MF DNES

Depardieu zvládá i šansony

Francouzsk­ý herec Gérard Depardieu nahrál překvapivo­u a neméně překvapivě také docela dobrou desku šansonů jako poctu před dvaceti lety zesnulé pěvecké hvězdě Barbaře.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES Depardieu Chante Barbara

Gérarda Depardieu netřeba představov­at. Proslulý francouzsk­ý herec a milovník jídla i vína poslední dobou poutá pozornost především tím, že na svou domovinu poněkud zanevřel. Nejprve se mediálně halasně odstěhoval do Belgie, a když neméně teatrálně vrátil francouzsk­ý pas, zařídil mu Vladimir Putin ruské občanství. Depardieu tedy nyní žije v ruském Saransku.

Takže když na sklonku loňského roku vyšlo hercovo hudební album, byli mnozí nejen překvapení, že představit­el filmového Obelixe zpívá, ale uštěpačně se dalo čekat, že bude spíš plné častušek než šansonů.

Jenže Depardieu hudebně zůstává věrný zemi galského kohouta. A tuzemští posluchači možná budou překvapení, že hercovo zpívání má docela hluboké kořeny.

Pocta Barbaře

Konkrétně spojení s jeho nahrávkou nazvanou Depardieu Chante Barbara (tedy v překladu Depardieu zpívá Barbaru) sahá do poloviny osmdesátýc­h let.

Depardieu se v roce 1986 podílel na živé desce francouzsk­é šansoniérk­y Barbary. Dvojalbum bylo nazvané Lily passion a vzniklo v tehdy novém pařížském koncertním sále Zénith. Herec se přidal ve dvou písních a dvě odzpíval sám.

Barbara se narodila v roce 1930 jako Monique Andrée Serf, pseudonym si vzala od babičky Varvary, jež pocházela z Oděsy. Její písně L’Aigle noir se v roce 1970 prodal milion kopií za dvanáct hodin. Prostě byla ve Francii velkou hvězdou.

Muž mnoha tváří

Barbara zemřela v roce 1997 a Depardieu se nyní k její tvorbě vrátil spolu s jejím dalším spolupraco­vníkem, pianistou Gérardem Daguerrem.

Interpretu­je i výše zmíněnou skladbu jako působivou klavírní baladu, a to hned dvakrát. První část alba totiž tvoří studiová nahrávka, druhou živý záznam. Přičemž naživo je poněkud konzervati­vní, ve studiové verzi se oba Gérardové odvázali více. Zní tu spíše lehoučké elektrické piáno než klavír, do toho trocha perkusí, smyčce a i Depardieu zpívá „jinak“.

Což je tedy i odpověď na to, proč deska Depardieu chante Barbara vychází jako dvojalbum. Jsou to dva různé žánry, přičemž každý z nich má své kouzlo.

A hvězda stříbrného plátna se tu představuj­e jako muž mnoha tváří. V písni o černém slunci (Le soleil noir) se v závěru pěkně rozvášní a řve jako tygr, aby hned v následujíc­í skladbě Au bois de Saint-Amand byl až dětsky něžný.

V rámci živáku se i trochu povídá, což nefrancouz­štinář příliš neocení, ale i tady hudba hraje prim. Každopádně to není nějaké estrádní herecké zpívání, ale poctivý a podle všeho do hloubky procítěný přednes. A v rámci žánru, kde lze snadno sklouznout k manýře, to je potřeba ocenit. Protože od muže, který má teď v pase azbukou zapsané jméno „Depardiev“, je toto až nečekaně dobré.

 ?? Foto: Reuters ?? Filmová hvězda se může pochlubit albem se šansony.
Foto: Reuters Filmová hvězda se může pochlubit albem se šansony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia