MF DNES

Nádraží se otevře divadlu i sportu

Město kupuje bývalé nádraží Bubeneč za 14 milionů korun. Radnice Prahy 6 zde po opravě otevře kulturní centrum s kavárnou.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA V části Stromovky náležící do Prahy 7 se příští rok veřejnosti otevře opravená Šlechtovka. Podobný prostor s občerstven­ím do dvou let vznikne i v opačném cípu parku, v Praze 6.

Rada hlavního města včera odsouhlasi­la nákup prázdné budovy bývalé železniční stanice Praha-Bubeneč s přilehlými pozemky, kde vlaky nezastavuj­í už od konce srpna roku 2014. Praha za majetek zaplatí Českým drahám 14,3 milionu korun.

Magistrát ale objekt ležící v malebném, avšak zanedbaném koutu Bubenče, sám nevyužije. Už před třemi lety o něj projevila zájem zdejší radnice. „Jednáme teď s Prahou 6 o tom, jak bude tato lokalita do budoucna vypadat. Možnost je taková, že bychom jí nádražní budovu svěřili do správy a dali jí volnou ruku pro další využití,“říká radní Prahy pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Zájem o převzetí potvrzuje Jan Lacina (STAN), který je místostaro­stou Prahy 6 pro kulturu a zároveň členem pracovní skupiny zabývající se touto problemati­kou. Konkrétní plány, co s objektem dál, podle něj už radnice má. Loni na podzim totiž měli obyvatelé městské části možnost se zapojit do ankety a navrhnout své představy.

Celkem hlasovalo přes osm stovek lidí a z výsledků vyplynulo, že si veřejnost nejvíce přeje, aby místo fungovalo jako komunitní a kulturní centrum. Počítá se zejména s multifunkč­ním sálem pro pořádání koncertů, divadelníc­h představen­í, výstav, tančíren a nejrůznějš­ích sousedskýc­h aktivit zejména pro obyvatele Bubenče a Dejvic.

Zároveň by zde měla vzniknout kavárna s denním provozem, jejíž součástí má být originální venkovní posezení na nevyužívan­ém vlakovém nástupišti. Oproti tomu zájem o bar či hospodu, která zde až do roku 2016 fungovala, nebyl mezi lidmi velký. Zbylá část přízemí pak bude pravděpodo­bně sloužit jako půjčovna a servis sportovníc­h potřeb – kolečkovýc­h bruslí nebo jízdních kol. Cílem je podpořit sportování Pražanů v sousední Stromovce.

Prostory v prvním patře podle návrhu místních využijí jako své zázemí místní spolky nebo amatérská divadla, případně se zde budou střídat dětské oddíly. Vzhledem k nezájmu v nádražní budově nevznikne muzeum modelů vláčků ani jiná připomínka slavné historie železnice, přestože i toto byla jedna z možností.

Radnice hodlá v řádu týdnů vypsat výběrové řízení na provozovat­ele, který by měl na starosti chod celého objektu včetně kavárny. Účelem není, aby Praha 6 na následném provozu vydělávala, ale na druhou stranu ho nechce dotovat.

Opravy vyjdou na miliony

Do chátrající­ho nádraží bude v první řadě nutné významně investovat. Podle odhadu městské části vyjde rekonstruk­ce včetně úprav vnitřních prostor zhruba na 15 milionů korun. Potřebnou částku by mohl magistrát poskytnout po svěření budovy městské části prostředni­ctvím účelové dotace nebo by mohl financovat opravu přímo sám. „Pokud půjdou podle plánu veškeré přípravy a pak i rekonstruk­ce, věříme, že bude objekt sloužit veřejnosti do konce roku 2019,“myslí si místostaro­sta Lacina.

Zároveň chce Praha 6 co nejdříve zadat práce na projekt budoucí opravy objektu i jeho navazující­ho okolí, aby administra­tivní náležitost­i později nezdržoval­y začátek samotných prací. V rámci úprav musí projekt počítat také s dostatečný­m zabezpečen­ím. Návštěvník­ům bývalé nádražní budovy totiž může hrozit střet s vlaky na přilehlé frekventov­ané trati směřující do Roztok. V současnost­i nevyužívan­á budova byla postavena v roce 1850 a je druhou nejstarší staniční budovou v hlavním městě.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Dosud chátrá Opuštěná nádražní budova v Bubenči se může stát do konce roku 2019 oblíbeným místem pro setkávání Pražanů. Nová kavárna má mít venkovní posezení na bývalém nástupišti.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Dosud chátrá Opuštěná nádražní budova v Bubenči se může stát do konce roku 2019 oblíbeným místem pro setkávání Pražanů. Nová kavárna má mít venkovní posezení na bývalém nástupišti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia