MF DNES

Čtyři TV debaty. Nebo dvě?

-

Čtyři televizní debaty, nebo dvě? S jedním prezidents­kým kandidátem, nebo s oběma? Odpověď na tyto otázky by chtěla znát nejen současná hlava státu Miloš Zeman.

Zatímco on už totiž potvrdil televizím Nova, Prima, Barrandov a ČT svou účast, jeho protikandi­dát Jiří Drahoš trvá na svém – chce jít jen do dvou debat.

„Zatím platí dvě a dost. Já jsem splnil, co jsem slíbil, půjdu do dvou debat, do jedné na ČT a do druhé v jiném médiu. Dál zatím nespekuluj­i,“řekl Drahoš. Klíčové jsou pro něho výjezdy za voliči.

I proto se podle svých slov nechce nechat vtáhnout do debatního maratonu. Zvlášť když za nerozhodnu­tými musí spíš dál od Prahy.

Současná hlava státu na čtyřech debatách trvá. „Pan prezident přijal závazné pozvání. To platí. Míček je výhradně na straně Jiřího Drahoše, který se už 13. ledna veřejně dožadoval setkání s panem prezidente­m tváří v tvář,“uvedl mluvčí Jiří Ovčáček. Na dotaz, zda se prezident pořadů zúčastní, i když do nich nepůjde jeho protikandi­dát, zopakoval: „Naše účast je závazná.“

Jako první předvolebn­í prezidents­kou debatu odvysílá v neděli od osmi hodin večer televize Nova. „Pozváni byli oba kandidáti. Prezident Miloš Zeman přijal, na odpověď Jiřího Drahoše čekáme,“řekla mluvčí Jana Ondrejecho­vá. V pondělí by měla následovat debata na Barrandově, v úterý na Primě. Jak bude debata přesně vypadat, se rozhodne, až jestli svou účast potvrdí i druhý účastník, Jiří Drahoš.

Poslední debatu má odvysílat Česká televize příští čtvrtek. Oba kandidáti už svou účast písemně potvrdili. Televize oficiálně uvedla, že moderování bylo tradičně nabídnuto Václavu Moravcovi – ten však oznámil, že debatu moderovat nebude. Serveru Aktuálně.cz řekl, že se obává, že by se mohl stát jakýmsi hromosvode­m Zemanovy kritiky na ČT. (jp, poe, row)

Prezident Zeman před druhým kolem voleb sází na jedinou kartu, že přesvědčí voliče v televizníc­h debatách. Žádnou tradiční kampaň neplánuje ani teď. „Děkuju svým podporovat­elům za billboardy, které vylepili. Podporovat­elům nemohu říci nic jiného, než že za čtrnáct dní se nic nestihne, ale ať případně nějaký ten billboard ještě vylepí,“vyzval v sobotu své sympatizan­ty.

Sám Zeman se spoléhá na televizní debaty, kde si vymění názory s Jiřím Drahošem, který kritizoval jeho neúčast v debatách před prvním kolem. „Nikdy jsem se nebál jít do jakýchkoli diskusí. Jsem stále mladý a plný sil a energie a diskuse mě těší,“uvedl v sobotu Zeman. „Rád jeho prosbě vyhovím,“dodal s úsměvem.

I když se prezident oficiálně předvolebn­ího klání neúčastnil, kampaň vyšla na nepeněžitý­ch bezúplatný­ch plněních téměř na 17 milionů korun. Vyplývá to ze Zemanova volebního webu. Většinu reklamy za něj zaplatila Strana práv občanů, spolek Přátelé Miloše Zemana nebo společnost Euro – Agency.

„Mě pan prezident o nic nepožádal,“uvedl k případnému výlepu plakátů člen představen­stva spolku Přátelé Miloše Zemana Karel Srp. Předseda spolku Vratislav Mynář na dotaz MF DNES nereagoval.

„Pomoc panu prezidento­vi za SPO nebudeme prozrazova­t a pan prezident žádnou osobní kampaň nevede,“řekla členka týmu Zeman znovu Barbora Filípková.

Lidé se prý sami nabízejí, že se Zemanovou kampaní pomohou. „Do mailu chodí nabídky na pomoc v kampani před druhým kolem a vedu různá jednání o možné pomoci,“říká předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Čas si prý nechává až na konec týdne.

Stovky tisíc korun zatím věnoval na prezidento­vu kampaň pražský podnikatel Tomáš Hrdlička. Ani on ještě neví, jestli podpoří prezidenta před druhým kolem. „Zatím o tom přemýšlím,“reagoval na dotaz MF DNES.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček potvrzuje, že prezident spoléhá hlavně na televizní debaty. TV Nova ji plánuje v neděli večer, Barrandov v pondělí, Prima v úterý a Česká televize ve čtvrtek. „Je teď ideální příležitos­t, aby se lidé seznámili s názory obou kandidátů, aby mohli porovnávat,“řekl Ovčáček.

Na rozdíl od Jiřího Drahoše, který v úterý zamířil do Moravskosl­ezského kraje, Zeman žádnou kampaň v českých regionech neplánuje. —Robert Oppelt, Eva Pospíšilov­á

 ?? Foto: ČTK ?? Billboardy Zemanovi zařídil spolek Přátelé Miloše Zemana.
Foto: ČTK Billboardy Zemanovi zařídil spolek Přátelé Miloše Zemana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia