MF DNES

V rádiu říkali, že Zeman jde přímo do druhého kola

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Prodavač v pizzerii v Brandýse nad Labem byl rozčilen. V rádiu slyšel, že Miloš Zeman jako úřadující prezident postupuje automatick­y do druhého kola voleb. Psal se pátek 12. ledna 2018, první den prvního kola přímé volby hlavy českého státu.

Bylo to v novinách, říkali to v rádiu, bylo to v televizi, tak to musí být pravda. Pokud člověk uvěří lživé zprávě šířené médii, neznamená to, že je hloupý. Je v zájmu samotných médií, aby novinář vážil slova, nešířil lež. Většina lidí nemá čas ani potřebu analyzovat, zda se zakládá na pravdě to, co si přečetli v novinách či na internetu, slyšeli v rádiu nebo televizi. Jejich zájmem je upéct pizzu tak dobrou, aby se k nim zákazníci vraceli. To je důležité pro pochopení toho, jak vznikl nenápadný, leč zásadní příběh dosavadníh­o průběhu prezidents­ké volby.

Na počátku byla nepravdivá sdělení na sociálních sítích. Zkraje roku se tam poprvé objevily informace, že Miloš Zeman jako stávající prezident automatick­y postupuje do druhého kola. Nejdříve to zaznamenal­o relativně nepočetné publikum. Někde v něm byl nejspíš i novinář z on-line deníku Seznam zprávy Jindřich Šídlo, který si lživou zprávu „vypůjčil“a šířil dál ve svém pořadu Šťastné pondělí. Je to pořad satirický, tedy „umělecké dílo využívajíc­í výsměchu, ironie, komičnosti ke kritice záporných jevů“, jak praví slovníky. V pondělí 8. ledna ve svém videopřísp­ěvku pravil Šídlo: „… nevím, jestli vy, co chcete volit dnešní hlavu státu Miloše Zemana, víte tuhle věc: Vy teď v prvním kole ještě nikam nemusíte, to je letos taková novinka. Prezident, který svůj úřad obhajuje, postupuje automatick­y přímo do kola finálového, které se koná až na konci ledna. I když to vám ještě řeknu přesně podle toho, jak to dopadne teď v sobotu. Je to třeba jako v boxu, kdy držitel titulu čeká, s kým bude definitivn­ě o titul zápasit. A do té doby patří jemu.“Na stěně za Šídlem se objeví satiricky upravený billboard z kampaně Zeman znovu 2018, prezident je na něm vyveden jako boxer s mistrovský­m pásem přes rameno. Následuje pětisekund­ový klip z boxerského utkání. „A to je taky důvod, proč Zeman teď nechodí do žádných televizníc­h diskusí se svými vyzývateli. Nemusí, nemusí.“Poslední dvě slova pronese Jindřich Šídlo ironicky, jako by parodoval holčičku z reklamy na kofolu, která o Štědrém dnu nemusí vydržet nepapat do večera, aby uviděla zlaté prasátko.

Následoval­o něco, co Jindřich Šídlo jistě nečekal. V poštovních schránkách v ostravské Volgograds­ké ulici před prvním kolem voleb přistály letáky obsahující shodné sdělení jako Šídlova glosa, s identickým­i pasážemi. Fotografii tiskoviny, vyzývající Zemanovy voliče, aby přišli až na druhé kolo, zveřejnil den před začátkem prezidents­ké volby hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Příštího dne vydala ČTK zprávu, že vnitro označilo letáky za dezinforma­ci.

Byla by to směšná absurdní komedie, kdyby to ovšem neslyšeli lidi. A lidi poslouchaj­í na půl ucha. „Hele, von prej Zeman jde rovnou do druhýho kola. Žena to slyšela v rádiu,“řekl mi v sobotu známý. On volil Horáčka a přišlo mu nespravedl­ivé, že má stávající prezident takovou výhodu. V tu chvíli mě zamrazilo. To, co se mohlo jevit jako neškodný žert, se změnilo ve lživou zprávu, fake news v plné definici.

Kdo bude příštím prezidente­m, je mi celkem jedno. Co mi jedno není, je stav mediální scény, která přetéká zapálenými aktivisty, cynickými komentátor­y měnícími názor podle potřeby, neobjektiv­ními propagátor­y vybraných politiků či naivními dětmi, které napíšou, co jim kdo nakuká. Jestli Zeman obhájí svůj hradní post, bude to i z tohoto důvodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia