MF DNES

Noc v autě na mrazivé dálnici

- Radka Hrdinová František Jirků

Klepání na okno probouzelo včera nad ránem řidiče, kteří strávili mrazivou noc na zablokovan­é dálnici D1. Policisté šli auto od auta. „Řidiče kamionů jsme budili postupně, od 99. kilometru jsme postupoval­i směrem k Brnu. Jeden pruh ve směru na Prahu byl zprůjezdně­n v 7.45,“říká Dana Čírtková, mluvčí krajského policejníh­o ředitelstv­í na Vysočině.

Na 11 kilometrů dlouhém úseku mezi největší hromadnou nehodou desetiletí, ke které došlo v úterý, a nejbližším sjezdem, uvázly hlavně kamiony. Osobní auta se policistům podařilo z dálnice dostat pryč ještě ten den večer.

Když se včera kolona kamionů konečně rozjela, řidiči stále ještě míjeli odstavené vraky.

„Dali jsme to všechno ke straně, abychom zprůjezdni­li alespoň jeden pruh,“říká Petr Endrle z odtahové firmy Pretol, na jejímž parkovišti ve Vystrkově včera desítky havarovaný­ch kamionů skončily.

Jen rozebrat improvizov­ané vrakoviště a odsunout havarovaná auta ke straně trvalo do čtyř do rána.

Hromadná nehoda se občas stane, ale podle něj byla atypická. „Skoro všechno to byly kamiony, většinou bývá více osobních aut. A také byly hodně poničené, každému autu jsme se museli věnovat poměrně dlouho,“dodává Endrle.

Přestože byl provoz obnoven ráno, v dlouhých kolonách stála auta na dálnici ještě včera odpoledne. „Rozjíždělo se to pomalu a po dálnici průběžně najížděla auta od Brna. Navíc postupně najížděly i kamiony odstavené na noc kolem Jihlavy,“popisuje včerejší peklo na D1 Čírtková.

Odpoledne se přitom řidiči na Jihlavsku opět probíjeli „bílou tmou“. A ani pro příští dny jim předpověď nepřeje. „Až do pondělí bude zataženo až oblačno s četnými srážkami. Bude také poměrně větrno,“říká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Pro dnešek vydal jeho ústav výstrahu před silným sněžením pro celé Česko.

Zákeřné náledí pod sněhem

Kromě špatné viditelnos­ti bude problémy působit i kombinace nočního mrazu a denních maxim nad nulou. „Přes den sníh taje, na silnicích je mokro. Večer se tvoří náledí, a když navíc napadne sníh, klouže to dvojnásob,“varuje Dvořák.

Takové počasí ovšem v zimě není nic výjimečnéh­o. „Jedním z důvodů, proč způsobilo chaos, byla rychlost, s jakou se komunikace staly obtížně sjízdné, řidiči nedokázali odhadnout stav vozovky. Dalším důvodem jsou i nepřezuté či opotřebova­né pneumatiky,“říká Veronika Valentová z Centra dopravního výzkumu v Brně.

Náhodné přitom není ani místo hromadné nehody na D1. „Jde o výše položenou oblast. Hustě sněžilo, teploty rychle klesly pod nulu, foukal silný vítr a navíc byl na dálnici hustý provoz,“říká Čírtková.

Odborníci se shodnou na tom, že roli při aktuálním dopravním kolapsu hraje i to, že jde o první letošní větší sníh. „Po prvním loňském sněhu

jsme zaznamenal­i téměř stoprocent­ní nárůst škod. Běžně klienti hlásí zhruba 700 škod denně, v té době to bylo 1 300 škod,“říká Milan Káňa z pojišťovny Kooperativ­a. Bývají to většinou jen menší, „plechové“škody, průměrná výše škody se pohybuje kolem třiceti tisíc.

Dobrá zpráva je, že pojišťovnu na rozdíl od policie nezajímá, zda řidič „přizpůsobi­l jízdu podmínkám“. „Pojistné plnění vyplatí. Jiné by to bylo, kdyby jel na letních pneumatiká­ch,“upozorňuje Káňa. V takovém případě by pojišťovna mohla vymáhat vyplacené pojistné plnění po viníkovi nehody.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zmačkané plechy Na vrakovišti ve Vystrkově (na snímku vlevo) skončilo na třicet havarovaný­ch kamionů. V kolonách stáli řidiči ještě včera odpoledne. 3x foto: Petr Lemberk, MAFRA
Zmačkané plechy Na vrakovišti ve Vystrkově (na snímku vlevo) skončilo na třicet havarovaný­ch kamionů. V kolonách stáli řidiči ještě včera odpoledne. 3x foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia