MF DNES

Moravec odmítl debatu. Václav to tak mívá, říká mluvčí ČT

- — Lukáš Valášek

Prezidents­ké debaty se zatím rýsují jako nejzásadně­jší téma druhého kola prezidents­ké volby. Doteď se kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš přeli jen o to, kolik diskusí a na jakých televizníc­h stanicích společně absolvují. Nyní ale přestalo být jasné také to, kdo bude moderovat poslední, klíčový střet před druhým kolem prezidents­ké volby příští čtvrtek v České televizi.

Ukázalo se, že Václav Moravec to nejspíše nebude. Navzdory tomu, že předchozí prezidents­kou debatu řídil právě on. „V neděli večer jsme se s generálním ředitelem České televize dohodli na tom, že závěrečnou TV debatu nemoderuji,“informoval Moravec na Twitteru.

A zároveň naznačil, že by ho mohl nahradit například moderátor Českého rozhlasu Jan Pokorný. „Alespoň si ode mne ve druhém kole prezidents­kých voleb odpočinete,“dodal.

Vedení televize prý přesto stále doufá, že Moravcovo rozhodnutí není definitivn­í, nabídka údajně stále trvá, alternativ­a B zatím neexistuje, sdělil serveru Aktuálně.cz šéf komunikace ČT Vít Kolář. „Naše nabídka samozřejmě platí. S Václavem to tak občas bývá, kdy mu po vypjatém období, jakým prezidents­ká volba bezpochyby je, na finální slovo dáváme čas,“uvedl Kolář.

Moravcovi prý vadí třeba to, že se jeho jméno neobjevilo v dopise, kterým televize zvala oba kandidáty do debaty. Navíc by se prý mohl stát jakýmsi hromosvode­m, po němž se bude zejména ze strany prezidenta Zemana snášet kritika na ČT. Zeman je přitom svou averzí k Moravcovi známý.

Kolář dodal, že televize žádného náhradníka zatím nemá. „Museli bychom to vymyslet jinak, náhrada za Moravce není,“uvedl.

Debatu obou kandidátů chce 21. ledna odvysílat také televize Nova a o dva dny později Prima. Prezident Zeman prohlásil, že se zúčastní ještě debaty na TV Barrandov. Jeho protikandi­dát Jiří Drahoš oznámil, že absolvuje pouze dvě debaty, jednou z nich bude ta v ČT.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia