MF DNES

Jednoduché počty o nové vládě

- Petr Kolář reportér MF DNES

Vztah Andreje Babiše s Milošem Zemanem prý utrpěl vážné šrámy. Bůh ví, jak to teď bude s druhým kolem jednání o vládě a kterak se do něj promítne, zda se Zeman stane opět prezidente­m. Působí to sice značně dramaticky, ve skutečnost­i ale nejspíš o větší drama nepůjde. Andrej Babiš sice po vyhlášení prvního kola prezidents­ké volby Miloše Zemana podpořil s několika ale, nicméně podpora to byla. I když prezidenta se dle lidí z jeho okolí dotkly výhrady vůči jeho spolupraco­vníkům Vratislavu Mynářovi s Martinem Nejedlým.

Na původním plánu jmenovat podruhé Babiše se nic nemění. Podmínka, že pro svůj druhý kabinet musí sehnat aspoň 101 hlasů, také trvá. Původně však nebyla namířena proti Babišovi, ale spíš aby mu pomohla. Šéf ANO totiž není limitován žádnými lhůtami. Premiérem je i tak, byť v demisi. No, a na to, aby si sehnal podporu pro druhou vládu, má díky Zemanovi času, kolik chce. Tak to bude, když prezident za týden uspěje a ve funkci bude pokračovat.

Po prvním kole volby se toto kritérium mírně změnilo. Pokud by se stal prezidente­m Jiří Drahoš, musí Zeman s Babišem svůj plán dotáhnout do 7. března. O den později totiž končí stávající hlavě státu mandát, do té doby však může jmenovat premiéra i vládu podle vlastního uvážení. Dá se počítat s tím, že kdyby byl prezident poražen, bezpochyby by to chtěl „pražské kavárně“vrátit. Z jeho úhlu pohledu lze stěží najít lepší možnost, než jmenovat i druhou Babišovu vládu a dostat tím Drahoše definitivn­ě ze hry. Poslední pokus má totiž šéf Sněmovny Radek Vondráček z ANO.

Zeman by si přál kabinet opřený o sociální demokraty a komunisty. Především KSČM by v případě Drahošova vítězství musela pospíchat, protože bývalý šéf Akademie věd dal jasně najevo, že by jejich podíl na vládě nechtěl. Socialisté by za takové situace sice mohli vyčkávat, že když do 7. března Babišovi na účast ve vládě nekývnou, mohou se po Drahošově nástupu dočkat pro ně příjemnějš­í vládní konstelace. Třeba s lidovci místo komunistů, s více křesly a bez Babiše. Jenže do toho hází „vidle“Tomio Okamura, jenž slevil ze své podmínky podporovat vládu jen tehdy, když bude SPD jejím přímým účastníkem.

Pokud by tedy socialisté příliš dlouho lavírovali, Babiš by klidně mohl sestavit menšinový kabinet s podporou komunistů a okamurovců. ČSSD by tak byla ze hry o vládní funkce venku, přičemž pobyt v čisté opozici si v ní přeje málokdo. Nemusí totiž být pochyb, že kdyby takové uspořádání šéf ANO Zemanovi do 7. března přinesl, prezident by kývl. Anebo by Zeman holt svoji podmínku 101 hlasů přehodnoti­l, pokud by Babiš Okamuru i tak odmítal. Neudělal by to poprvé. Kdyby pak vláda nezískala důvěru, byly by nejspíš předčasné volby. Možná nejen pro socialisty likvidační.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia