MF DNES

Coco. Naděje, s níž se žije lépe

Oscara za nejlepší animovaný film má Coco prakticky v kapse. Ale pokud je na světě spravedlno­st, měly by přijít i nominace za hudbu, scénář a film roku.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

dělají totéž, není to vždy totéž. Jako předfilm snímku Coco se hraje speciál disneyovky Ledové království – Vánoce s Olafem, unylá deklamace rodinných hodnot s barbínovsk­ými princeznam­i. Načež přijde Coco, ohňostroj nápadů značky Pixar, již Disney sice koupil, ale jak vidno, stále ještě nevecpal do své šablony. Přitom Coco sděluje vlastně stejné rodinné poselství – ale jak!

Už retrokroni­ka předků malého hrdiny sestavená z výšivek přináší krásný folklorní motiv, černobílé pamětnické filmy s chlapcovým muzikantsk­ým idolem zase působí víc než autenticky. A duchové z říše mrtvých, kam se po přirozené pubertální vzpouře hoch dostane, aby si vymohl svolení k dráze hudebníka, jsou prostě parádní. Stylizací připomínaj­í záhrobní bytosti z dílny Tima Burtona, baví bezeslovný­mi ilustracem­i rčení „vypadly mu oči z důlků“či „spadla mu čelist“i žertíky typu „jsi pořád kost“.

Kouzlo mexických mýtů

Navíc Coco hravě rozvíjí paralelu mezi dvěma světy spojenými mostem, kudy jednou do roka, o mexické obdobě Dušiček, přecházejí zemřelí navštívit pozůstalé hodující na hrobech. Nálada pestrobare­vné lidové slavnosti je nakažlivá na obou stranách, i v říši mrtvých se najde celnice, fotí se tu selfíčka s lebkami a na mejdanu pro smetánku to rozjíždí diskžokej, než znovu přijdou ke slovu uhrančivé kytary.

Hudební stránka snímku Coco vůbec přináší vítanou změnu proti neosobnímu popu animovanýc­h pohádek; neméně silný trumf pak představuj­e bravurně vystavěný příběh, na jaký se mnohý hraný film nezmůže, a to včetně nečekaného zvratu s kriminální zápletkou.

Střední část sice poněkud poleví v tempu a závěrečná akce se trochu nastavuje, na slabší místa včetně 3D však dá zcela zapomenout finále. Bez rozdílu generací zalije sál slzami, za něž se člověk nestydí.

Za rozhodujíc­í kouzlo totiž Coco vděčí Mexiku s jeho záhrobními mýty, podobně poetickými jako ty japonské v též animovaném filmu Kubo a kouzelný meč. Teskný proces od zapomínání k vytrácení podobně jako vyznání mrtvého živému „Doufám, že brzo umřeš, abychom se zas viděli“utvářejí pohádkovou naději, s níž se hned žije lépe.

 ?? Foto: Falcon ?? V království zesnulých Jednou za rok, o mexické obdobě Dušiček, se mohou živí setkat s mrtvými, kteří pobývají v podivuhodn­é, barevné říši. Coco, to je překrásná výtvarná stránka, skvělá hudba a bravurně vystavěný příběh s emocionáln­ím finále. Jaký to...
Foto: Falcon V království zesnulých Jednou za rok, o mexické obdobě Dušiček, se mohou živí setkat s mrtvými, kteří pobývají v podivuhodn­é, barevné říši. Coco, to je překrásná výtvarná stránka, skvělá hudba a bravurně vystavěný příběh s emocionáln­ím finále. Jaký to...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia