MF DNES

ODLIŠNOSTI V PŘEDPISECH

-

RAKOUSKO

je třeba dát pozor na nutnost užití sněhových řetězů (vždy dle návodu k vozu – tedy může se stát, že auto s pohonem 4x4 musí mít dvě sady řetězů, nebo je dokonce kvůli velikosti kol nesmíte použít vůbec – a tím nesmíte po dané cestě jet). za zablokován­í silnice spadlým nákladem nebo autem, které nemůže na sněhu či ledu jet, je pokuta až 5 000 eur. lyže se v autě musí převážet jen ve speciálním vaku nebo musí na střechu. Volně ložené uvnitř nesmí být přepravová­ny. pozor, občas se kontroluje vlastnictv­í lyží v oblastech, kde se zvýšil počet krádeží (1 osoba = jeden pár). v Rakousku jsou platné IG-L zóny, v nichž je omezená rychlost na dálnicích i silnicích. Pokud ji překročíte, hrozí vám větší sankce, než je obvyklé, a dokonce odstavení auta na 24 hodin. v zemi platí zákaz používání palubních kamer v autě – a někde i na sjezdovkác­h. mohou se používat pneumatiky s hroty na autech do 3,5 tuny, musí být ale na všech kolech (od 1. 10. do 31. 5.). Maximální rychlost je omezena na 80 km/h mimo obec, 100 km/h na dálnicích, auto musí mít na zadní části označení „pneumatiky s hroty“. Tento štítek je k dispozici u OeAMTC, na čerpacích stanicích apod. na horských silnicích, kde dvě protijedou­cí vozidla nejsou schopna projet bezpečně vedle sebe, musí zastavit oba řidiči a ten, pro kterého je to jednodušší (s ohledem na typ vozidla nebo na situaci), by měl zacouvat zpět. na vybraných místech, označených dopravní značkou, jsou instalován­y speciální rampy na odstranění sněhu a ledu ze střech kamionů a dodávek.

FRANCIE

pro vjezd do některých měst (Paříž, Lyon, Lille, Grenoble, Štrasburk, Toulouse, chystá se území kolem hory Mont Blanc a města Bordeaux, Cannes a Arras) potřebujet­e eko plakety. Jejich vyřízení trvá měsíc a posílají se jen z Francie na adresu do ČR. Jinde se nedají sehnat. mít s sebou alkoholtes­ter je sice povinné, ale policie ho nekontrolu­je.

NĚMECKO

od ledna 2018 platí nový předpis pro zimní pneumatiky. Musí být vždy označeny alpským symbolem (hora se třemi vrcholy). Platí to jen pro nové pneu nakoupené od 1. 1. 2018. Ty staré jsou ještě nějakou dobu tolerovány. v Německu zpřísnili pokuty za rychlost a policie se nově zaměřuje na technický stav vozidel. Jde hlavně o nelegální úpravy a nehomologo­vané prvky na autě. Týká se to hlavně velkých měst.

ITÁLIE

platí zákaz dovozu paliva nad 10 l. Do tohoto objemu je můžete převážet jen s účtenkou vydanou v EU a v homologova­ném kanystru. jsou zde ekologické zóny (Trafico Limitato), do kterých vás pustí jen po předchozí domluvě na městském úřadu. Ptejte se tedy v hotelu, jelikož oficiální seznam míst neexistuje.

POZOR

v celých Alpách je třeba si dávat pozor na to, že se tam pravidelně uzavírají průsmyky i třeba na celou zimu. nezapomíne­jte na očištění auta od sněhu a ledu. Třeba ve Švýcarsku musíte očistit nejen střechu a skla, ale i registračn­í značku a zrcátka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia