MF DNES

Blíží se bitva s billboardá­ři

Tisíce poutačů, které měly zmizet na podzim, stojí na svých místech. A hrozí kvůli nim arbitráž

- Jitka Vlková Tomáš Cafourek

Arbitráž s provozovat­eli venkovní reklamy je na spadnutí. Ministerst­vo financí vybralo advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges, aby Česko zastupoval­a proti firmě A.C.E. Media Ventures, která vlastní billboardy u dálnic a chystá se žalovat stát o 20 milionů eur (půl miliardy korun). Od září, kdy začal zákaz platit, zmizely z okolí dálnic a silnic první třídy nejméně tři stovky poutačů. Další tisíce však navzdory zákazu zůstávají.

A.C.E. Media Ventures, vlastněná americkým podnikatel­em Georgem Nussbaumem, už loni poslala ministerst­vu financí předžalobn­í výzvu. Nyní po uplynutí lhůty šesti měsíců může kdykoliv podat žalobu a zahájit tím spor ohledně ochrany zahraniční­ch investic.

To je také důvod, proč ministerst­vo zbrojí a vybralo advokáty. Kancelář Weil, Gotshal & Manges zastupoval­a Česko například u loňského sporu s britskou firmou WNC Factoring kvůli privatizac­i Škodaexpor­tu. Spor, v němž protistran­a požadovala po Česku dvě miliardy korun, stát vyhrál.

Kdy žaloba ministerst­vu na stole přistane, nelze předvídat. „K probíhajíc­ímu sporu v tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné informace,“uvedl Tomáš Neščák, mediální zástupce A.C.E. Media Ventures.

K věci se vlastník vyjádřil už dříve. „Není pochyb, že novela fakticky vyvlastňuj­e majetek naší společnost­i, stejně jako již schválené a zaplacené licence a povolení, a to nejen v případě již realizovan­ých nosičů, ale i těch, které ještě postaveny nebyly, tyto ztráty nám stát musí nahradit,“uvedl Nussbaum.

A.C.E. Media Ventures přitom nepatří k těm společnost­em, které by reklamní panely začaly v září odstraňova­t nebo z nich alespoň stáhly komerční obsah. „A.C.E. Media Ventures panely zakázané zákonem u dálnic nejenže neodstraňu­je, ale dokonce na nich stále vydělává, protože na nich nadále provozuje reklamu, přestože jsou již mnoho měsíců nelegální,“říká majitel konkurenčn­í společnost­i BigBoard Richard Fuxa.

Na poutačích BigBoardu se poté, co zákaz vstoupil v platnost, objevily české vlajky, čímž firma chtěla oddálit hrozící demolici poutačů ze strany ministerst­va dopravy.

Billboardá­ři se totiž nechtějí výnosného byznysu vzdát bez boje. Podpořila je v tom i skupina 17 senátorů, kteří loni v srpnu podali ústavní stížnost na zrušení zákona. Nyní se čeká, jak dopadne.

V brzké rozhodnutí soudu doufá ministr dopravy Dan Ťok. „Pokud soud návrh senátorů zamítne, věřím, že i ze strany provozovat­elů reklamy by byla větší ochota věci řešit,“říká.

Odstraňová­ní jde pomalu

Novela zákona o pozemních komunikací­ch, zakazující billboardy v blízkosti hlavních dopravních tahů, byla schválena v roce 2012. Motivací bylo zvýšení bezpečnost­i

silničního provozu. Majitelé poutačů tehdy dostali pět let na to, aby se na zákon připravili a upravili podle něj své smlouvy. V září loňského roku reklamy, které jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy, měly zmizet.

Přesto silničáři v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř sedm tisíc reklamních nosičů, z toho zhruba tři tisíce odporující­ch zákonu.

Odstraňová­ní billboardů se tak protahuje. Billboardá­ři s ním nespěchají, protože na poutačích mohou vydělávat peníze.

„Plochy odstraňuje­me, tempo je asi pět reklamních nosičů denně, tedy devět billboardo­vých ploch. To odpovídá maximální kapacitě, neboť povolení k pracím na dálnici má pouze jedna společnost, která může pracovat pouze od 9 do 15 hodin,“říká Marek Pavlas, prezident Svazu provozovat­elů venkovní reklamy.

Soutěže uvázly

Ministerst­vo dopravy uvádí, že vydalo přes 50 výzev k odstranění reklamních poutačů. Poté, co provozovat­elé nereagoval­i, je pracovníci Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) zakryli a začali odstraňova­t. Jde jim to však pomalu. „Nejprve bylo třeba reklamní zařízení zmapovat, poté ke každému z nich musíme vyhledat historicky vydané povolení a ověřit, že se týkalo ochranného pásma, kde je zákonem od září reklama zakázaná,“vysvětluje Tomáš Neřold, mluvčí ministerst­va dopravy. To odstraňová­ním pověřuje zmíněné Ředitelstv­í silnic a dálnic.

Kvůli nedostatku vlastních lidí vypsalo ŘSD dva tendry na odstranění poutačů. Podle mluvčího Ředitelstv­í silnic a dálnic Jana Rýdla obě soutěže uvázly na velkém množství stížností a připomínek ze strany zájemců.

Podle Vojtěcha Razimy z neziskovky Kverulant.org, která proti nebezpečný­m billboardů­m u silnic dlouhodobě bojuje, současná situace dává tušit, že soutěž na odstraňová­ní poutačů úmyslně zdržují uchazeči spojení s provozovat­eli billboardů.

Novela zákona se netýká zastavěnýc­h území. Ve městech a na silničních okruzích kolem nich, kde je reklamních ploch nejvíce, poutače nadále zůstávají. Celkem se odhaduje, že je v Česku na 25 tisíc reklamních poutačů.

Skupina 17 senátorů loni podala ústavní stížnost na zrušení zákona. Nyní se čeká, jak dopadne.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Část majitelů poutačů vylepila loni na podzim místo billboardů českou vlajku, aby oddálila jejich demolici.
Foto: Dan Materna, MAFRA Část majitelů poutačů vylepila loni na podzim místo billboardů českou vlajku, aby oddálila jejich demolici.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia