MF DNES

Drahoš VIP

Kampaň rozjel ve městě, kde má nejvíc voličů

- Reportáž Jakub Pokorný reportér MF DNES

Jiří Drahoš proslul trochu vyhýbavou odpovědí na otázku, jestli je sparťan, nebo slávista.

Řekl, že má rád dobrý fotbal. Jako by si snad nechtěl rozhněvat ani jednu ze skupin fanoušků.

Včera vyrážel na otočku na utkání hokejové extraligy do Třince, kde hrál místní celek s finským Jyväskylä. Tak jak to má s hokejem?

„Já jsem Třinčan, fandím Třinci.“odpověděl včera v poledne rozhodně na peronu pražského hlavního nádraží Drahoš, když nastupoval pod dohledem televizníc­h štábů a kamer do vlaku Leo Express.

Cestoval na svůj první velký výjezd za voliči před druhým kolem prezidents­ké volby.

Důvod, proč se rozhodl zrovna pro Třinec, je ale trochu jiný. Nejel přes celou republiku jen na hokej.

Měl to jen při cestě. Mířil totiž do rodného Jablunkova, kde loni na jaře oznámil, že bude kandidovat na prezidenta, a chtěl se tam symbolicky objevit i před koncem kampaně. Ani na nádraží se neprojevil jako typ politika, který se dává do řeči s kolemjdouc­ími a každé volné minuty využívá k lovu voličů. V klidu pózoval fotografům a čekali se ženou, až se otevřou dveře vlaku. Ani ostatní cestující o něj zájem zvlášť nejevili.

Na nástupišti mu ještě stihl popřát hodně štěstí jeho podporovat­el – mladý zpěvák Adam Mišík, který mu darem předal i cédéčko svého otce Vladimíra Mišíka.

Dvě debaty a dost

Drahoš na nádraží zároveň zopakoval, že pořád chce jít jen do dvou debat, nikoli do čtyř, jak ho vyzývá prezident Miloš Zeman.

„Zatím platí dvě a dost. Já jsem splnil, co jsem slíbil, půjdu do dvou debat, do jedné na ČT a do druhé v jiném médiu. Dál zatím nespekuluj­i,“řekl.

Drahoš potvrdil, že klíčové jsou pro něj výjezdy za voliči, takže proto se nechce nechat vtáhnout do maratonu debat. Zvlášť když za nerozhodnu­tými musí spíš dál od Prahy.

Otázku, jaké má další plány v dalších dnech, Drahoš zatím ponechal bez odpovědi. „Teď jedu do Moravskosl­ezského kraje, další zatím nekomentuj­i.“Zatím to totiž vypadá spíš na improvizac­i. Drahošův tým prozatím zveřejňuje jen plány na dva dny dopředu.

Ale tempo má zběsilé. Z Prahy do Jablunkova je to pět hodin vlakem a Drahoš tam jel v podstatě jen kvůli chvíli, večer už měl v plánu návrat do Prahy.

Během cesty vlakem dělal Drahoš celé tři hodiny rozhovory s youtubery Adamem Mišíkem, Erikem Hanzelem a Renne Dangem.

Mluvili o euru a zazněla i otázka, která dezinforma­ce šířící se éterem Drahošovi vadí nejvíc. „Mně vadí všechny,“odpověděl Drahoš.

Youtubeři se MF DNES pochlubili desetitisí­ci až statisíci odběrateli, takže Drahoše uvidí hodně lidí.

Oslovit potenciáln­í voliče přímo ve vlaku se však nevydal. Celou cestu zůstal ve vagonu business class.

Na místě musel improvizov­at, protože limuzína , která ho měla vozit po moravskosl­ezském regionu, uvázla v koloně. S náhradním autem nabral skluz. V rodném Jablunkově – kde mu voliči vyslovili v prvním kole podporu 63,5 procenta hlasů – tak strávil asi jen dvacet minut.

 ??  ?? Drahošův tým včera odpoledne odjel do Slezska vlakem. Program zdržela sněhová kalamita. Zpoždění
Drahošův tým včera odpoledne odjel do Slezska vlakem. Program zdržela sněhová kalamita. Zpoždění
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia