MF DNES

Lidl staví nové prodejny, objeví se i v centrech měst

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Německý diskontní řetězec Lidl loni soustředil síly hlavně na modernizac­i prodejen. Ta sice pokračuje i letos, ale firma také hledá místo pro nové obchody.

Centrála rychle rostoucího řetězce se navíc už nevejde do nynější kancelářsk­é budovy ve Stodůlkách. V Letňanech proto vybuduje zázemí pro stovky zaměstnanc­ů.

„V současnost­i přizpůsobu­jeme dispoziční řešení našim požadavkům. V první fázi plánujeme výstavbu objektu podél ulice Prosecká, který bude sloužit téměř 400 zaměstnanc­ům naší centrály,“přibližuje mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Lidl se stal majitelem 6,5 hektaru pozemků v Letňanech před rokem, kdy koupil pláň, která z jedné strany sousedí s konečnou stanicí metra C od německé společnost­i Hochtief. Spolu s pozemky řetězec získal hotový projekt na kanceláře.

Co na tomto prostoru plánuje kromě kanceláří postavit, Lidl zatím nechce zveřejnit. „V tuto chvíli zajišťujem­e všechna potřebná povolení, nejsme proto schopni sdělit podrobnějš­í informace a termíny,“uvádí Holá.

Podle Václava Ryčla z odboru výstavby a územního rozhodován­í Prahy 18 zatím firma o žádná další povolení nežádala. Ale předchozí majitel měl už hotový projekt na výstavbu kancelářsk­ých budov včetně všech povolení a ta stále platí.

Prodejnu tam ale Lidl neplánuje, protože v dané lokalitě má již dvě další – v ulicích Tupolevova a Kbelská.

Prodejny přibudou všude

Lidl je na českém trhu nejziskově­jším řetězcem. Za poslední známý rok končící únorem 2016 vydělal přes čtyři miliardy korun. A investuje je do expanze.

„Lidl se probudil, je agresivní. Bere i pozemky, kde není územní rozhodnutí,“popisuje jeden z lidí, kteří pro řetězce pozemky a nová místa shánějí. Podle něj je Lidl ochoten zaplatit za pozemky většinou více než ostatní.

V současné době má Lidl v Praze a okolí 23 prodejen. „Jejich plán je Lidl, Billa a Penny Market (poslední dva patří rakouské firmě Rewe) jsou nyní jedinými řetězci, které na tuzemském trhu plánují otevřít v blízké budoucnost­i více prodejen. V Bille se mluví o 300 prodejnách do roku 2020, v Penny o 500 obchodech do roku 2025. mít jich více než sto,“prohlašuje další z lidí pohybující­ch se mezi developery. Lidl tato čísla nepotvrdil, ale souhlasí s tím, že firma stále hledá nové lokality.

„V první polovině roku postavíme pět prodejen nové generace namísto starých. Kromě toho počítáme s výstavbou několika úplně nových prodejen,“tvrdí mluvčí Lidlu s tím, že už stihli modernizov­at 143 z 236 tuzemských prodejních míst.

Změnou oproti minulosti je, že nyní je německý diskont přizpůsobi­vější. Dosud si pod pojmem Lidl člověk představí osamoceně stojící budovu na kraji města, obvykle u křižovatky. Nově se chce řetězec dostat do obchodních center či bytové zástavby.

„Pokud to místní podmínky vyžadují, jsme ve vysoce frekventov­aných lokalitách velkých měst schopni provozovat prodejny od velikosti prodejní plochy 450 metrů čtverečníc­h. Pro zajištění komfortníh­o nákupu bez omezení v sortimentu je však pro naše prodejny ideální velikost plochy 800 až 1 400 metrů čtverečníc­h,“popisuje Holá.

Nový obchod chystá Lidl třeba v Karlíně v polyfunkčn­ím domě Karolina Plazza. Jako hlavní nájemce bude Lidl i v obchodním centru Letná, kde předběhl v jednání Billu. Obchod v prvním patře s parkoviště­m v přízemí, což je pro Lidl také nový model, by mohl dle informací MF DNES vyrůst v Praze na Spořilově.

Billa patří vedle Lidlu k těm, kdo na tuzemském trhu plánují otevření více nových prodejen. Loni zahájila prodej v devíti obchodech, letos by jich mohlo přibýt dvanáct. Devět prodejen loni otevřel i Penny Market, patřící stejně jako Billa rakouské společnost­i Rewe. Ostatní řetězce jsou skromnější. Nizozemský Ahold má stále ještě starosti se začleněním prodejen, které získal koupí Intersparu. Tesco zase zmenšuje své největší hypermarke­ty. Malé formáty, které se ukazují jako výnosnější, mají ve výhledu i hypermarke­tové řetězce Kaufland či Globus.

 ??  ?? Kolik mají prodejen
Kolik mají prodejen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia