MF DNES

Brutální den. Aneb Češi, kam se podíváš

- Zápisník Miroslav Němý reportér v Melbourne

Počasí atakuje dokonalost: obloha je čistě modrá a září pomalu jako místní kurty, k tomu lehce profukuje. I tak se vyplatí schovat se na chvíli před ostrým sluncem jižní polokoule do stínu stromu – a pozorovat.

Už proto, že na dohled zrovna byly hned čtyři české duely.

„Dneska je brutální den!“radovala se Lucie Šafářová. Do hry šlo v úterý hned devět krajanů, z toho jich šest na Australian Open postoupilo do 2. kola. Hotová smršť.

Že jsou Češi schopní dodávat na grandslam dvoucifern­ý počet tenistů a tenistek, to se ví. Ale ne vždy se sešikují tak těsně u sebe.

První zápasy programu? Šest mužů a žen v akci – a z provizorní­ho úkrytu pod větvemi to vypadalo následovně. Karolína Plíšková bojovala na centrkurtu v aréně Roda Lavera a průběh šlo pozorovat na velkoplošn­é obrazovce; pořadatelé totiž duel Plíškové vyhodnotil­i jako průběžně nejatrakti­vnější.

Šafářová dostala Showcourt číslo 3 na hlavním náměstíčku, Barbora Strýcová číslo 14 a Markéta Vondroušov­á dvanáctku.

Na opačné straně Melbourne Parku se pak do sebe v již málo vídaném českém mužském derby pustili vítězný Jiří Veselý a poražený Václav Šafránek (kurt číslo 20).

Něco je spojovalo – Rod Laver Arena i odlehlejší z hřišť ještě těsně před zápasem patřily tenisovému potěru, který si plochu rozdělil na minikurty a učil se na nich pinkání.

Další věci byly jinak. Plíšková si nejhonosně­jší z místních ploch chválila: „Na centru je můj tenis lepší. Snažím se víc, jsem koncentrov­anější. Byla to velká pomoc.“Strýcová s Vondroušov­ou měly za plotem mrakodrapy a čtyřproudo­u silnici, za Veselým s Šafránkem pravidelně prohučel příměstský vlak.

Společně začali, společně končili – pět českých mečbolů se vešlo do necelé půlhodinky. Tahle koordinace zařídila, že národní úsek hned pokračoval na tiskových konferencí­ch: Šafránek střídal ve stejné místnosti Strýcovou, po Šafářové přišla Vondroušov­á.

„Když se v šatně potkáme, pogratuluj­eme si, ale každý si dělá to svoje. Soustředí se na to, aby byl ready na další kolo. Že bychom se dneska nějak vykecávaly… Někdy máme i věci na kecání, ale neptejte se, o čem,“mrkala Strýcová.

Češi v akci, to platilo i v pozdním odpoledni, zpočátku stále ještě dostatečně rozžhavené­m.

Petra Kvitová si Showcourt 2 spojí s bolestivou prohrou v téměř tříhodinov­é řeži. Kristýna Plíšková padla na „osmičce“a Tomáš Berdych ve velké Hinsense Areně i přes ztrátu setu 18letému domácímu talentu de Minaurovi nakonec ukázal, že si ještě musí počkat.

Když ho dorazil, vládla již tma – brutální den od rána do večera.

Podobný extrém už letos na Australian Open nenastane, ale rušno bude zase. Řady prořídly pouze o třetinu, a tak jde zítra do akce šest Čechů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia