MF DNES

Babiš: Novou vládu chci mít do konce února

Premiér spoléhá na to, že jeho druhý kabinet stihne jmenovat ještě prezident Miloš Zeman.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ondřej Leinert reportér MF DNES

Prezident Miloš Zeman přijme v brzké době demisi vlády Andreje Babiše. Ale premiér a šéf hnutí ANO už rozjíždí jednání o nové koalici.

V rozhovoru pro MF DNES Babiš přiznává, že spěchá. A že výsledek prezidents­ké volby může zcela změnit situaci. I proto chce, aby nový kabinet jmenoval Zeman, i kdyby v souboji o Hrad neuspěl. „Jinak by mohla nastat destabiliz­ace a krize,“tvrdí Babiš.

Je v tuto chvíli nejpravděp­odobnější varianta, že příští koalici uzavřete s ČSSD a vše bude tolerovat KSČM?

To nevím. Jsou takové teorie. O koalici chceme jednat s ČSSD, KDU-ČSL a ODS, o nějaké možnosti tolerance pak s KSČM a SPD. Ale žádné reálné rozhovory ani v rámci toho prvního pokusu zatím neproběhly.

Proč jste to při prvním pokusu s ostatními stranami hned zabalil?

Jak zabalil?

Sám jste přece přiznal, že žádné reálné rozhovory neproběhly.

A co jsme měli dělat? Jednak jsme měli lhůtu, vláda vznikla 13. prosince, hned jsme se vrhli na programové prohlášení, měli jsme na to měsíc. Ale hlavně, ze strany ostatních nebyla vůbec žádná vůle. Hned po volbách to přece všichni odmítali. ČSSD řekla: Jdeme do opozice, nebudeme vůbec jednat, KDU-ČSL stejně. Pak se jejich pozice trochu změnila, ale jednat o vládě taky nechtěli. To samé také ODS, která nám teď vyčítá, že jsme se málo snažili.

Teď přichází druhý pokus…

Nepřichází, zatím přichází demise, a potom uvidíme, jestli druhý pokus dostaneme, nebo ne. Je to na panu prezidento­vi.

Vždyť už ve středu odpoledne (rozhovor vznikal včera, krátce před příslušnou schůzkou, pozn. red.) jednáte s ČSSD.

Ano, jednáme, abychom neztráceli čas. Oni vysílají do médií nějaké signály, potřebujem­e si tedy ujasnit, jaká je jejich pozice. Ale víte, je to problém. Za všechno, co uděláme, jsme kritizován­i. Už se mě ptají, proč jednáme s ČSSD, když nemáme druhý pokus. Ale když ho dostaneme, nemůžeme zase čekat, musíme to mít nějak vyjasněno předem.

Dokdy chcete mít sestavenou druhou vládu?

Určitě budeme spěchat. Těžko říct dokdy, možná do konce února, kdyby se to povedlo.

To ještě, i kdyby v druhém kole prezidents­ké volby zvítězil Jiří Drahoš, bude na Hradě Miloš Zeman. Takže by novou vládu mohl jmenovat ještě Zeman?

Myslím, že ano.

Spěcháte i proto, že cítíte, že by vás Jiří Drahoš v případě svého vítězství nemusel jmenovat premiérem?

Samozřejmě, pokud nedostanem­e druhý pokus od pana prezidenta Zemana a vyhrál by pan Drahoš, který říká, že by mě nejmenoval – i když v srpnu říkal, že by mě jmenoval – mohla by nastat destabiliz­ace a krize.

Co byste tedy dělal, kdyby řekl, že vás jako premiéra nejmenuje?

Nevím, jak by se k tomu postavilo hnutí. Kdyby on říkal, abych tam nebyl, a hnutí trvalo na tom, abych tam byl… To by skutečně mohlo způsobit nějakou politickou krizi.

Copak v hnutí nemáte nikoho, kdo by vás mohl nahradit?

Máme spoustu schopných lidí. Ale nemyslím si, že by v rámci hnutí byl někdo, kdo by se do té funkce hrnul.

Hrnout se nemusí, ale může to vnímat tak, že je to jediná šance, jak udržet ANO v pozici nejsilnějš­ího hráče.

Ano, uvidíme. Ale těch alternativ je vícero. Když vidíme, kolik lidí tady bylo stíháno a dnes jsou osvobozeni… Měla by se podle mě ctít presumpce neviny.

Toto úterý jste prohlásil, že se s Jaroslavem Faltýnkem necháte vydat ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Proč jste to neudělal hned?

Protože to mělo vývoj. V srpnu přišla nějaká žádost, to byl totální blábol, tak jsme čekali, že se objeví ještě něco dalšího. Ale nic se neobjevilo. Ptal jsem se, kde je nějaký důkaz, a žádný neexistuje. Chtěli jsme poukázat na to, že je to nestandard­ní. Vydání má plusy a minusy, ať už bychom se rozhodli jakkoli, vždycky budeme kritizován­i.

Není to spíš tak, že vám už teď teče do bot? Venku je i zpráva OLAF a každý si tak může udělat obrázek sám.

Jak by mi mělo téct do bot? V té zprávě OLAF nic není, nevím, o čem mluvíte.

Proč ji tedy členka vaší vlády, ministryně financí Alena Schillerov­á, nechtěla zveřejnit a nakonec vypustila jen tři odstavce, v kterých nebylo to nejpodstat­nější?

Nechtěla ji zveřejnit, protože jí to státní zástupce nedoporuči­l. A OLAF k tomu taky měl negativní stanovisko, pokud vím. Ale já to přesně neznám, to se musíte zeptat paní Schillerov­é, ona tu zprávu taky neměla k dispozici. To bylo v podstatě vyjádření toho ministerst­va. Teď se tedy zveřejnila, média z toho mohou žít další léta, ale pokud je tady tohle to hlavní, pak jsme tady na tom dost blbě.

V posledních dnech jdete od porážky k porážce. Mandátový a imunitní výbor doporučil vaše vydání, finalista prezidents­ké volby tvrdí, že by vás nejmenoval premiérem, padla vláda... Jak to snášíte?

„Nemyslím si, že by v rámci hnutí byl někdo, kdo by se do té funkce hrnul.“

Nemám s tím problém. Věděli jsme, že nedostanem­e důvěru. Dneska jsou všude titulky Babiš prohrál. Ale Babiš prohrál v životě xkrát.

A zase se zvedne?

To uvidíme. Mám za sebou nějaký život a nemyslím, že by byl nudnej. Pokud mě někdo zkouší z nějakých věcí, které se děly, když mu bylo pět let a čůral do písku a tahal za sebou gumového kačera, tak se musím smát.

Teď narážíte na koho?

Na Michálka (předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek, pozn. red.). Zkoušel mě ve Sněmovně z nějakých věcí ohledně minulosti Agrofertu, ale nevím, proč tito lidé nepochopil­i, že systém Antibabiš na voliče moc nefunguje.

To je důvod, proč jste Piráty nezmínil mezi těmi, s kterými chcete jednat o koalici?

S těmi je po tom, co předvádějí ve Sněmovně, zbytečné se bavit. Jsou osobní… Nesnáším, když někdo v politice mluví o mojí rodině. Pokud mě chtějí zlikvidova­t, tomu rozumím, ale pokud mi někdo sahá na rodinu, jsou to sprosťárny a je to přes čáru.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia