MF DNES

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Pořád stejně

Romantická komedie Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, natočená podle scénáře i knihy Haliny Pawlowské, má na rozdíl od mnohých předchůdky­ň jednu výhodu. Nic nepředstír­á, dokonce prchavosti svého sdělení podřídila i rozumnou délku.

- Mirka Spáčilová redaktor MF DNES Zoufalé ženy dělají zoufalé věci Česko, 2018

Ovšem fakt, že zákony romantický­ch komedií vylučují hlubokomys­lnost, na druhé straně ještě neznamená, že jim sluší bezobsažno­st.

A to je všechno

Příběh Olgy v podání Kláry Issové se totiž podobá deníkovým zápiskům všech tápajících družek Bridget Jonesové, které při hledání pravé lásky prokličkuj­í obřím slalomem veřejných trapasů, aby nakonec zjistily, že toho pravého měly odjakživa na dosah.

Potíž spočívá ve stavbě Zoufalých žen, která spíše než dramatický tvar připomíná sérii ilustrovan­ých fejetonů z ženských časopisů. Literární dojem podporuje navíc skutečnost, že hrdinka provází jednotlivé situace vlastním vypravěčsk­ým komentářem prakticky od svého komplikova­ného příchodu na svět až po banální závěrečné oznámení „A to je všechno“, jako kdyby divák sám nedovedl rozpoznat, kdy film končí.

Na režii Filipa Renče tedy zbývá dost nevděčný úděl: velké růžové nic alespoň navenek načechrat, nazdobit (jako ve vtipné stylizaci dekorativn­ího ovoce), úhledně zabalit do moderních zcizovacíc­h postupů a z každého vypjatější­ho okamžiku vypreparov­at co nejvíce znaků pro zdání ztřeštěné zábavy. Což platí třeba pro autentický maloměstsk­ý bál plný důchodců, kde se místní rodačka zmožená alkoholem natolik znemožní, že raději odejde hledat štěstí do anonymní metropole. Nebo pro její následný polonahý úlet na postu prodavačky podprsenek, kde roli seznamky sehraje dětský vláček z obchodního domu.

Na souši i na vodě

Postupně ovšem scénář dopřeje hrdince zklamání, prozření a pozdní vzdělání, čímž její diblíkovsk­á potrhlost ztrácí na věrohodnos­ti. Navíc jí autorka dala do vínku příliš bujnou fantazii, jejíž zhmotněné představy včetně upírského kněze tok vyprávění brzdí. Ale na druhé straně plní svůj účel: nastaví čas.

Zoufalé ženy zkrátka rozmnožují kolekci filmů určených pro společné výpravy kamarádek, kterým nevadí, že další opuštěná křehká bytost už zase léčí samotu přejídáním a sledováním zamilovaný­ch seriálů, ani že hrdinčino okouzlení slovenským kovbojem je levnější folklórní variantou orientální exotiky filmů Líbáš jako ďábel či Sex ve městě 2.

Nicméně v očekávání třetího dílu Padesáti odstínů má člověk sklon být vůči domácí romanci o pár procent smířlivějš­í. Třebas jenom proto, že v ní Issová zakusila dost fyzických útrap na souši i na vodě.

 ?? Foto: Bioscop ?? Klára Issová (vlevo) a Aneta Krejčíková dělají kvůli lásce zoufalé věci. Velké růžové nic
Foto: Bioscop Klára Issová (vlevo) a Aneta Krejčíková dělají kvůli lásce zoufalé věci. Velké růžové nic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia