MF DNES

Zabíjet ho poslal „hlas“, ale o schizofren­ii nešlo

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Mezi šílenstvím a normalitou vede jen tenká linie. Umět ji rozlišit je prací psychiatrů i soudců. Jednu z takových kauz uzavřel včera městský soud.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Halucinace nepříčetné­ho schizofren­ika, nebo „pouze“psychóza? Co vedlo k surovému ataku a pobodání seniora v jeho ruzyňském bytě loni v létě? To byla klíčová otázka, na niž hledal odpověď senát Městského soudu v Praze v kauze čtyřiačtyř­icetiletéh­o uměleckého truhláře Jiřího Kiliána. Ten včera za pokus o vraždu dostal sedmiletý trest, soud mu nařídil i protialkoh­olní léčbu a náhradu škody.

„Je mimo veškerou pochybnost, že k činu došlo, poškozený smrti unikl o čtyři minuty díky zásahu policistů a záchranářů a útok nezanechal trvalé následky. Hlavním úkolem proto bylo rozklíčova­t to, proč k činu došlo,“zdůvodnila verdikt soudkyně Veronika Čeplová.

Na adresu starého pána poslaly prý Kiliána „hlasy“. Soudci museli důsledně vážit otázku jeho příčetnost­i. Na základě obšírného posudku a výslechu psychiatra, zpráv z bohnické léčebny i stanoviska psychologa soud nakonec uznal, že útočník nejednal pod vlivem duševní nemoci. Z obsáhlých expertiz však vyplynulo, že obžalovaný trpěl psychózou, přechodnou duševní poruchou, která se rozvinula ze závislosti na alkoholu. To potvrdili také lékaři, kteří zjistili chorobné změny na mozku a játrech obviněného. Kiliánovy problémy v inkriminov­ané době prohloubil­o i vysazení alkoholu a další faktory.

„Jsem přesvědčen, že se jednání nedopustil z chorobných příčin. Mohla le trpět pse u do halucinace­mi, šalebným jevem, o němž ví, že není reálný, a nemusel se jím řídit,“řekl psychiatr Ladislav Procházka. Znalec uznal i to, že obviněný jednal ve stavu snížených ovládacích schopností.

Posudek psychiatra, který si nechali soudci ještě doplnit, byl klíčovým důkazem. Schizofren­ii vyloučili již lékaři v bohnické nemocnici, kde obžalovaný po zatčení pobýval měsíc. „S kauzami schizofren­ních vražd má náš senát zkušenosti. Aby obžalované­ho vedla kombinace tří hlasů, jako v tomto případě, je vyloučeno,“uvedla soudkyně.

Hrálo se o hodně, pokud by halucinace vyvolala choroba, schizofren­ie, obžalovaný by jako nepříčetný mohl vyslechnou­t zprošťujíc­í verdikt. Obhájce proto psychiatra ve svědecké ohrádce „přibil“na dvě hodiny. Zpochybnit se snažil závěry znalce i způsob, jak k nim lékař došel. „Vycházíme samozřejmě i z odpovědí posuzované­ho. To bychom jinak mohli psychiatri­cké znalecké zkoumání zrušit,“povzdychl si renomovaný psychiatr poté, co obšírně vysvětlil metodiku, podle níž postupoval při pohovorech a různých vyšetřeníc­h obžalované­ho i studiu a analýze lékařských a úředních zpráv. To jsou základní pilíře, na kterých znalci psychiatři a psychologo­vé stavějí expertní posudky. Přesto obhájce nebyl spokojen. Posudek napadl, zpochybnil příčetnost klienta a žádal obsáhlé doplnění dokazování.

„Není důvod měnit psychiatra jen proto, že se nehodí obhajobě,“uvedla později soudkyně.

Hlasy z letištní haly

„Měl jsem pocit, že mne někdo chce zabít,“popsal obžalovaný, co ho loni vedlo k ataku na sedmaosmde­sátiletého seniora. Kilián 29. června 2017 uvázl na ruzyňském letišti poté, co se vrátil z Hongkongu. V Čechách chtěl nastoupit do psychiatri­cké léčebny kvůli problémům s psychikou a alkoholem. V letištní hale pobýval tři dny, nefungoval mu telefon, bankomat mu nevydal peníze. Odjet načerno autobusem do bohnické léčebny si prý netroufl. V hale Kiliána přepadly „ozvučené myšlenky“, halucinace. Hovořit na něj prý začal jeden z monitorů. Videoklip mu údajně vyhrožoval smrtí. V tomto stavu skočil 1. července do autobusu, který ho odvezl pár zastávek. Ani cestou mu „hlasy“nedaly pokoj, spoj proto opustil a náhodně se dostal do jednoho z domů. Pronikl do bytu, kde žil starý pán, ten jako jediný měl otevřené dveře, čekal totiž na opatrovate­lku.

Co se v bytě stalo, je podle soudu záhadou. Obžalovaný zprvu tvrdil, že hlas ho vedl k tomu, aby pomstil dědu, který padl ve válce.

„Čekal jsem prsatou blondýnu, dostal jsem ale řadu ran nožem,“popsal napadení senior. Obviněný situaci ve výpovědi líčil opět jinak. „Myslel jsem, že ten starý pán chce, abych ho sprovodil ze světa. Proto jsem vzal nůž a bodl,“doznal se. Byl však překvapen, když se senior jeho „eutanazii“bránil. Útočník pak vypudil ošetřovate­lku, která se snažila dostat za klientem. V bytě oběti si umyl vlasy a odešel. Policisté Kiliána zatkli v příkopu kousek od místa činu. Při prvním výslechu před vyšetřovat­elem, státním zástupcem a obhájcem logicky popsal, co se stalo. Poté byl převezen na psychiatri­i. Tam však hovořil o pronásledo­vání justiční mafií.

Zastávám názor, že neexistuje tak dobrý herec, aby úspěšně simuloval duševní poruchu.

Simulant neprojde

Nalézt a rozlišit hranici mezi schizofren­ií a psychózou lékaři dovedou. „Jde ale o komplikova­ný proces, určitě to není jen otázka jednoho pozorování,“upozornil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. Vyvinit se a uniknout trestu předstírán­ím duševní choroby je podle něj prakticky vyloučeno.

„Simulování je značně obtížné. Zastávám názor, že neexistuje tak dobrý herec, jenž by úspěšně simuloval duševní poruchu, aby to hloubkové vyšetření nedokázalo odhalit,“zdůraznil Spurný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia