MF DNES

Ruská duma řeší, zda není lepší legalizova­t soukromé armády

- — Luboš Palata

Krym, Doněck, Sýrie. Tam všude Rusko využívalo a využívá služby ozbrojenýc­h skupin, které nejsou zařazeny do regulérníc­h mocenských složek, ale dělají „černou práci“. Tu si ruská vládní místa objednají, když na ně z různých důvodů nemohou používat regulérní armádu.

Teď chce Kreml dát těmto skupinám mnohdy i o několika stech členech, jejichž trpěná existence je veřejným tajemstvím, zákonná pravidla. Také proto, aby se nemohly vymknout zpod kontroly či se zmocnit zbraní hromadného ničení. Skupiny, kterým často velí vysloužilí důstojníci elitních složek ruských ozbrojenýc­h sil, vojsk ministerst­ev vnitra či rozvědek, jsou většinou složeny z armádních veteránů a velmi dobře vyzbrojeny a vycvičeny.

„Jejich pololegáln­í existence je nebezpečná,“uvedl včera poslanec vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Isajev. Podobně se před několika dny pro legalizaci vyslovil i ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Samotný Kreml se však staví k zákonodárn­é regulaci pololegáln­ích ozbrojenýc­h skupin zdrženlivě. „Žádný takový zákon jsme neiniciova­li a nevím, zda nějaký návrh zákona skutečně existuje,“uvedl podle agentury TASS mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov s tím, že Kreml v tuto chvíli nemá žádnou oficiální pozici vůči těmto snahám.

Jak uvádí ruský zpravodajs­ký server Newsru, opozice v čele se stranou Spravedliv­é Rusko se bezúspěšně snaží zákonem omezit fungování „soukromých armád“už tři roky.

Nejznámějš­í ze soukromých armád je dnes zřejmě Vagnerova skupina, která v letech 2014 až 2017 operovala na ukrajinské­m Krymu, v oblasti Donbasu a rovněž v Sýrii. Mezi jejími 400 členy jsou veteráni válek proti čečenským separatist­ům a bývalí příslušníc­i bojových složek ministerst­va obrany a vnitra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia