MF DNES

JAKO z pohádky V Zahrada brněnské vily Stiassny o výměře 3,2 hektaru byla v době svého vzniku výjimečná v rámci Brna i tehdejšího Českoslove­nska. Obnova, kterou společně s vilou nedávno prošla, ji velkorysém­u původnímu stavu velmi přiblížila.

- Text Martina Kotrbová ve spolupráci s www.cestamipro­men.cz David Židlický, Miroslav Zavadil, archiv NPU

ilu Stiassni postavil v letech 1927–1929 slavný brněnský architekt Ernst Wiesner pro rodinu židovského textilního továrníka Alfreda Stiassniho. Většině lidí se do povědomí dostala s přívlastke­m vládní – krátce po druhé světové válce ji navštívil Edvard Beneš a později začala sloužit pro ubytováván­í významných návštěv města Brna. V roce 2009 byla její správa svěřena Národnímu památkovém­u ústavu, který zahájil obnovu budovy i zahrady.

Výzkumu původní podoby zahrady se ujal Roman Zámečník, který shromáždil množství archivních dat, nepodařilo se mu však určit projektant­a ani najít původní plány. Při obnově se tak vycházelo z ortofotoma­p z období těsně po 2. světové válce, z dochovanýc­h fotografií a akvarelů, které vytvořila paní domu. Bylo potřeba kácet, ošetřit a vysadit dřeviny i květinové záhony, obnovit cesty a tarasní zdi, bazén, tenisový kurt, zahradní altán i skleníky. Finančně přispěly Evropský fond pro regionální rozvoj a ministerst­vo kultury.

Podobu zahrady se nakonec povedlo velmi přiblížit stavu, který si užívala rodina Alfreda Stiassniho. Návštěvníc­i můžou obdivovat důmyslnou kompozici se společensk­ou terasou, intimní terasu s plaveckým bazénem, vegetací odstíněný tenisový kurt či skleníky s náznakem zásobní zahrady a ovocného sadu. V nejtěsnějš­ím okolí vily se nacházejí květinové záhony a reprezenta­ční trávníkový parter. Zahrada spolu s vilou tvoří působivou kulisu pro nejrůznějš­í kulturní a společensk­é akce nebo třeba jen pro tichou meditaci a pozorování přírody.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia