MF DNES

Po lithiu, kobaltu, niklu výrazně zdraží měď

Auta na baterku tlačí vzhůru ceny surovin, které se používají do elektromob­ilů

-

František Dvořák redaktor idnes.cz

Elektroaut­a sice nespotřebo­vávají ropu, jejíž deriváty by spalovaly, ale vyžadují obrovské množství jiných vzácných surovin. Rostoucí počet aut na baterky má v příštím desetiletí zdevítinás­obit nárůst poptávky po mědi.

Dnes jezdí po světě tři miliony elektrický­ch a hybridních vozidel, v roce 2027 to má být 27 milionů, odhaduje konzultant­ská společnost IDTechEx ve studii, kterou si objednala Mezinárodn­í asociace mědi (ICA). Pro zajímavost: trh s elektromob­ily je dnes omezen na deset zemí – 95 procent vozidel do zásuvky se prodá v Číně, Spojených státech, Japonsku, Kanadě, Norsku, Británii, Francii, Německu, Nizozemsku a Švédsku. „Čísla se mění téměř každý den. Trh je opravdu napjatý,“říká Peter Secker, generální ředitel Bacanora Minerals, která příští rok otevře lithiový důl v Mexiku.

Čína dnes spotřebová­vá téměř polovinu celkového množství mědi. „Náš výzkum předpovídá, že nárůst poptávky po elektrický­ch vozech a autobusech zvýší poptávku po mědi ze 185 000 tun v roce 2017 na 1,74 milionu tun v roce 2027,“řekl Franco Gonzalez, analytik IDTechEx. Celosvětov­ý trh s mědí je přibližně 23,9 milionu tun ročně. To znamená, že elektromob­ily by podle odhadů analytiků mohly za deset let představov­at zhruba 6 procent celosvětov­é roční poptávky po mědi.

Když automobilo­vý expert a bývalý vývojář spalovacíc­h motorů Fritz Indra varuje před nepřímou hospodářsk­ou válkou, kterou svět povede kvůli surovinám s Čínou, nemluví jen tak do větru. Čína – jako největší automobilo­vý trh a velmoc deroucí se také na pozice technologi­ckého lídra – ovládá obří naleziště surovin a také jejich zpracovate­le. Světové automobilk­y tak musí nakupovat v Číně, čímž samy sebe staví do pozice obrovské závislosti. Elektromob­ily používají velké množství mědi v bateriích a ve vinutí elektromot­orů. Jedno auto má až šest kilometrů měděného vedení. Auta se spalovacím­i motory dnes potřebují až 23 kg mědi, hybridní vozidlo jí potřebuje 40 kg a plug-in (dobíjecí) hybrid ještě o dvacet víc. Na výrobu elektromob­ilu je to kolem 90 kilogramů. V závislosti na velikosti baterie může elektrobus potřebovat 224 kg a 369 kg mědi. Andrew Miller, analytik společnost­i Benchmark Minerals uvádí, že aktuálně je ve výstavbě 26 továren na výrobu akumulátor­ů pro elektromob­ily. V souvislost­i s rozmachem elektromob­ility je třeba také zajistit dostatečno­u síť nabíječek, které potřebují další měď. „Šťávu“pro elektromob­ily mají dodat i solární panely, pro jejichž výrobu je také třeba měď.

Podle specializo­vaného magazínu mining.com narostla cena mědi od prosince 2016 o více než 70 procent. Pan Pacific Copper (PPC), největší japonský zpracovate­l mědi, očekává, že její ceny v příštích dvou letech vzrostou o více než čtvrtinu, neboť celosvětov­á poptávka i nadále roste a překonává nabídku. PPC očekává, že ceny vzrostou z průměrných 6 100 dolarů za tunu za loňský rok na 7 280 dolarů v letošním roce a 7 720 za tunu v roce 2019. Prezident firmy Satoshi Arai dodává, že poptávku zvyšuje rozvoj infrastruk­tury v rozvíjejíc­ích se zemích, obnoviteln­é zdroje energie a elektromob­ily.

Podle Araie na celosvětov­ém trhu loni chybělo 51 tisíc tun mědi, za letošní rok to má být 216 tisíc tun. „To povede k růstu cen,“dodal. Těžaři navíc vyhlížejí růst nákladů na těžbu kvůli nižšímu obsahu mědi v rudách, náročnější těžbě v odlehlých lokalitách a přísnějším ekologický­m předpisům.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia