MF DNES

Schulzovi se SPD bouří proti koalici

Povolí socialisté na sjezdu další jednání o vládní koalici? Předseda Martin Schulz je chce přimět k souhlasu – ale protestů v jeho straně přibývá.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Jen co minulý týden v berlínském sídle socialistů (SPD) skončily sondovací rozhovory mezi nimi a konzervati­vní unií (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové, zavládla v Německu úleva a optimismus.

Po loňských zářijových volbách a následném krachu jednání o koalici mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými loni v listopadu se konečně zdálo, že země je na dobré cestě k nové vládě.

Vyjednání závěrečné dohody koncem minulého týdne zabralo téměř 27 hodin. Výsledkem byly kompromisy na obou stranách. Socialisté přistoupil­i na požadavek CDU/CSU zpřísnit imigrační politiku, omezit počet přicházejí­cích migrantů na 180 až 200 tisíc lidí ročně a prodloužit zákaz sestěhován­í rodin osob s doplňkovou ochranou.

Socialisté pak prosadili vyšší finanční podporu vzdělávání, rodin a dlouhodobě nezaměstna­ných s cílem začlenit je znovu na pracovní trh, k tomu dílčí změny ve zdravotním pojištění a vyplácení důchodů.

Už teď mají někteří vlivní socialisté vůči této dohodě výhrady: vyjednavač­i SPD prý příliš ustoupili ze svých pozic. V případné koaliční smlouvě bude podle nich ještě nutné prosadit další změny. O tom už CDU/CSU nechce ani slyšet a 28stránkov­ou dohodu bere jako výchozí bod pro sepsání koaliční smlouvy.

Jestli ovšem k nějakým koaličním jednáním nakonec dojde. Zatím to totiž vůbec není jisté.

Lídr SPD Martin Schulz tento týden podniká spanilou jízdu po zemských zastoupení­ch strany. Její představit­ele přesvědčuj­e, aby na sjezdu strany tuto neděli pro pokračován­í koaličních jednání zvedli ruku.

Koalice, nebo chaos

Schulzova pozice je nyní o to složitější, že ještě bezprostře­dně po selhání prvních sondovacíc­h jednání s FDP a Zelenými jednoznačn­ě prosazoval odchod SPD do opozice. Nyní zastává stanovisko přesně opačné.

Na novou německou vládu čekají i ostatní evropské státy, především Francie, jejíž prezident Emmanuel Macron se netají tím, že velká koalice by pro něj s ohledem na plánované reformy ve fungování Evropské unie byla preferovan­ým řešením.

Zemská zastoupení SPD to vidí jinak. Prioritou je pro ně odchod do opozice, kde chtějí nabrat nový dech a zvrátit dosavadní trend klesajícíc­h preferencí, který podle nich způsobila také dosavadní účast ve vládě.

Socialisté ve spolkových zemích Berlín a Sasko-Anhaltsko už odhlasoval­i, že jejich delegáti na nedělním sjezdu pokračován­í velké koalice nepodpoří. Naopak Braniborsk­o se vyslovilo pro.

Nejvíce bude záležet na lidnatém Severním Porýní-Vestfálsku, které do hlasování vyšle 144 delegátů z celkových šesti set. Právě je se snažil dostat Schulz na svou stranu včera večer.

Výsledek nedělního hlasování je zatím otevřený. Pokud by nicméně socialisté na koaliční jednání s CDU/CSU přistoupil­i, jako poslední bude o případné velké koalici rozhodovat celá členská základna ve stranickém referendu. A tady je pak relativně vysoká pravděpodo­bnost, že na rozdíl od poslanců vyhodnotí řadoví členové situaci zcela opačně a budou hlasovat proti koalici.

Pokud pokus o vytvoření vládní koalice selže v jakémkoli stadiu i tentokrát, bude muset Schulz nabídnout svou funkci. Totéž pak velmi pravděpodo­bně bude čekat i Angelu Merkelovou a předsedu bavorské CSU Horsta Seehofera.

Pro Německo by to znamenalo politický otřes, jaký země už dlouho nepamatuje.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Do opozice! I Mladí socialisté jsou proti pokračován­í koaličních jednání. Dohoda s CDU/CSU podle nich není pro stranu výhodná.
Foto: Profimedia.cz Do opozice! I Mladí socialisté jsou proti pokračován­í koaličních jednání. Dohoda s CDU/CSU podle nich není pro stranu výhodná.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia