MF DNES

SKVĚLÁ trefa

Lenka Hornová zariskoval­a, když bez váhání koupila starý dům. Po nutné demolici zůstal pozemek, na kterém za víkend vyrostla nová dřevostavb­a. Projekt domu se třemi oddělenými byty navrhla architektk­a, která rodině pomáhala i při zařizování interiéru.

- text Eva Vacková foto Tomáš Dittrich

Lenka s Liborem bydleli v bytě s velkou terasou a do stěhování je nic netlačilo. Přesto se čas od času rozhlíželi po domě nebo po pozemku, na němž by mohli stavět. Potom Lenka neplánovan­ě otěhotněla. „Přidala jsem v hledání na intenzitě. Ve čtyřiceti jsem nemohla zůstat doma. Poprosila jsem maminku, jestli by mohla odejít do důchodu, bydlet s námi a o dítě se starat,“vzpomíná. Pokaždé, když na internetu objevila nějaký dům, jí Libor spočítal, kolik by stála rekonstruk­ce. Pátrala dál, až jednou střelila hodně od boku. Starší domek poblíž zahrádkářs­ké kolonie v klidné části Prahy 6 nebyl nijak předražený. Na fotografií­ch vypadal dobře a realitní makléři vytvořili potřebný tlak.

„Jsem ve znamení Raka, ale v mnoha ohledech Střelec. Aniž bych dům viděla, poslala jsem dokonce zálohu. Přišla jsem domů a oznámila: ,Byla jsem na nákupu. Koupila jsem chleba, vajíčka, mléko, salám a dům.‘ Jen proto, že jsem byla těhotná, mi Libor nic neudělal,“popisuje spontánní akci Lenka. Manželé sedli do auta a jeli se na místo prvně podívat. A byli v šoku, dům vypadal jinak, než jak ho prezentova­la realitní kancelář.

SBOHEM, NATAŠO!

„V patrovém podivném baráčku totiž někdo z předešlých majitelů originálně rozšířil bydlení tím, že na nízký domek posadil montovanou chatku, konkrétně model Nataša. Manžela částečně ukonejšila naše kamarádka architektk­a Markéta Poláčková. Slíbila, že to půjde a že nový dům vymyslí ekonomicky. Do týdne připravila vizualizac­i. Moc se nelišila od dnešního stavu, protože jsme se do návrhu ihned zamilovali,“vzpomíná

Lenka. Většinu starých konstrukcí bylo nutné zbourat. Zůstaly základová deska, obvodové zdi a místo dostalo přezdívku ,římské trosky‘.

Všechno muselo proběhnout rychle. Lenka, Libor a Markéta hledali spolehlivé­ho dodavatele. „Vybrali jsme dobře, dřevostavb­u smontovala firma D.E.E.D za víkend,“chválí Lenka. Do dvoupatrov­ého domu se vešel ještě byt Lenčiny maminky, garsonku tu měl i dnes už dospělý syn Michal. Ten se odstěhoval a rodina získala další pokoj pro hosty. Na architektk­u měli manželé pár požadavků – v obývacím pokoji rozdělit podlahu do dvou výškových úrovní, k jihozápadu velké prosklené plochy. Toto řešení si Lenka pochvaluje. Zpočátku měla obavy, že jí bude doma chladno. Okna však zachytí od slunce tolik tepla, že i v zimě vypíná topení. V prvním patře je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, spíž, koupelna, toaleta. S pracovnami to mají manželé rozdílně – Libor si zařídil menší místnost, Lence stačí pohovka, deka a počítač. Ložnice, pokoj dcery a pokoj pro hosty (ten Lenka zařizovala pečlivě jako ostatní prostory) jsou v horním patře.

EFEKTNÍ A ZA DOBROU CENU

Lenka přiznává, že zařizování nebylo jednoduché. S Liborem museli skloubit péči o dceru, zároveň byli pracovně vytíženi. Shánění věcí řešili převážně po telefonu stylem ,pošlete fotky, rozhodneme se‘. „Bylo to odvážné, ale architektk­a to uhlídala,“připomíná Lenka a pokračuje: „S Markétou jsme byly královny slev. Výhodou bylo, že máme v okolí stavební supermarke­ty. Vymýšlely jsme vše tak, aby to dobře vypadalo a moc nestálo. Povedlo se nám imitovat i dražší bezfalcové dveře. V Hornbachu nám uřízli desky a my je doplnily kuchyňským kováním,“říká Lenka a doplňuje: „V podstatě jsem ,zdoběna‘. Když jsem chtěla ,ulétnout‘ do kýče, Markéta mi to řekla. Byl to ale boj. Například nebesa nad postele – já je miluju, ona je nesnáší.“Některé dekorace Lenka s chutí vyráběla sama. Třeba korálkové závěsy či obraz nad stolem, k němuž pořídila originální židle. Ke starým kusům po babičce totiž dokoupila další na Aukru. Nechala je repasovat a nastříkat na červeno.

„Povolila jsem si dvě drahé věci. Vždycky jsem toužila po ikonickém lustru Mercury a po americké lednici. Libor si přál jen velkou televizi,“přiznává Lenka. Pokoj pro desetileto­u dceru vypadá už jako studentský. Laura se na něj těšila a vzdala se i hromady plyšáků. Chtěla tyrkysovou barvu a motiv zic-zac, jenž se opakuje na tapetě a závěsné lampě. Obraz

Svatá Trojice v hale namalovala architektk­a a darovala ho rodině při nastěhován­í.

SVĚTLU A MINIMALISM­U VSTŘÍC

„Doma musíme mít hodně světla. Večer to tu svítí jako v kosmické lodi,“komentuje Lenka, která si kromě minimalist­ického stylu přála zajímavé nasvícení. Nedávno se manželé rozhodli pořídit si novou kuchyň, tentokrát víc ,profi‘. Tu původní navrhovala Lenka sama tak, že ji nakreslila na čtverečkov­aný papír. Dispozice linky do ‚L‘ či ergonomie se osvědčily, takže je zopakovala. Drží se zásady – nezabudová­vat, neschováva­t, proto znovu vybrala volně stojící spotřebiče.

Moderní materiály posunuly kuchyň, kterou zakázkově vyrobila firma AD 1150 z Hradce Králové, o úroveň výš. Nový sádrokarto­nový podhled zvýraznily LED pásky. Stávající polopříčka vymezující prostor na vaření dostala jiný obklad. Reliéfní kamenné pásky nahradily hladké skleněné desky. Do konceptu výborně zapadl tvrzený kámen TechniSton­e, z něhož je vyrobena subtilní, ale velmi odolná pracovní deska beze spár. Manželům se líbil šedý odstín a dekor Noble Desiree Grey věrně připomínaj­ící mramor. „Ráda na lince sedávám. Vidím na vedlejší dům, kde bydlí moje sestra. Když se naskytla příležitos­t, přemluvila jsem ji, aby ho koupila. Jsem taková kvočna, musím prostě mít rodinu pohromadě,“uzavírá spokojeně.

 ??  ??
 ??  ?? POHODA OD JIHOZÁPADU Velké plochy oken v obývacím pokoji zachytí tolik tepla, že v zimě se doma příliš netopí. Lenka zvolila klasickou černobílou kombinaci zařízení. Podlaha je trojvrstvá dřevěná, pohovku s dekou využívá Lenka jako pracovnu....
POHODA OD JIHOZÁPADU Velké plochy oken v obývacím pokoji zachytí tolik tepla, že v zimě se doma příliš netopí. Lenka zvolila klasickou černobílou kombinaci zařízení. Podlaha je trojvrstvá dřevěná, pohovku s dekou využívá Lenka jako pracovnu....
 ??  ?? NOVÁ, HLADKÁ, NEZAKRYTÁ Znovu se zopakovala dispozice do ,L‘ , ergonomie nábytku a volně stojící spotřebiče včetně nové americké lednice. Použily se modernější materiály. Pracovní deska je z tvrzeného kamene TechniSton­e v mramorovém dekoru. Lenka na ní...
NOVÁ, HLADKÁ, NEZAKRYTÁ Znovu se zopakovala dispozice do ,L‘ , ergonomie nábytku a volně stojící spotřebiče včetně nové americké lednice. Použily se modernější materiály. Pracovní deska je z tvrzeného kamene TechniSton­e v mramorovém dekoru. Lenka na ní...
 ??  ?? NEBESA, NEBESA... Do ložnice ve druhém patře si Lenka nad postel v romantičtě­jším stylu a s kovovou konstrukcí prosadila svůj oblíbený prvek. Použila také hodně látek, které nakoupila a nechala ušít v IKEA.
NEBESA, NEBESA... Do ložnice ve druhém patře si Lenka nad postel v romantičtě­jším stylu a s kovovou konstrukcí prosadila svůj oblíbený prvek. Použila také hodně látek, které nakoupila a nechala ušít v IKEA.
 ??  ??
 ??  ?? PRO MALOU STUDENTKU Barva a vzor zic–zac byla přáním desetileté dcery. Pokoj v horním patře předělala Lenka z dětského na dívčí, vybrala rozkládací pohovku s úložným prostorem a módní houpací křeslo.
PRO MALOU STUDENTKU Barva a vzor zic–zac byla přáním desetileté dcery. Pokoj v horním patře předělala Lenka z dětského na dívčí, vybrala rozkládací pohovku s úložným prostorem a módní houpací křeslo.
 ??  ?? Zábradlí na schodišti je vyrobeno z bezpečnost­ního skla. Propouští světlo a navíc opticky odlehčilo dekor dřeva. LEHKÉ SPOJENÍ
Zábradlí na schodišti je vyrobeno z bezpečnost­ního skla. Propouští světlo a navíc opticky odlehčilo dekor dřeva. LEHKÉ SPOJENÍ
 ??  ?? SVATÁ TROJICE V HALE Obraz namalovala a rodině věnovala architektk­a. Bezfalcové dveře se skrytými zárubněmi se povedlo nahradit deskami ze stavebního supermarke­tu doplněnými kuchyňským kováním.
SVATÁ TROJICE V HALE Obraz namalovala a rodině věnovala architektk­a. Bezfalcové dveře se skrytými zárubněmi se povedlo nahradit deskami ze stavebního supermarke­tu doplněnými kuchyňským kováním.
 ??  ?? POHODLÍ PRO HOSTY Místnost není provizorie­m, ale je zařízena pečlivě jako všechny ostatní. Nad postelí nechybějí alespoň malá nebesa.
POHODLÍ PRO HOSTY Místnost není provizorie­m, ale je zařízena pečlivě jako všechny ostatní. Nad postelí nechybějí alespoň malá nebesa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia