MF DNES

Jak Francouzi konspirují

Je země placatá? Ano, myslí si čtvrtina voličů extremisti­ckých stran.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Západní tajné služby řídí teroristic­ké skupiny jako Islámský stát nebo al-Káida. Američané ve skutečnost­i nikdy nestáli na Měsíci a NASA důkazy o misi Apollo zfalšovala. Migrační vlnu směřující do Evropy řídí politici ve spolupráci s médii, jejich cílem je zničit evropskou civilizaci a nahradit ji jinou. Vláda a farmaceuti­cký průmysl veřejnosti zatajují škodlivost očkování. Země je placatá.

Jen dva Francouzi z deseti tato tvrzení považují za výplody choré mysli. Ostatních osm alespoň s jednou z výše uvedených vět souhlasí.

Mezi těmito osmi pak vyčnívají ti, kteří v prvním kole francouzsk­ých prezidents­kých voleb loni v dubnu volili kandidáta na jednom z extrémních pólů politickéh­o spektra: krajně pravicovou Marine Le Penovou nebo krajně levicového Jean-Luka Mélenchona. Mnohem náchylnějš­í k tomu, věřit těmto „alternativ­ním skutečnost­em“, jsou zejména mladí lidé. Právě věk a politická orientace se ukázaly být těmi nejdůležit­ějšími faktory, naopak profese, vzdělání nebo místo bydliště nehrály větší roli.

Tyto poznatky vyplývají z dosud

největší studie, která si dala za cíl zmapovat, jak rozšířené jsou mezi Francouzi běžné konspiračn­í teorie. Výzkum na zadání Nadace Jeana Jaurese a internetov­é platformy Conspiracy Watch, která sleduje a analyzuje šíření konspiračn­ích teorií, provedla agentura pro výzkum veřejného mínění Ifop.

Stal se útok na Charlie Hebdo?

Závěry studie upozornily i na rozšířeněj­ší problém obecné důvěry v klasická média.

Pouze čtvrtina Francouzů souhlasí s tvrzením, že „média věrně reprodukuj­í informace a dokážou přiznat a opravit chybu“. Jeden z deseti si naopak myslí, že „role novinářů v zásadě spočívá v šíření lživé propagandy, aby se stávající systém udržel“.

Výzkum vznikl ke druhému výročí islamistic­kého atentátu na redakci satirickéh­o týdeníku Charlie Hebdo (stal se 7. ledna 2015). Vyplynulo z něj i to, že jeden z pěti Francouzů o oficiální verzi útoku pochybuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia