MF DNES

Plán pro smogovou situaci naráží na těžkosti

-

Návrh Prahy, který má v metropoli omezit dopravu v době zhoršeného ovzduší, mohou zkomplikov­at technické otázky. Zaznělo to včera na jednání legislativ­ního výboru zastupitel­stva.

Při nejvážnějš­í smogové situaci by do města nesměly vjíždět nákladní automobily nad šest tun a polovina osobních aut, jejichž poznávací značka končí buď sudým, nebo lichým číslem. Zatímco návrh už je hotový, město nyní pracuje na manuálu, jak by se opatření zaváděla. Schválení mohou zkomplikov­at například otázky objízdných tras nebo vymahateln­osti.

Opatření má platit v době vyhlášení takzvaného stavu regulace, tedy nejhoršího stupně znečištění. Při jeho vyhlášení musí omezovat provoz i výrobní podniky. Za posledních 12 let byl tento stav vyhlášen čtyřikrát.

Podle radního pro bezpečnost Libora Hadravy (ANO) se může objevit problém s kontrolami, protože v případě vyhlášení bude nutné osadit vjezdy do města dopravním značením a zajistit kontroly. Bez toho by nebylo opatření nijak vymahateln­é. „Stanovišť by bylo asi 80, to je 160 příslušník­ů republikov­é a městské policie,“uvedl radní s tím, že by to znamenalo problém se zajištěním dostatku strážníků a policistů.

Podle Davida Čuříka z právního oddělení odboru ochrany životního prostředí magistrátu nicméně není nutné, aby kontroly byly na všech vjezdech do města. Plán byl podle něj od začátku zamýšlený tak, že se kontroly zaměří v první řadě na hlavní vjezdy. „Není záměrem nikoho, aby policie nemohla plnit svoje úkony, protože bude muset obsadit všechny vjezdy do Prahy,“vysvětlil právník. Dodal, že podobně jako u jiných přestupků řidiči budou muset počítat s rizikem postihu, protože nebudou vědět, kde kontroly budou.

Další komplikaci může znamenat stanovení objízdných tras kolem Prahy pro nákladní dopravu.

Samotný návrh opatření by měli radní schvalovat v úterý 23. ledna, zatím však nebude zahrnovat takzvaný organizačn­í řád, tedy přesný popis kroků. (ČTK)

 ??  ?? Sudá, nebo lichá? Míst, kde by začínaly zákazy vjezdu některých aut do města v případě smogu, bude asi osmdesát. Otázka je, kdo a jak by dodržování zákazu kontrolova­l. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Sudá, nebo lichá? Míst, kde by začínaly zákazy vjezdu některých aut do města v případě smogu, bude asi osmdesát. Otázka je, kdo a jak by dodržování zákazu kontrolova­l. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia