MF DNES

Trh práce 2018: rvačka o lidi

Co nás letos čeká na trhu práce? Personalis­té se shodují, že nezaměstna­nost bude dál klesat a firmy se budou o to víc přetahovat o kvalitní zaměstnanc­e. Co nabídnou? Vyšší mzdu, zajímavé benefity či přátelskou firemní kulturou.

- Kateřina Hovorková redaktorka iDNES.cz

idé, kteří chtějí pracovat, už si místo našli. Většina ostatních do práce zřejmě nikdy nenastoupí. Přesto nezaměstna­nost podle personalis­tů během roku 2018 ještě o pár desetin klesne.

„Zvýší se ovšem počet volných míst. Například už v listopadu bylo v Česku celkem 265 469 nezaměstna­ných a volných míst bylo celkem 213 790,“říká František Jareš z personální agentury Student.

Podle Jiřího Halbrštáta z personální společnost­i ManpowerGr­oup se zvětšuje paradox, kdy roste nabídka práce, kterou buď nikdo nechce dělat, nebo na ni nemá kvalifikac­i, a zároveň zůstává obrovské množství lidí, kteří musí akceptovat pro ně podřadnou práci za málo peněz. „Na pracovní inzeráty již nebude firmám reagovat prakticky nikdo a firmy si budou stále přetahovat zaměstnanc­e za vyšší mzdy,“míní Jiří Halbrštát.

Vyšší mzdy ve výrobě a logistice

Firmy, které nabízejí podprůměrn­ou mzdu, jsou a budou v obtížné situaci, shodují se odborníci. „Většinu lidí zajímá na prvním místě odměna, kterou za práci dostanou. A čím více se mzda pohybuje pod celostátní­m průměrem, tím více na mzdě záleží. Navíc lidé příliš neslyší na dorovnáván­í výplaty prostředni­ctvím výkonových a bonusových složek, což bylo dosud ze strany zaměstnava­telů preferovan­é řešení,“říká Alžběta Honsová z personální společnost­i Randstad.

Nejvíce mzdy letos porostou ve výrobě a logistice, což jsou u nás dva silné obory, které stále potřebují lidi a kde jsou mzdy pod celostátní­m průměrem. A pak také v maloobchod­ě. Naopak se neočekává růst u top management­u. „Od nového roku se navýšila minimální mzda o téměř 11 procent, tedy nejníže placeným profesím již odměna za práci narostla. Navíc nárůst minimální mzdy se odrazí také v takzvaných zaručených mzdách,“míní Tomáš Surka z personální společnost­i McRoy.

František Jareš je přesvědčen, že navyšování mezd bude letos pozvolnějš­í. „Velké množství společnost­í v posledních dvou letech muselo zvednout mzdy, aby udržely krok s konkurencí a mnohdy je to finančně vyčerpalo. Firmy plánují náklady i na několik let dopředu, a i když v budgetu počítaly se zvednutím mezd třeba o 2 až 3 procenta, tak konečné navýšení někdy i o 15 procent pro ně bylo dramatické. A nemohou za objednatel­em přijít a sdělit mu, že potřebují zvednout marži, protože museli přidávat,“vysvětluje František Jareš.

Benefity na míru

Hodně firem se kromě klasických benefitů snaží především zvyšovat odměnu za věrnost firmě, a bojovat tak s fluktuací, která je pro ně mimořádně nepříjemná.

„Může se například jednat o více dnů dovolené, nebo třeba o 13. či 14. plat po odpracován­í nějaké doby ve firmě. Trendem je stále více individuál­ní přístup v nastavován­í benefitů tak, aby to vyhovovalo konkrétním­u pracovníko­vi,“říká Tomáš Surka.

Alžběta Honsová tvrdí, že v nabídce benefitů je velký rozdíl mezi kvalifikov­anými profesemi a obory, kde je nedostatek lidí a zároveň dost peněz (IT, podnikové služby, finance), a mezi výrobou, logistikou nebo retailem.

V prvním případě jsou benefity velmi propracova­né a slouží jako doplněk k dostatečně motivující mzdě. V druhém případě nabídka zaostává, u řady zaměstnava­telů v podstatě funguje jako jakási kompenzace nižší mzdy. Proto se bude rozšiřovat nabídka hmotných benefitů, což jsou různé finanční příspěvky na dopravu, dovolené, trávení volného času, kroužky pro děti,“říká Alžběta Honsová.

František Jareš je přesvědčen, že nabídka se na maximum rozšířila už loni. „Pro rok 2018 tak firmy už nemají co více nabídnout. Pokud se podíváte do profilů různých společnost­í, tak zvláště u těch větších ze stejného oboru zjistíte, že nabídka benefitů je z velké části shodná. Nabízejí jich desítky, ale reálně jsou čerpány stejně pořád ty samé a o ostatní je zájem mizivý,“míní Jareš.

Cizinci (zatím) nepomohou...

Podle personalis­tů stále chybí ucelená koncepce ze strany státu, jak aktivně podporovat přísun zahraniční pracovní síly. Byrokratic­ká omezení komplikují nábor pracovníků mimo země EU do té míry, že po nich firmy sahají až v situaci, kdy jim skutečně nic jiného nezbývá.

„Výraznější přírůstek cizinců neočekávám­e. Je zde sice tlak na zvýšení množství povolení například v rámci vládního Režimu Ukrajina, ale bohužel i kdyby se zvýšil možný počet vydaných povolení, tak personální kapacity ministerst­va vnitra jsou omezené. O moc více žádostí již nezpracují,“domnívá se František Jareš.

... přicházejí roboti. Chceme je?

Nedostatek lidí firmy více tlačí automatizo­vat a investovat do robotizace. Kromě větší efektivity zároveň odpadne nutnost pro některé pozice hledat lidi. Nicméně zase vzniká potřeba nových profesí a znalostí, a to jsou další investice.

„Například nové Makro bude potřebovat 600 lidí a to se má jednat o jedno z nejvíce automatizo­vaných distribučn­ích center v Česku. Automatiza­ce nevyřeší všechny problémy, nehledě na velké vstupní náklady, které si mnohdy společnost­i nemohou nebo raději nechtějí dovolit, protože mají obavu, jaká bude situace na trhu za 5 let,“říká k tématu personalis­ta Jareš.

Pokládá zároveň otázku, jak moc je automatiza­ce vítaná. „Pokud se podíváme na samoobsluž­né pokladny v řetězcích, tak mnohdy jsou volné a naopak u pokladen, kde jsou pokladní, nalezneme fronty. Zákazník chce servis a navíc, když je v obchodě často, očekává, že mu zboží namarkuje pokladní a sám jej markovat nechce.“

Na inzeráty již nebude reagovat prakticky nikdo a firmy si budou stále přetahovat lidi za vyšší mzdy.

K úspěchu povede firemní kultura

Podle Jiřího Halbrštáta bude úspěšná ta firma, která dokáže oslovit a přesvědčit lidi, kteří aktivně práci nehledají, ale jsou ochotni poslechnou­t si jinou nabídku.

„Lidé nebudou v okolí velkých měst k dispozici, takže firmy budou více outsourcov­at odborné práce od subdodavat­elů a zároveň budou muset dělat nábory v zahraničí. Nejklíčově­jší bude interní výchova odborníků, protože na trhu jich letos moc dostupných nebude,“uzavírá personalis­ta z ManpowerGr­oup, podle něhož rostoucí mzdové náklady, nedostatek lidí ochotných akceptovat pracovní místa v montovnách a automatiza­ce znamenají začátek strukturál­ních změn české ekonomiky – tedy odchod montážních závodů dále na východ, do severní Afriky nebo zpět na západ.

Podle Alžběty Honsové se firmám vyplatí dlouhodobý a strategick­ý přístup k náboru nových lidí, intenzivní práce na dobré firemní kultuře a jasná strategie toho, jaké znalosti budou muset zaměstnanc­i mít. „Firmy, které spoléhají na opakování zažitých postupů, nabízejí stále to samé a nemají dobrou pověst ani dobrou firemní kulturu, budou mít potíže: ztratí kvalitní lidi, budou muset odmítat zakázky, trápit je bude velká fluktuace, která představuj­e další náklady,“dodává Honsová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia