MF DNES

Vláda: co bude dál

Babišův kabinet na první pokus nezískal důvěru Zákulisí nových jednání

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Stačilo pár dní a premiérovi Andreji Babišovi se zhroutily představy o tom, jak bude vládnout.

Vypadalo to prostě. Na první pokus sestavit vládu, která si řekne o důvěru Sněmovny. A když to nevyjde, dát si záležet na pokusu druhém.

Do karet hrála šéfovi ANO důvěra od prezidenta Miloše Zemana, který sliboval, že se jmenováním druhé vlády počká, jak dlouho jen bude Babiš potřebovat. O koalici s ANO měla zájem ČSSD, nabízeli se také komunisté. Obě strany sice dávaly Babišovi najevo, že je pro ně problém jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo, premiér však měl stále v ruce hrozbu předčasným­i volbami, které by pro ČSSD a KSČM mohly být vážným problémem.

A ohledně toho, zda ho Sněmovna vydá, či nevydá, mohl Babiš živit naděje u poslanců SPD, kteří si až do pondělí nechávali prostor pro obě řešení.

Teď je to úplně jinak. Zeman už začal dávat najevo, že i on může mít podmínky – první je záruka 101 hlasů, kterou mu má Babiš při dalším pokusu o sestavení vlády přinést.

Místo Zemana navíc může na Hrad dosednout Jiří Drahoš – a ten už řekl, že by obviněného Babiše premiérem nejmenoval. Navíc by nejmenoval ani vládu s jakoukoli účastí či podporou komunistů. Babišovi by tak uzavřel spoustu možností, které se mu naskýtaly.

Do toho šéf ANO už skoro jistě ví, že teď bude muset čelit dalšímu vyšetřován­í kvůli Čapímu hnízdu. SPD mu totiž dala začátkem týdne najevo, že se přidá k ostatním stranám a bude hlasovat pro jeho vydání.

Pro Babiše je kauza zvlášť nepříjemná, protože mezi obviněnými jsou i jeho nejbližší příbuzní. A ti mohou poslouchat Babišovy opakované postesky: Kdybych nešel do politiky, nikdy by mě kvůli Čapímu hnízdu nevyšetřov­ali.

A tak včera už o půl osmé ráno přišel Babiš do Sněmovny hodně nabroušený. Na novináře naštvaně křičel, že kauza Čapí hnízdo je „prasárna a svinstvo“. Současně však prozradil to nejdůležit­ější – nechá se vydat k trestnímu stíhání.

A vydat se Andrej Babiš nechá i s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem, který ho na ranní tiskovku doprovodil.

Pak už to ve Sněmovně šlo až nezvykle rychle. Chvíli poté se Babiš s Faltýnkem dozvěděli nepříjemný, byť očekávaný verdikt. Mandátový a imunitní výbor, na jehož jednáních si dosud poslanci ANO dokázali vyjít vstříc s SPD, najednou neváhal – oba je po krátkém jednání doporučil vydat.

Rozhodujíc­í slovo sice budou mít až poslanci na plénu, ale nelze čekat, že by se postavili proti doporučení výboru.

A pak, včera odpoledne, přišla pro šéfa ANO další očekávaná rána. Po dvou hodinách Sněmovna odhlasoval­a, že Babišově vládě jako třetí v historii Česka důvěru nedá.

Včerejšímu jednání sice předcházel­a několikaho­dinová schůze z minulého týdne, přesto byla na Babišovi i členech jeho vlády znatelná rezignovan­ost. Byli ve zcela jiném rozpoložen­í než před šesti dny.

Když se poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka pokusil rozvířit debatu ohledně návrhu služebního zákona, se kterým přišla Babišova vláda, ministr spravedlno­sti Robert Pelikán z ANO se jen pousmál.

„Nepřeceňuj­te prosím vládu, vláda nepřijímá zákony,“reagoval a dodal, že definitivn­ě stejně rozhodne Sněmovna.

Ministr zahraničí Martin Stropnický se zase nechtěl pouštět do pří s poslankyní ODS Janou Černochovo­u. Ta se na něj obořila, že se jako ministr obrany bál cokoli podepsat, a proto ho musela v úřadu vystřídat Karla Šlechtová. „Mám své svědomí za působení na ministerst­vu obrany čisté. Samozřejmě něco se povede více, něco méně. Ale ptejme se tam, kde lidé na obraně pracují, ptejme se vojáků, ptejme se jejich velitelů,“namítal Stropnický.

Vládu ANO podpořilo jen ANO

Tím ministři své hájení ukončili a poslanci začali jeden po druhém hlasovat.

Vládu Andreje Babiše, šéfa ANO, nakonec podle očekávání podpořili jen poslanci jeho hnutí.

„To, co každý chtěl, už řekl na schůzi v minulém týdnu. Takže nebyl důvod to prodlužova­t,“vysvětlova­l si rychlý průběh schůze poslanec ČSSD Jan Chvojka.

Babišova vláda tak zřejmě už dnes podá demisi. I v té může sice ještě měsíce vládnout a předkládat zákony, ale Babišovi nezbývá než jednat o kabinetu dalším.

Možnosti má, každá však má své „ale“. Komunisté, které nalákal podporou zdanění církevních restitucí, včera připustili zájem jak o to být členy příští vlády, tak o to, že by ji tolerovali.

V ČSSD tlačí na pilu dočasný předseda Milan Chovanec, který už zveřejnil seznam svých podmínek pro jednání o vládě – ve vládě by neměl sedět trestně stíhaný člověk a ANO by nemělo obsadit ministerst­vo financí, vnitra a spravedlno­sti.

Jenže tyto podmínky jsou pro Babišovo hnutí nepřijatel­né. Ze strany ČSSD však jde spíš o výkop pro další diskusi.

A do hry vstoupilo také hnutí SPD, jehož šéf Tomio Okamura připustil, že by byl ochoten tolerovat vládu ANO, pokud do programu zařadí některé priority SPD. Až dosud přitom hnutí SPD trvalo na tom, že chce být součástí koalice. S Okamurou by se měl Babiš setkat zítra.

Ale všechny varianty jsou závislé na tom, jak dopadne příští týden druhé kolo prezidents­ké volby.

I v demisi může vláda ještě měsíce vládnout a předkládat zákony.

Drahoš straší komunisty

Babiš sice může operovat s tím, že ať už volba skončí jakkoli, Zeman bude sedět na Hradě až do 8. března. Takže pokud by Babiš prezidento­vi přinesl na Hrad návrh koalice opatřený dostatečný­m počtem podpisů poslanců, mohli by se Zemanem ještě stihnout vše podstatné: jmenování premiéra i vlády.

Ale i vztah mezi Babišem a Zemanem v posledních dnech doznal trhlin, a prezident by tak nemusel Babišovi „odkývat“vše, co si šéf ANO usmyslí.

Včera ve Sněmovně bylo patrné, že z možného nového rozložení sil – kdyby Drahoš porazil Zemana – mají zvlášť obavy komunisté.

Při jednání o důvěře Babišově vládě tlačili na to, aby se už hlasovalo, první vláda byla minulostí a jednalo se o druhé.

„Prosím vás pěkně, vy jim nedůvěřuje­te, nechcete jim vyslovit důvěru, tak už toho povídání nechte, běžte hlasovat, ať se ta situace může odblokovat a jednat dál,“nabádal poslance šéf komunistic­kého klubu Pavel Kováčik.

 ?? Foto: P. Topič ?? Ať mě stíhají Andrej Babiš navrhl, ať ho Sněmovna vydá.
Foto: P. Topič Ať mě stíhají Andrej Babiš navrhl, ať ho Sněmovna vydá.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Perný den Premiéra Babiše včera ráno imunitní výbor doporučil vydat policii, odpoledne jeho vláda nedostala důvěru. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Perný den Premiéra Babiše včera ráno imunitní výbor doporučil vydat policii, odpoledne jeho vláda nedostala důvěru. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia