MF DNES

Policejní zátah u dvorních advokátů lobbisty Rittiga Ondráček nebude kontrolova­t generální inspekci

-

Policie obvinila dva lidi z krácení daní, při němž podle vyšetřovat­elů vznikla škoda 38 milionů korun. Včera to uvedlo pražské vrchní státní zastupitel­ství. Server Info.cz informaci dává do spojitosti s policejním zásahem v advokátní kanceláři MSB Legal, o kterém informoval.

Žalobci tvrdí, že obvinění neuhradili daň z příjmů za kyperskou společnost.

„Dne 16. ledna 2018 zahájil policejní orgán Policie České republiky, Národní centrála proti organizova­nému zločinu, expozitura Hradec Králové na pokyn dozorového státního zástupce trestní stíhání dvou osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, jehož se měli dopustit tím, že nepodali za daňový subjekt, kyperskou společnost, daňové přiznání k dani z příjmů právnickýc­h osob a tuto daň neuhradili, ačkoliv došlo ke zdanitelné­mu plnění,“uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Právníci razii nekomentuj­í

Mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej případ nechtěl komentovat. Vyjádřit se nechtěla ani advokátní kancelář MSB Legal.

Právníci z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) figurují mimo jiné v některých kauzách lobbisty Ivo Rittiga.

„Nemůžu nic potvrdit, pouze mohu říct, že domovní prohlídka probíhá, účastní se jí zástupce České advokátní komory, tak jak stojí v trestním řádu,“uvedla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupkov­á. „Nikdy předem nevíme, kde domovní prohlídka probíhá, tudíž ani v tomto případě nemohu potvrdit, v kterém prostoru, kde je vykonávána advokacie, prohlídka je,“dodala. (ČTK) Sněmovna odmítla, aby komunista Zdeněk Ondráček, muž, který před listopadem 1989 v Pohotovost­ním pluku Veřejné bezpečnost­i zasahoval při demonstrac­ích, vedl komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. GIBS vyšetřuje trestné činy policistů. V tajné volbě dostal 83 ze 186 hlasů. (kop)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia