MF DNES

Vláda bez důvěry a Babišův nijak oslnivý „timing“

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Ohnutí ANO se často říká, že má mistrovský marketing, na němž do značné míry staví svou podporu mezi lidmi. Nechce se tomu moc věřit, když člověk poslouchá Andreje Babiše, jak v úterý ráno, těsně před schůzí mandátovéh­o a imunitního výboru, jenž má řešit jeho vydání do rukou spravedlno­sti, oznamuje, že výboru i jemu nadřízené Sněmovně sám doporučí svoje vydání.

Tedy oznamuje to skoro tři měsíce po skončení parlamentn­ích voleb. Dva a půl měsíce poté, co Zeman Babiše pověřil sestavením vlády. A měsíc a půl od chvíle, kdy ho jmenoval premiérem. Celou tu dobu přitom ta otázka visela ve vzduchu a skoro denně i v novinových titulcích. Vydá Sněmovna Babiše? Pokusí se tomu ANO zabránit? Nechá v tom ten zbabělec jen svou manželku a další obviněné příbuzné?

Premiérovi do hlavy nikdo nevidíme. Netušíme, zda bylo někdy reálně ve hře, že by se pokusil z policejníc­h spárů vykroutit. Nic moc tomu nenasvědču­je. I poprvé, loni na podzim, se nechal dobrovolně vydat. Všechny partaje od začátku opakovaly, že své podzimní stanovisko nezmění. A včera se sám Babiš úplně rozčilil – co si kdo dovoluje si o něm myslet, že by byl taková sketa, aby se sám vykroutil a chodil navštěvova­t manželku do kriminálu?

K čemu potom celé to divadlo? Mlžení. Otázky bez odpovědi. Odsouvání schůze imunitního výboru. Šachování s přizvaným detektivem. Plivání na vyšetřovat­ele.

Nezbytnou součástí politickéh­o marketingu je i dobrý „timing“, což je dost ošklivé synonymum pro vhodné načasování různých kroků. To, co oznámil Babiš včera, mělo zaznít už před čtvrt rokem: „Vyhrál jsem volby a chci se stát premiérem. Vím, že mám starý problém s kauzou Čapí hnízdo. Cítím se nevinen a jsem si jist, že to prokážu, ale určitě se nebudu skrývat před spravedlno­stí.“To je slovo chlapa!

Výbor včera vydání Babiše i Faltýnka k trestnímu stíhání doporučil a téměř jistě se podobně zachová i celá Sněmovna. Jakkoliv klub ANO dál záhadně kličkuje, že se postaví proti, tedy i proti vůli vlastního předsedy. To bude v situaci, kdy Babišova vláda nezískala důvěru, dočasně povládne v demisi a pozornost všech se upře už na druhý pokus. A premiér v posledních dnech už mnohem méně razantně odmítá představu, že by šel dál hlavou proti zdi a neumožnil vládu v čele s jiným reprezenta­ntem hnutí ANO.

Jen zase pozor na ten zpropadený „timing“. Politika je sice partie pokeru s kartami schovanými v dlani, ale pokud je nějaká vládní varianta opravdu reálně ve hře, nevypadá dobře být k ní dotlačen až po zoufalém odporu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia