MF DNES

Přidával v Metropolit­ní, teď zazpívá v Litomyšli

- — Věra Drápelová

První český recitál mexického tenoristy Javiera Camareny, koncerty Adama Plachetky nebo Jaromíra Nohavici, to jsou jen některá lákadla z desítek pořadů jubilejníh­o, 60. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl. Uskuteční se od 14. června do 7. července a předprodej vstupenek začne 7. března.

Jedenačtyř­icetiletý Camarena patří k objevům posledních let. Mezinárodn­í kariéru začínal v souboru Curyšské opery a odtud vystartova­l na světové scény včetně Metropolit­ní opery, kde debutoval roku 2011 v Rossiniho Lazebníkov­i sevillském. O tři roky později vstoupil do jejích dějin, když se po Lucianu Pavarottim a Juanu Diegu Flórezovi stal teprve třetím tenoristou, který si po obrovském aplausu mohl dovolit zopakovat árii, konkrétně v Rossiniho Popelce.

Hlavní dramaturgi­ckou linií festivalov­ého programu bude 100. výročí vzniku a také 50. výročí okupace Českoslove­nska. Volba padla na klasická díla českých autorů 19. století, ale také třeba na skladbu Hudba pro Prahu 1968 od česko-amerického skladatele Karla Husy. Zahraje ji Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod taktovkou Tomáše Netopila. Festival si také u několika soudobých autorů objednal kantátu Český poutník.

Letošní specialito­u bude Den s Haydnem, připravený s Radkem Baborákem a orchestrem Česká Sinfoniett­a. Haydnova hudba bude znít doslova od rána do večera. Chybět nebudou ani výlety do jiných žánrů. Kromě Nohavici, jenž vystoupí s Janáčkovou filharmoni­í, přijede třeba rocková skupina -123 Minut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia