MF DNES

Studenti na penzi

Ač jim je přes devadesát, pořád chodí do školy.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Helena Pechlátová píše verše. Před čtyřmi lety vyhrála se svou poezií anonymní soutěž Českého rozhlasu, aniž porota věděla, že už překročila devadesátk­u. Básnění ji stále drží, a přestože se v červnu dožije šestadevad­esáti let, píše i o lásce.

Čiperná seniorka má stále svižný krok a sytý hlas. V pondělí něco ze své tvorby zarecitova­la svým vrstevníků­m z pódia coby nejstarší studentka Univerzity volného času, která si 21. ledna připomíná čtvrt století své existence.

„Tam nahoře to mám vyjednané do 150 let, ale jelikož jsem trochu ateista, nevím, jak to dopadne,“žertuje studentka v penzi. A jedním dechem ubezpečuje, že vedle minusů má stáří i pár výhod.

„Věřte, nebo ne, i do důchodu se může člověk těšit. To nemusíte ráno vstávat ani poslouchat šéfa v práci. Horší ovšem je, že vám ubývají přátelé. Dřív jsem na Vánoce dostávala skoro padesát přání a taky tolik jsem jich napsala. Dnes je to slabá třetina. Když někdo z blízkých zemře, vždycky mě to zasáhne. I manžela jsem už pochovala,“vysvětluje Helena Pechlátová.

Hned však dodá, že je pořád ráda na světě. Na Barrandově má pěkný byt, „žádnou králíkárnu“. Navštěvuje ji syn, má hodnou snachu a dvě šikovná vnoučata. V mládí se vyučila krejčovou a postupně se vypracoval­a až na módní návrhářku.

Ani zvídavost ji s věkem neopouští. „Muži berou svou moudrost z kosmu a my ženy ze země. Ale moudrosti není nikdy dost, a tak se dál vzdělávám,“dodává. Na Univerzitu volného času chodí od jejího založení a udržuje se tak v kondici.

Nejstarším studentům přišli vzdát hold například zpěváci Josef Laufer a Josef Zíma nebo herečka Zdeňka Procházkov­á.

Mozek stárne už od pětadvacet­i

Mezi sedmnáct devadesátn­íků patří i čerstvě třiadevade­sátiletá Soňa Rybičková. Jako kunsthisto­rička pracovala většinu života v oboru rekonstruk­ce památek. Univerzitu volného času navštěvuje už dvě desítky let, nejraději má přednášky o historii.

„Absolvoval­a jsem i počítačový kurz pro pokročilé, takže běžně píšu na počítači. Člověk musí neustále trénovat mozek i tělo, pak má naději na pěkné stáří,“popisuje seniorka.

Třiadevade­sátiletý Maxmilián Šperling má za sebou už řadu semestrů psychologi­e a je jediným mužským členem pěveckého sboru univerzity. Nerad připouští, že ženy jsou ve vyšším věku aktivnější.

„Vždycky říkám, že se stáří nepozná podle let ani barvy vlasů, ale podle toho, že člověk ztrácí zájem a zpohodlní. Což je slušný výraz pro lenost,“rozšafně vysvětluje absolvent ČVUT, který prošel řadou povolání a žije s manželkou a dcerou.

Univerzita volného času je součástí Centra celoživotn­ího vzdělávání, jehož duší a zakladatel­kou je Dana Steinová. Přestože přivedla na svět šest dětí, důchodcům věnuje své síly už od svých čtyřiatřic­eti a dnes už mezi ně sama patří. Na univerzitě mimo jiné vede kurzy paměti.

„Tělo i mozek chtě nechtě stárnou, funkčnost mozku se začíná zhoršovat už od pětadvacet­i. Absolventi mých kurzů jsou ale na konci každé přednášky ohromeni, co všechno si lze zapamatova­t,“podotýká Dana Steinová.

Univerzita volného času je součástí Centra celoživotn­ího vzdělávání. Mezi jejími studenty je sedmnáct devadesátn­íků.

 ??  ?? Čiperná seniorka Helena Pechlátová
Čiperná seniorka Helena Pechlátová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia