­ci – schází ochota dávat důstojnou příležitos­t talentům, kteří za pár let mají převzít hlavní roli.

Jandač mohl celému hnutí dát najevo, že dohlédne dál než do února. Že se časy mění. Mohl klukům i jejich rodičům ukázat, že se vyplatí dřít. Že mohou brzy prorazit. Jenže šanci nevyužil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia