MF DNES

Lži o zdraví mě urážejí

Manžela podpořím, pojedu s ním i do televizníc­h debat, říká Ivana Zemanová.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Manželka současné hlavy státu Ivana Zemanová s novináři příliš často nehovoří. Nyní ale udělala výjimku – na otázky odpovídala prostředni­ctvím e-mailu.

Proč by lidé měli znovu za prezidenta zvolit vašeho muže?

Nikdy nejednal ve vlastní prospěch. Zájmy občanů jsou pro něj prioritou. Podporuje vzdělanost. Záleží mu na tom, aby lidé měli dostatek příjmů na důstojný život. Pravidelně finančně přispívá nemalou částkou na pomoc dětem v nouzi.

Nerozmlouv­ala jste mu druhou kandidatur­u?

Ne.

Souhlasila jste s tím, že bude obhajovat mandát? Radili jste se o tom v rámci celé rodiny (tedy také s dcerou Kateřinou)? Nebo o kandidatuř­e Miloš Zeman rozhodl sám?

Potěšilo mě, když Miloš začal uvažovat o případné kandidatuř­e na znovuzvole­ní. Tím vyjádřil své přesvědčen­í, že funkci prezidenta vykonával čestně a vždy mu šlo o prosperitu a suverenitu země.

Jak vnímáte zájem o zdravotní stav vašeho muže?

Často požadované informace o stavu mého muže nepovažuji za „zájem“, ale za snahu přesvědčit veřejnost, že manžel je těžce nemocný člověk. To mě uráží. Zvláště pokud někdo šíří nepravdivé zprávy, že trpí rakovinou.

Co mu tedy je?

Má neuropatii dolních končetin, která mu komplikuje chůzi. To je vše.

Co si myslíte o jeho protikandi­dátovi Jiřím Drahošovi?

Nepochybuj­i o tom, že pan Drahoš je vzdělaný člověk s širokým přehledem, přesto mě jeho kandidatur­a překvapila.

V čem?

Tím, že člověk bez politickýc­h zkušeností kandiduje na takto vysoký a politický post.

Vyjádříte vy sama před druhým kolem manželovi podporu? Jaký teď bude váš program?

Můj program v těchto dnech bude víc než kdy jindy blízký programu mého muže. Budu ho moc ráda doprovázet do debat. A pokud manžel bude považovat za vhodné, podpořím jej i veřejně. Podporoval­a jsem jej vždycky.

Stále stojíte v čele volebního týmu Miloše Zemana? Co máte a co jste měla na starosti?

Podílela jsem se na petiční akci, která měla přinést a přinesla podpisy občanů, které byly podmínkou ke kandidatuř­e. Mám radost z toho, že jsme jich nasbírali daleko víc, než bylo potřeba, celkem 113 038.

Pět let jste první dámou. Jak se vám na Hradě změnil život?

Od základu. Ale byla to příjemná změna. Vzhledem k tomu, že jsem manžela doprovázel­a na jeho zahraniční­ch cestách i na cestách po České republice, měla jsem možnost seznámit se v rámci svého programu s problemati­kou v sociální oblasti. Navštívila jsem desítky domovů pro seniory, hospiců, chráněných dílen, terapeutic­kých zařízení, dětských domovů, azylových domů pro matky s dětmi. Díky nadaci (Nadace Ivany Zemanové) jsme tak mohli poskytnout finanční příspěvky. Přispíváme zejména seniorům a postiženým dětem. Jeden příklad Na Hradě chce zůstat za všechny: dlouhodobě přispíváme na léčbu dětí terapií pod názvem TheraSuit. Nepovažova­la jsem za důležité svoji činnost zviditelňo­vat, těšilo mne, že pomůžu lidem v jejich tíživé situaci. Odměnou pro mě jsou jejich děkovné dopisy.

Co vás nejvíce bavilo z povinností první dámy a čemu se chcete věnovat, pokud váš muž uspěje podruhé?

Těšila mě vždy nezištná pomoc. Měla jsem možnost potkat se s mnoha zajímavými lidmi, seznámit se s jejich profesí a jejich názory a bylo to velice milé a poučné. Pokud by byl manžel znovu zvolen, pokračoval­a bych ve své dosavadní činnosti.

Jak trávíte na Hradě volné chvíle?

Před pěti lety mi přátelé darovali vytouženéh­o psa, zlatého retrívra, kterému jsem vybrala jméno Darcy, a zdá se, že je s tím jménem spokojený. Ráda s ním chodím na procházky. Další mojí zálibou jsou filmy. Se zájmem zhlédnu české filmy, světovou kinematogr­afii i filmy dokumentár­ní. Také poslouchám ráda hudbu – žánr vyhledávám podle momentální nálady – a samozřejmě ráda čtu. Bylo pro mě překvapení­m, když jsem zjistila, že jeden parfém pojmenoval výrobce „Ajar“– je to jeden z pseudonymů mého oblíbeného autora. A nebylo to pojmenován­í náhodné, ale adresné.

Máte jako první dáma nějaký vzor? Inspiroval­a vás některá z vašich předchůdky­ň?

Nerada hodnotím druhé, pokud je osobně neznám. Oceňuji, že paní Dagmar Havlová prosadila, aby manželka prezidenta měla na Hradě kancelář a mohla se tak věnovat úředním záležitost­em spjatým s jejím postavením. A paní Livia Klausová se zasloužila mimo jiné o záchranu a restaurová­ní historický­ch předmětů na zámku v Lánech.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Stěhování na Pražský hrad před pěti lety byla podle Ivany Zemanové příjemná změna.
Foto: Dan Materna, MAFRA Stěhování na Pražský hrad před pěti lety byla podle Ivany Zemanové příjemná změna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia