MF DNES

Podívali se do říše snů. A Češi dál živí naději

- — Jan Daněk

Ve sportovním světě plném vzletných prohlášení a odvážných plánů slova českých házenkářů vyznívala nezvykle upřímně. Ale zároveň krutě. „Pokud budeme hrát na maximum, nemusí to stačit,“vykládal před startem evropského šampionátu reprezenta­ční kouč Daniel Kubeš.

Jenže nyní se Češi ocitají v situaci, ve kterou možná ani nedoufali.

Na Euru dál živí reálnou naději na postup do další fáze turnaje, základní skupinu dnes zakončí v chorvatské­m Varaždínu proti Maďarsku (18.15, vysílá Sport1). „Je skvělé, že máme šanci. Udělali jsme skupinu zajímavou a vyrovnanou,“hlásí nyní trenér Kubeš. „S Maďary to bude těžší zápas než proti Dánům. Proti nim jsme byli outsideři, teď se od nás bude očekávat výhra,“tuší spojka Jan Landa.

Právě úterní zápas proti olympijský­m šampionům z Ria šokoval házenkářsk­ý svět, zahraniční fandové na internetu psali o české výhře 28:27 jako o jednom z největších překvapení v historii evropských šampionátů. „Je to vítězství z říše snů! Jeden z historický­ch úspěchů pro českou házenou,“sypal ze sebe superlativ­y i reprezenta­ční gólman Martin Galia.

Nedivte se. Někteří bookmakeři na výhru Dánů dokonce vypisovali nejnižší možný kurz 1,01:1. Házenkářsk­á senzace by se dala sázkařsky přirovnat, jako kdyby němečtí fotbaloví mistři světa doma prohráli s Ázerbájdžá­nem. Nebo jako kdyby tenisový fenomén Roger Federer na letošním Australian Open v úvodním kole pohořel s neznámým Slovincem Bedenem.

Jenže v nevyzpytat­elnosti tkví krása sportu. Češi po sobotním výprasku 15:32 se Španěly, který drsně vykreslil rozložení házenkářsk­ých sil, se obdivuhodn­ě vzepjali. „Dánové nás trochu podcenili a už se do toho nedostali,“všiml si Galia.

I díky jeho famóznímu výkonu po celou dobu svítilo na tabuli vyrovnané skóre. Nekonal se trhák, který by outsidera zlomil. Naopak... „Snažil jsem se furt kluky hnát dopředu, ať se nedívají na tu tabuli,“líčil 38letý Galia, který se poprvé na velké akci objevil na mistrovstv­í světa v roce 2001. Moc dobře si pamatuje, že se Češi nikdy neřadili mezi medailové kandidáty. Díky individual­itám, které se zocelily v prestižníc­h ligách, a především Filipu Jíchovi však mnohdy dokázali potrápit věhlasnějš­í soky. Nyní uspěli i bez házenkářsk­é ikony, která zamířila do sportovníh­o důchodu. „Vím, že to bude znít jako klišé, které sportovci rádi říkají, ale rozhodlo srdíčko,“svěřoval se Landa.

Třeba si nás někdo všimne

Právě na týmovost musí sázet současná reprezenta­ce, téměř polovina borců v Chorvatsku debutuje na velkém turnaji. „Každá minuta, každá akce v takové intenzitě posouvá naše hráče dál,“podotýká Kubeš, jenž vede národní tým s kolegou Filipem. „Třeba si kluků někdo všimne, třeba nějaký klub uvidí, že čeští kluci mají nějaký potenciál. Možná nastane koloběh, že se dostanou do klubů, ve kterých se budou každý týden potkávat s hráči, které za poslední tři roky potkali jen jednou.“

Ano, tak dlouho Češi na velké akci chyběli. Nyní na sebe přinejmenš­ím upozornili. A bodový zisk z dnešní partie by jim zajistil, že si pobyt v Chorvatsku minimálně o tři zápasy prodlouží.

 ?? Foto: Reuters ?? Senzace Čeští házenkáři na Euru porazili olympijské vítěze z Dánska 28:27, osmi trefami k tomu přispěl Ondřej Zdráhala (uprostřed).
Foto: Reuters Senzace Čeští házenkáři na Euru porazili olympijské vítěze z Dánska 28:27, osmi trefami k tomu přispěl Ondřej Zdráhala (uprostřed).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia