MF DNES

Babiš s Faltýnkem podruhé ztratí imunitu

-

Pokud všechno půjde podle plánu, přijde Andrej Babiš už podruhé během své nedlouhé politické kariéry o poslanecko­u imunitu.

To samé pak potká také jeho politickou pravou ruku, poslance Jaroslava Faltýnka.

O vydání Babiše s Faltýnkem požádala policie minulý rok v srpnu kvůli jejich údajnému podílu na dotační kauze Čapí hnízdo.

Po jejich říjnovém vydání je pak obvinila z dotačního podvodu a Babiše ještě navíc z poškozován­í finančních zájmů Evropské unie.

Pak ale hnutí ANO, jehož je Andrej Babiš předsedou a Jaroslav Faltýnek místopředs­edou, suverénně zvítězilo ve volbách, oba poslanci obhájili svůj mandát a s ním také získali zpět poslanecko­u imunitu. A Sněmovna je tedy musí vydat znovu.

Od voleb uplynuly skoro tři měsíce a za tu dobu se žádný jiný ze sněmovních výborů nesešel tolikrát jako ten, který měl právě doporučit Babišovo a Faltýnkovo vydání. Rozhodl o tom na své deváté schůzi, kam oba poslanci dorazili.

Teď je tedy řada na Sněmovně. Babiš s Faltýnkem sice řekli, že se vydat nechají, ale ostatní poslanci hnutí ANO se nechali slyšet, že se za své dva lídry postaví.

K vydání je třeba 101 poslanecký­ch hlasů, ANO jich má 78. Jenže všechny ostatní strany slíbily, že Babiše s Faltýnkem vydají, a tak je jasné, že to s jejich poslanecko­u imunitou dopadne stejně jako s důvěrou pro Babišovu menšinovou vládu.

Hnutí ANO včera dosáhlo pouze toho, že se o vydání Babiše s Faltýnkem bude hlasovat až příští týden.

Spolu s ČSSD a KSČM totiž pomohlo SPD k tomu, aby dnes byla svolána mimořádná schůze Sněmovny.

Na ní by se mělo jednat o mandátu vlády pro další jednání v Bruselu o nových pravidlech společné migrační a azylové politiky EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia