MF DNES

Týn ozdobí symbol husitů Návrat kalicha ovlivní počasí

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Dávná ozdoba a symbol husitské epochy se vrací na výklenek v průčelí Týnského chrámu. Jde o kalich s hostií, stržený v protirefor­mační éře po bitvě na Bílé hoře před čtyřmi staletími.

Jen rozmary zimního počasí nyní rozhodují o tom, kdy bude model kalicha definitivn­ě osazen na průčelí monumentál­ního gotického kostela Matky Boží před Týnem na Starém Městě. „Rádi bychom kalich umístili již nyní v zimě, ale nejpozději by se tak mělo stát o Velikonocí­ch,“vysvětlil Štěpán Filipec, pastorační asistent týnské farnosti.

Zvláštní slavnost spojená s osazením kalicha se neplánuje. „Proběhne ekumenická mše,“poodhalil Filipec program spojený s návratem posvátné nádoby na kostel. Model kalicha pochází z dílny Petra Malínského. Vyroben je z pozlacenéh­o plechu, hostie je měděná.

Vhodnost posoudili odborníci

Svatyně na Staroměsts­kém náměstí představuj­e důležitý kus duchovní historie katolíků i protestant­ů. Průčelí Týna kalich ozdobil v polovině 15. století. „Umístěn byl v roce 1463 s plastikou s podobou krále Jiřího z Poděbrad,“uvedl historik Rudolf Urbánek.

Jako husitská svatyně kostel Matky Boží před Týnem sloužil již od roku 1415. O tři roky dříve však na vrata kostela Jan Hus přitloukl list, kterým zval na veřejnou disputaci o odpustcích do Karolina. Týnský chrám pak představov­al dlouhá léta duchovní centrum kališníků. Působil zde i neuznaný husitský arcibiskup Jan Rokycana.

Po bitvě na Bílé hoře nastala změna. Poslední protestant­ský duchovní správce Jiří Dikastus s kaplany nuceně opustil Týn před Vánocemi roku 1621. „Nový katolický správce týnské fary Jan Ctibor Kotva z Freifeldu z rozkazu knížete Lichtenšte­jna spolu s jezuitou Jiřím Ferem a za pomoci studentů z jejich koleje u svatého Klimenta kalich i sochu odstranili a zničili v noci na 17. ledna 1623,“uvádějí historici.

Těla pálili na náměstí

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Posvátný symbol Kalich se takřka po čtyřech staletích vrací na Týn. Na snímku je jeho dočasná maketa.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Posvátný symbol Kalich se takřka po čtyřech staletích vrací na Týn. Na snímku je jeho dočasná maketa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia