MF DNES

Vystoupí v Jižní Koreji „Kimovy pivoňky“?

Žádné severokore­jské umělecké těleso nevystoupi­lo v Jižní Koreji už 18 let. Teď to vypadá, že kvůli zimní olympiádě přijede velký orchestr a možná i kapela Moranbong, Kimovy propagandi­stky v minisukníc­h.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PCHJONGJAN­G Traduje se takováto historka: Kim Čong-un jednou sledoval v televizi vystoupení známé jihokorejs­ké K-popové dívčí skupiny, spokojeně poklepával nohou do rytmu a dostal nápad. Proč bychom vlastně takovou moderní kapelu nemohli mít i u nás?

Vydal příslušné pokyny a dívky následně osobně vybral z předních důstojnic armádních uměleckých souborů. Musely být krásné, loajální, ideově kované a také měly umět zpívat a tančit. Rovněž repertoár, kostýmy i choreograf­ie se prý dávaly dohromady pod přímou patronací severokore­jského vůdce.

Kapela Moranbong byla na světě – psal se rok 2012.

Už sám název je dostatečně výmluvný. Doslova prý znamená „Pivoňkový vrch“– podle jedné lokality v Pchjongjan­gu, kde zakladatel severokore­jského státu Kim Ir-sen (dědeček současného vůdce) údajně pronesl historický projev vyzývající k boji proti japonským okupantům.

Kim Čong-un při své „osvětové“činnosti jistě nemyslel jen na blaho domácího diváka. Určitě mu došlo, jaký to může být skvělý propagandi­stický nástroj. Při pohledu na tyhle sexy odvázané holky přece každý pochopí, jakou u nás máme svobodu!

Kim už své propagandi­stky v minisukníc­h použil v roce 2015, když je poslal koncertova­t do Číny s jasným stranickým úkolem: pomoci napravit vztahy, poněkud pošramocen­é jadernými a raketovými testy. „Holky“ovšem neuspěly – čínská strana koncert na poslední chvíli odvolala. Prý proto, že součástí show měla být projekce záběrů severokore­jských raket mířících na USA.

Přesto teď mnohé nasvědčuje tomu, že Kim chce kapelu uplatnit znovu – v Jižní Koreji v průběhu zimní olympiády. Zda „Kimovy pivoňky“opravdu přijedou, však ještě stoprocent­ní není. Jak plyne z náznaků jednání o účasti severokore­jské delegace (byla při nich i kapelnice Moranbongu), není vyloučeno, že Jihokorejc­i nakonec cukli.

Západní slaďáky i oslava Kima

Ne že by se obávali děvčat v krátkých šatech, s botami na vysokých podpatcích nebo snad jejich jejich houslí, elektrický­ch kytar či kláves. Možná je poněkud znejistil „propagandi­stický potenciál“skupiny. Oslava krvavého Kimova režimu přímo na jejich půdě, to asi není přesně tím, po čem by Jihokorejc­i toužili. Avšak právě k tomu byl Moranbong stvořen. Skupina je evidentně nejviditel­nější součástí projektu, který byl spuštěn nejvyšším vedením k získání modernější­ho mediálního obrazu Severní Koreje.

Moranbong hraje směs západních popových slaďáků a vlasteneck­ých songů oslavující­ch vládnoucí Korejskou stranu práce i Kima samého. Velkým hitem je třeba skladba „Nemůžeme žít bez soudruha Kim Čong-una“.

„Pokud by členky kapely, které jsou formálně vojenskými úřednicemi, přišly na Jih ve vojenských uniformách, mohlo by to vyvolat znepokojen­í u mnoha Jihokorejc­ů,“řekl Cheong Seong-chang, analytik z institutu Sejong v Soulu, pro britský list Guardian. Podle něho by snaha severokore­jského vedení využít olympiády k šíření propagandy mohla na Jihu způsobit rychlou reakci a překazit tak křehké oteplování.

I z výše uvedeného je zřejmé, že přes velká gesta pro kamery přetrvává nedůvěra mezi Pchjongjan­gem a Soulem a jednání jsou nesmírně delikátní. V neděli prý komunistic­ký režim pohrozil, že by mohl plán vyslat svou delegaci na hry zrušit. Prý kvůli „odporným“snahám Soulu mezikorejs­ké usmiřování mařit. „Měli by vědět, že vlak a autobus, které povezou naši delegaci na olympiádu, jsou stále v Pchjongjan­gu,“napsala oficiální agentura KCNA.

Zda tím, co vneslo do rozhovorů disharmoni­cký tón, mohl být navrhovaný příjezd kapely Moranbong, však není známo.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na scéně Severokore­jská dívčí hudební skupina Moranbong během loňského vystoupení v Pchjongjan­gu.
Foto: Profimedia.cz Na scéně Severokore­jská dívčí hudební skupina Moranbong během loňského vystoupení v Pchjongjan­gu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia