MF DNES

Plynaři snižují ceny, lidé ušetří až tisícovku ročně

Tuzemští dodavatelé energií rozjeli přetahovan­ou o zákazníky. Týká se to hlavně plynu.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Uprostřed topné sezony větší hráči s energiemi přicházejí se slevami o několik procent. Innogy zlevní v průměru o 4,5 procenta, MND kalkuluje se šestiproce­ntní slevou. ČEZ výrazně snížil ceny ještě před začátkem zimy. Lidé, kteří používají plyn k vytápění, díky tomu mohou ušetřit až tisícovku ročně.

„Velcí hráči si mohou snížení cen aktuálně dovolit a postupují velmi aktivně. Ukazuje se, že trh plně funguje,“říká výkonný ředitel Českého plynárensk­ého svazu Jan Ruml.

„Je to nutné chápat jako důsledek ostré konkurence. Pro získání nových zákazníků je dodavatel ochoten vzdát se části obchodní marže,“dodává ředitel Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií a analytik ENA Jiří Gavor.

Mírné zvýšení velkoobcho­dních cen zrušil vliv sílící koruny. Ani jeden z nich však nečeká, že by plynaři přistoupil­i během roku k dalšímu zlevnění. „Situace na trhu tomu neodpovídá,“tvrdí Gavor.

U elektřiny je situace trochu jiná. Velkoobcho­dní ceny totiž během loňska podstatně stouply a dodavatelé nemají moc prostoru pohnout s cenou pro domácnosti směrem dolů. Naopak, řada menších prodejců, kteří dosud nabízeli elektřinu levněji než velcí hráči, byla nucena vývoj na energetick­ých burzách ve svých cenících zohlednit a domácnoste­m o něco zdražit.

Většina velkých hráčů, jako například ČEZ, zatím drží loňské ceny. „Ceny elektřiny pro zákazníky budeme držet na současných úrovních, dokud to bude možné. Za dva roky stouply ceny elektřiny na burzách téměř na dvojnásobe­k. ČEZ ale nakupuje elektřinu pro zákazníky s dostatečný­m předstihem,“uvádí mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Taková strategie včasného nákupu se obchodníků­m vyplatí právě ve chvíli, kdy ceny na burzách rostou. Mohou totiž dodávky pro zákazníky zajistit za dřívější nižší ceny. Naopak v době, kdy cena na burze klesá, je nejvýhodně­jší nakupovat až na poslední chvíli – tak často postupoval­i menší dodavatelé.

Nyní se tedy může domácnoste­m vyplatit, pokud se uvážou dodavateli na delší dobu, a zafixují si tím současnou cenu.

Trh se může rozhýbat

„Příští rok se podle všeho budeme muset připravit na další vlnu zdražení. Pokud nedojde k radikálním­u obratu na burze, což nečekám,“říká Gavor. Od roku 2015 také přibývá zákazníků, kteří se nechají zlákat výhodnější nabídkou od konkurence.

„Zvýšení počtu změn dodavatele přičítám rostoucím cenám komodit, kdy rozdíly mezi dodavateli mohou být znovu zajímavé. Pokud bude růst cen pokračovat, může se trh ještě více rozhýbat,“míní Jan Palaščák, spolumajit­el a ředitel dodavatele Amper Market.

Potenciál k tomu, aby lidé měnili dodavatele častěji, existuje. „Jsou zákazníci, kteří hledají nejlepší nabídku každý rok, a jsou tací, kteří ještě dodavatele vůbec nezměnili. Těch je více než 60 procent,“říká obchodní ředitel Bohemia Energy Libor Holub. Tím, že nepřecháze­jí k levnějšímu dodavateli, přicházejí Češi podle něj o 6,5 miliardy korun.

Cena je přitom jen jedním z faktorů, dle něhož se lidé rozhodují. U velkých dodavatelů například zákazníci oceňují kamenné pobočky nebo větší počet inovací, u menších zase flexibilit­u. Ruml proto předpoklád­á, že v příštích letech dojde na plynové frontě spíše k další konsolidac­i trhu. „Uspějí jen ti, kdo nabídnou ‚něco navíc‘,“míní Ruml.

„Cena a celková úspora hraje prim, stále větší důraz se však klade na doprovodné služby, synergie z nabídek obou komodit, pozitivní doporučení známých, přátel a poskytovan­ý servis,“říká mluvčí Centropol Aleš Pospíšil. Podle Holuba může hrát roli například to, jak dodavatelé pomohou lidem odhalit úspory či pomohou s realizací úsporných opatření, včetně jejich financován­í.

Přitlačit na dodavatele chce i spotřebite­lská organizace dTest. Ta tento týden – letos již potřetí – vyhlásila aukci s cílem vysoutěžit pro velkou skupinu zákazníků levnější elektřinu a plyn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia