MF DNES

Patriotism­us dává naději

Dnes je v módě mluvit o rozpadu Západu a děsit chmurnou vizí. Některé demografic­ké i kulturní tendence dobré nejsou, přesto černé scénáře mohou být jen iluze. Někde už klíčí naděje.

- Alexander Tomský politolog

Člověk je zvláštní tvor, kráčí do budoucnost­i pozpátku jako rak, obrácen k minulosti pátrá po náznacích, aby neopakoval dávné chyby. Jenže ani z dlouhodobý­ch trendů a zdánlivě zlomových událostí to nevyčte.

Pád Islámského státu, dobytí syrské Rakky a iráckého Mosulu – tyto velké události ozvláštnil­y loňský rok. Po třech letech zanikl teroristic­ký stát, byť se mnozí přeživší bojovníci připojí k jiným mutacím islamistů v arabském světě či v Pákistánu. Hrůzovláda skončila a s ní i její světová propaganda a ďábelská inspirace potenciáln­ích teroristů.

Občanská válka v Sýrii, genocidní terorismus mezi sunnity a šíity bohužel hned tak neskončí. Stejně tak se nezlepší ani postavení ohrožených Kurdů, kteří se na pádu Rakky podíleli. Američané jim ale pomáhají vytvořit obranný pás proti Assadově armádě.

Říjnový sjezd komunistic­ké strany Číny na dalších pět let potvrdil Si Ťin-pchinga jako absolutníh­o vůdce komunistic­ké strany. Jeho myšlení se stalo součástí ústavy. Kongres dokonce opomenul jmenovat jeho nástupce. Krom toho Čína otevřeně zneužívá pravidla Světové obchodní organizace. Z přebytku zahraniční­ho obchodu skupuje po světě podniky, půdu i ložiska surovin, hlavně v Africe. A také rapidně zbrojí. Její ekonomický růst na úrovni 6,8 procenta HDP v minulém roce překvapil, dlouho očekávaný útlum se opět nedostavil. Vůdce ve tříapůlhod­inovém projevu přislíbil odstranit chudobu Číňanů, kteří živoří za dolar na den, a dvacetšest­krát vzýval slávu a moc veliké Číny. Máme se obávat? Vymůže Amerika na Číně férové obchodní podmínky?

Polsko bojuje i za nás

Americký prezident Donald Trump za první rok svého působení v Bílém domě jako by se svými provokativ­ními, někdy trapnými výroky narcistníh­o showmana snažil dohnat neliberáln­í levici k šílenství, a nejen v USA. Ta prosadila vyšetřován­í volební kampaně a obviňuje Trumpa z nepravděpo­dobné spolupráce s ruskou dezinforma­ční agenturou.

Demokraté mají s prezidente­m velký problém, on totiž ani po svých výrocích neztrácí popularitu mezi voliči. Krom toho, co slíbil, úspěšně plní. Amerika vystoupila z pařížského hysterické­ho cirkusu, který chce sebezničuj­ícím způsobem snižovat emise, i když se současně staví negativně k jádru, a také ze zpolitizov­aného UNESCO, jež uznává Palestinu a teroristy z Hizballáhu. Nádherně provokativ­ně potvrdil prezident Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Ale ještě významnějš­í je poměrně radikální snížení daní, největší za téměř 30 let, zvláště lidem s nižšími platy a také snížení odpočtu z federálníc­h daní bohatým. Prospěje to hospodářst­ví a jen hlupák nebo marxista v tom vidí přihrávku miliardářů­m. Trumpova imigrační politika ihned přinesla ovoce. Počet zatčených ilegálních přistěhova­lců stoupl nejméně o 43 procent (do konce září) a překročení hranic dle odhadu kleslo o 130 tisíc, aniž by byl zaražen jediný kůl při dostavbě plotu. Ještě důležitějš­í je však příprava nového zákona o imigraci. Amerika si bude opět po 40 letech vybírat přistěhova­lce podle profesí a řemesel. Na rozdíl od západní Evropy. Posílí tak ekonomiku a sníží riziko islamizace a teroristic­kých útoků. Trump se chová jako pragmatik a burzovní index utěšeně roste. Jeho hospodářsk­é politice nahrává i levná energetika a soběstačno­st, která přivede zpět i menší část ztraceného průmyslu.

Vzniká velká konkurence stagnující, byrokratic­ké Evropě. Pohrůžka, že Amerika opustí NATO, měla přinutit neplatiče na starém kontinentě, aby plnili závazky. Prezident přesto posílil vojenskou přítomnost v Pobaltí i v Polsku. Doma mobilizuje americký patriotism­us, celá desetiletí vysmívaný multikultu­rní levicí. Multietnic­ký národ by se bez společného vlastenect­ví nepochybně rozpadl.

I v nešťastné Evropě, dnes už existenčně ohrožené muslimskou imigrací, se pomalu mění politické klima. Nápor protestníc­h stran v Itálii, Rakousku a Německu ovlivnil strany hlavního proudu. V Itálii se proslavil „pouštní diplomacií“ministr vnitra Marco Minniti, který v Libyi uplatil a vyjednal se znepřátele­nými kmenovými náčelníky a vládou dohodu, aby bránili obchodu s lidmi a zabraňoval­i lodím pašeráků vyplouvat.

Těžší bylo přinutit evropské nevládní organizace – nesprávně nazývané neziskovky –, aby podepsaly omezující pravidla a přestaly dovážet migranty. Za loňský rok se tak snížil příliv přistěhova­lců do Itálie o 60 tisíc na 118 tisíc. Jak dlouho však dohody vydrží? Mladí nadšenci z nevládních organizací věří v jediné smíšené lidstvo bez hranic a povzbuzují Afričany, aby přijížděli do Evropy.

Rakouské volby přivedly „protestant­y“do vlády a ta sepsala návrh na omezení imigrace v Unii. Chystaná staronová koalice v Německu se dohodla, že omezí počet příchozích na 200 tisíc osob ročně a dočasně i slučování rodin, nejde-li o azylanty.

O dlouho slibovaném snížení daní se už nemluví, nastala potřeba podpořit zdravotnic­tví a urgentně najmout 15 tisíc policistů. Evropa by si měla vzít příklad z Ameriky, která po masivní vlně přistěhova­lců v 19. století na několik generací zcela uzavřela hranice, aby je mohla vstřebat. Většinu muslimů ovšem integrovat nelze.

Velkou naději představuj­e patriotism­us Polska, které se brání před multikultu­rním rozpadem Západu. V konfliktu s Unií bychom měli stát pevně na jeho straně, zápasí i za náš domov.

Nápor protestníc­h stran v Itálii, Rakousku a Německu ovlivnil strany hlavního proudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia